Архива вести 2005.

 

децембар 2005.

 

          чет, 29.12.: STATISTIKA SMANJENJA BROJA ZAPOSLENIH U TELEKOMU U ZADNJIH GODINU DANA , SA AKCENTOM DA SE JEDINO U PRVA TRI NIVOA ( MENADŽMENT SREDNJI I NIŽI ) BROJ POVEĆAO. Погледајте »

          чет, 29.12.: PRIHOD TELEKOMA SRBIJE 617 MILIONA EVRA »

          сре, 28.12.: ZAVRŠENA RADNA VERZIJA NOVOG STATUTA STS-a , gde sindikalne organizacije mogu da dostave svoje primedbe do 10. januara 2006. Nakon toga sastanak statutarne komisije 12.01.2006. a 17.01.2005. sastanak IO STS povodom usvajanja novog statuta. 

          пет, 16.12.: VLADA DALA SVOJE MIŠLJENJE NARODNOJ SKUPŠTINI NA PREDLOG ZAKONA O OSNIVANJU "PTT-KAPITAL" AKCIONARSKOG DRUŠTVA »

          чет, 15.12.: VLADA SRBIJE UPUTILA POSLOVODSTVU TELEKOMA SMERNICE ZA PROCENAT RASTA MASE ZA ZARADE BROJA ZAPOSLENIH I JOŠ PO NEŠTO.
VLADA JE DALA SAGLASNOST DA SE UKUPNA MASA PO POSLOVNOM PLANU POVEĆA ZA 13,42 % A DA SE BROJ ZAPOSLENIH SMANJI ZA - 4,28 %.
          POSLOVODSTVO MOŽE IZ SOPSTVENIH REZERVI MOŽE PRONAĆI JOŠ PO KOJI PROCENAT I TIME UBLAŽITI PRILIČNO NISKE ZARADE U OBLASTI TELEKOMUNIKACIJA U OKRUŽENJU. 

            уто, 13.12.: POSLOVODSTVO TELEKOMA ULOŽILO JE PRILIČNO U STIMULACIJU "MENADŽMETA" PUTEM OGROMNOG BROJA DODELJENIH STAMBENIH KREDITA, OTKUP SLUŽBENIH FABIJA POD EXTRA POVOLJNIM USLOVIMA, TAKPOĐE POPRILIČAN IZNOS ZARADE IZ DOBITI ITD.....U REDU JE TO I ZA SVAKU POHVALU.
          E SADA SE POSTAVLJA PITANJE DALI ĆE OSTALI ZAPOSLENI SADA DOĆI NA RED ? 
          ALI NE DODELJIVANJEM KREDITA PREKO POSLOVNIH BANAKA PA DA SAMO PLAĆAJU 1/3 KAMATE ŠTO NIJE FER, ŠTO ZAPOSLENIMA NE OMOGUĆE DA KUPE VOZILA IZ PROGRAMA ZASTAVA ALI DA SNOSE TROŠKOVE KAMATA, DA ZAPOSLENIMA POD EXTRA POVOLJNIM USLOVIMA OBEZBEDI KUPOVINU SIEMENS-FUJITSU RAČUNARA (kao na poslu) I OMOGUĆI BESPLATNO KORIŠĆENJE INTERNETA OD KUĆE, UMANJE TROŠKOVE ZA FIKSNE TELEFONE U STANU. JEDNO OD BOLJIH REŠENJA SE VIDI DA U SLEDEĆOJ GODINI USLEDI DIFERENCIJACIJA ZARADA OD 4-TOG NIVOA NA DOLE ALI U NJIHOVU KORIST NA PR. POVEĆANJE ZA 9 NIVO BUDE 20 % 8 ,7 , 6 , 5 , BUDE U IZNOSU 15 % ZA 4 NIVO 10 % DOK ZA PRVA TRI NIVOA IZMEĐU 4 % I 6 %.
          MOŽDA KROZ OVAKAV VID BI I ZAPOSLENI JOŠ VIŠE ULOŽILI SEBE U KOMPANIJU KAO ŠTO TO RADI ZADOVOLJNI MENADŽMENT. 

           пет, 09.12.: DIREKCIJA ZA PERSONAL I ORGANIZACIJU JE ZAPOČELA KOMPARATIVNIM ( UPOREDNIM ) METODAMA DA ŠTO OZBILJNIJE DOVEDE TELEKOM U MODERNO ORGANIZOVANU I IZNAD SVEGA SIGURNU I PROFITNU KOMPANIJU. EVO JEDNE INTERESANTNE TABELE ...             

Br.  Nacionalna Telekom 
kompanija 
Broj fiksnih priključaka 
po zaposlenom - 2004 . 
Index 
Telekom Srbija=100
1.  Slovenija  349  152.4
2.  Poljska  246  107.4
3.  Mađarska  387  169.0
4.  Češka  235  102.6
5.  Hrvatska  193  84.3
6.  Turska  199  86.9
7.  Srbija (za 2005.)  229  100.0

           пон, 05.12.: Komisija za izmene i dopune Kolektivnog ugovora radiće u periodu od 01.12.2005 - 15.12.2005. Izabran je predsedavajući komisije za izradu radne verzije KU je Zoran Vićentić iz STS-a.Ako bude kvalitetnog i profesionalnog pristupa , kao rezultat toga biće solidan KU koji će za blisku budućnost imati ,, veliku težinu ,, i pokazati dali sindikati su stvarni partner poslodavcu u našoj kompaniji.


новембар 2005.

 

           пет, 23.11.: INFLACIJA U MAKEDONIJI 2 % , U BOSNI I HERCEGOVINI 3,6 % , HRVATSKOJ 4,1 % a po rečima ministra trgovine i turizma Bojana Dimitrijevića ukupna inflacija u Srbiji za 2005-tu iznosiće 18 %.
           ZBOG NAVEDENIH PODATAKA SINDIKATI TREBA DA HITNO OTPOČNU PREGOVORE ZA POVEĆANJE ZARADA ZA DECEMBAR 2005 !!!!

           пет, 23.11.: BESPLATNE AKCIJE ZAPOSLENIMA U JAVNIM PREDUZEĆIMA PRE PRIVATIZACIJE - izjavio ministar finasija Mlađan Dinkić i rekao da se i Vlada Republike Srbije kao i sindikati zalaže za besplatnu podelu akcija radnicima pre privatizacije.Rečeno je da će se amandmanom vlade na izmene i dopune zakona o javnim preduzećima omogućiti besplatna podela do 15 % akcija zaposlenima i bivšim zaposlenima.

           пет, 23.11.: USKORO IZMENE I DOPUNE PRAVILNIKA O REŠAVANJU STAMBENIH POTREBA ZAPOSLENIH U TELEKOMU , SA OSNOVNOM IZMENOM "ODOBRAVANJE KREDITA OD STRANE POSLOVNIH BANAKA", pogledaje detalje dopisa i komentar »

           пет, 23.11.: Позив на дружење и прославу ТЕЛЕКОМОВЕ НОВЕ ГОДИНЕ. Погледајте и дођите »

           чет, 17.11.: POGLEDAJTE TABELU GDE SE VIDI DA JE PREDUZEĆE BAREM PRATILO PROMENU KURSA EVRA , ZA KOLIKO SMO MANJE PRIMILI. »

           сре, 16.11.: Pružanje usluga Telekoma Srbije a.d. poput KABLOVSKE TELEVIZIJE nije nešto što telekom operateri u zemljama u okruženju ne rade , a za kompaniju i zaposlene višestruko korisno:
           Primer Telekoma Slovenije da pored pružanja široke lepeze paketa usluga iz oblasti telekomunikacija omogućava i usluge KABLOVSKE TELEVIZIJE .Paket koji Telekom Slovenije omogućuje korisnicima je 70 TV i 25 RADIO stanica.
           Uz stručnu osposobljenost kolega i adekvatan odabir TV programa , vrlo brzo bi postali lider na ovim prostorima u oblasti kablovske televizije .Veliki broj kolega bi se osposobio ( prekvalifikovao ) ili u okviru Telekoma ili u preduzeću koje Telekom Srbija a.d. osnuje na pr : Telus.Ulaganjem od nekoliko miliona evra u kratkom periodu bi se profit uvećao nekoliko desetina puta.
           Moramo omogućiti i sebi i kompaniji što veću sigurnost u narednom periodu , i zaposleni moraju biti kreativni u smislu predloga kojim poslovima se u narednom periodu mogu i moraju baviti. 

           пон, 14.11.: Obavezno pogledajte Pismo Generalnog direktora Telekoma Srbija a.d. u vezi dodele akcija ( objavljenog na sajtu Direkcije IT) 

           сре, 09.11.: IZVEŠTAJ SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U SLUČAJU "MOBTEL" PROČITAJTE (jeste obimno ali može da koristi kao uputstvo u komplikovan slučaj "Mobtel") »

           пет, 04.11.: ZAPOSENI ŽELJNO OČEKUJU NOVEMBARSKO POVEĆANJE ZARADE I POČETAK PREGOVORA ZA DINAMIKU POVEĆANJA ZA 2006-tu GODINU.

           пет, 04.11.: GENERALNI ŠTRAJK U SRBIJI 28. NOVEMBRA 2005 GOD.
           DA BI ŠTRAJK ŠTO USPEŠNIJI BIO I POSTIGAO SVOJ CILJ IZAĆI ĆE OD SLEDEĆE NEDELJE NEKOLIKO BROJEVA BROŠURE / ČASOPISA ( NA TRAFIKAMA I CENA MINIMALNA ) KOJI ĆE BITI KAO INFORMATOR , KAKO ZA GRAĐANE TAKO I ZA ZAPOSLENE I BIVŠE ZAPOSLENE . 
           SADRŽAĆE NAJNEOPHODNIJA UPUTSTVA ZA ŠTO VEĆI ODZIV U SLUČAJU PROTESTA , DETALJE OKO ZAKONA KOJI SU PREDATI NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE NA RAZMATRANJE I USVAJANJE .

           пет, 04.11.: POČINJU PRIPREME ZA GENERALNI ŠTRAJK U SRBIJI 28. NOVEMBRA 2005. GOD. , DO SADA NAJVEĆI I NAJORGANIZOVANIJI .
          POVOD JE STAVLJANJE NA DNEVNI RED JESENJEG ZASEDANJA SKUPŠINE SRBIJE NEKOLIKO ZAKONA VEZANIH ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA BESPLATNE AKCIJE.
          Detaljnije » 

           сре, 02.11.: U petak 28.10.2005.god. je na[em kolegi Paunu (Paunović Nenadu) bio zadnji radni dan u smederevskom razdelniku pošto prelazi u Beograd. Skupili smo se da ga pozdravimo - pogledajte slike »

           сре, 02.11.: U petak 28.10.2005.god. u smederevskom Centru za kulturu održana je promocija knjige našeg kolege iz Petrovca na Mlavi VLADICE SAVIĆA, pod nazivom ''MIKROFONIJA''(omaž Dobrodošli u zemlju sedativa i omaž Kao kap vode na dlanu). Pogledajte »

           сре, 02.11.: Nekoliko pitanja i za vrh STS-a i Direkciju za personal i organizaciju
     1. Zašto je obećano ,, peglanje nivoa, jesenje ( kraj oktobra i početak novembra )koji su uslovljeni implementacijom nove organizacije Telekoma urađeno sa masom u dinarima koja je minimalna , mizerna ?
     2. Zašto večito kasni objavljivanje lista( ovoga puta dve rang liste) o rešavanju stambenih potreba zaposlenih u Telekomu , i zašto da se ponovo čeka prebacivanje isplate iza nove godine ?
     3. Zašto kolege koje su delili kartice za službene mobilne u VPM nisu objasnili šta znači "kredit mesečno hiljadu dinara", dali je to zaključno sa 30/31 u mesecu ili od dana aktiviranja ?


октобар 2005.