Архива вести 2007.

 

децембар 2007.

 

           pet, 28.12.: Za otkup "Telekoma" 12,5 miliona evra juče uplatio JP PTT, 2008. godine poslednja rata 25 miliona evra
          
Detaljnije »

           pet, 28.12.: "Inflacija kuca, ne čuje samo ko se pravi gluv"
          
Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ukazao je da Srbija u 2008. godinu ulazi sa zabrinjavajuće visokom stopom ukupne inflacije koja je dvocifrena.
           "Inflacija polako kuca na vrata i ne čuje je samo onaj ko se pravi gluv", upozorio je Jelašić i dodao da će nivo restriktivnosti NBS zavisiti od spoljnih uticaj na inflaciju ali i konkretne podrške države u smanjivanju inflacije.
           Republički zavod za statistiku danas je objavio da je u 2007. godini, inflacija u Srbiji 10,1 posto

           pet, 28.12.: Branko Radujko novi direktor Telekoma Srbije
          
Vlada Srbije odobrila je imenovanje Branka Radujka za novog generalnog direktora Telekoma Srbije, izjavio je ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo.
           Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, Bubalo je kazao su na sednici prihvaćeni i predlozi za razrešenje članova Upravnog odbora Telekoma Srbije i imenovani novi članovi i predsednik UO, ali nije naveo njihova imena.

           pet, 28.12.: Internet domen „.rs” doprinosi razvoju elektronske trgovine
           Predstavnici Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) najavili su da će registracija novog domena s nastavkom „.rs" početi krajem januara 2008.
           Pomoćnik ministra za telekomunikacije i informatičko društvo Nebojša Vasiljević ocenio je da će registracija domena, usklađenog s nazivom države, doprineti razvoju elektronske trgovine u Srbiji.
           On je dodao da će novi domen doprineti i boljem predstavljanju Srbije na internetu, a registracija će biti nova usluga, koja će proširiti informaciono-tehnološko tržište.
           Kako je rečeno, to je važno i za razvoj elektronskog poslovanja, jer će svako moći da lako, za oko pet minuta registruje domen. U Srbiji ima 40.000 „.yu" domena, a oko polovine je u upotrebi. Taj nastavak će biti brisan do 30. septembra 2009. godine.
           Za poslove registracije dosad su se prijavile 24 domaće firme. Osnovne cene registracije za „in.rs" iznosi 700 dinara, „co.rs", „org.rs" i „edu.rs" - 1.100 dinara i „.rs" - 3.200 dinara.

           pet, 28.12.: Sindikat PTT: Ministarstvo odbilo naš predlog da država nastavi sa uplaćivanjem doprinosa za zaposlene u DPO
           - Ministarstvo finansija nije dozvolilo da u jednoj odredbi Kolektivnog ugovora koji je trebalo da potpišemo sa poslodavcem, odnosno Vladom Srbije, država preuzme obavezu da nastavi sa uplaćivanjem doprinosa za zaposlene u dobrovoljni penzijski fond. Sindikat PTT Srbija insistirao je na tome, jer su zarade radnika u poštama male, pa je realno očekivati da će im i penzije biti skromne. Ipak, i pored protivljenja sindikata Ministarstvo finansija nije prihvatilo to rešenje. Dogovoreno je da se zaposlenima linearno isplaćuje po tri hiljade dinara mesečno, a radnici će sami odlučiti o tome da li će nastaviti sa uplatama u fond ili ne - izjavio je za Danas Aleksandar Pavlović, predsednik sindikata JP PTT Srbija.

           sre, 26.12.: Ovde možete videti nekoliko predloženih i usvojenih povećanja zarada za 2008. godinu "budžetskih korisnika" prosveta, zdravstvo, uprava i društvene organizacije »

           sre, 26.12.: Održana sednica Izvršnog odbora STS-a
           
Na juče održanoj vanrednoj sednici IO STS doneo je odluku o stupanju u štrajk ukoliko se ne izvrši revizija Budžeta za 2008. godinu i usvoje sledeći minimalni zahtevi Sindikata Telekoma "Srbija": povećanje od 6% u januaru i 3% u septembra na osnovnu zaradu zaposlenog; i učešće u dobiti u iznosu jedne bruto zarade obračunato prema bruto plati iz decembra 2007. godine.

           sre, 26.12.: Vlada Rusije ponudila je Srbiji milijardu evra za većinsko vlasništvo u NIS-u - detaljnije »

           sre, 26.12.: Danas usvajanje Zakona o besplatnim akcijama - više o tome »

           sre, 26.12.: Završio se beogradski „PR-Week“ koji okuplja stručnjake komunikacija »

           pon, 24.12.: Prioritet PTT Srbije u 2008. profitabilne usluge: Da li će se zatvarati nerentabilne pošte po Srbiji?
           Novi generalni direktor PTT Srbija Goran Ćirić izjavio je da će razvoj profitabilnih usluga biti prioritet u poslovanju tog javnog preduzeća u 2008. godini.
           Ćirić je u intevjuu za kompanijski list PTT glasnik istakao da će Pošta morati da podigne nivo profitabilnih usluga kao što su post-eksperes, kablovska mreža, usluge za elektronsko poslovanje, ali i da uvede nove proizvode.Pošta ima pravo da se bavi i telekomunikacijama, ocenio je, u meri u kojoj to popravljaju infrastrukturu Pošte i njenu osnovu delatnost. 
           Ćirić je precizirao da bi Pošta trebalo da poboljšava infrastrukturu ne samo za kablovsko-distributivni sistema, već i za telekomunikacione servise i "vajmaks" (WiMax) bežične tehnologije.
           Ćirić je dodao su započeli razgovore sa najvećim korisnicima, kao što su javni sektor, ministarstva i komunalna preduzeća, kako bi poboljšali ponudu usluga i servisa, pošto ti korisnici mogu biti stabilan izvor prihoda za Poštu.
           "Ni državi sigurno nije potrebna Pošta koja bi bila dotirana iz budžeta", istakao je novi generalni direktor te kompanije.

           pon, 24.12.: Umrežavanje računara i interneta uz mesečni račun - nova usluga "Mobilne telefonije Srbije" i kompanije "Cisco"
           Detaljnije »

           pon, 24.12.: Telekom Srbije ulaže 250 miliona dinara na Kosovo
          
Više o tome »

           pon, 24.12.: Telekom Srpske dolazi na hrvatsko tržište
          
Pročitajte deo buduće strategije razvoja Telekoma Srpske »

           sub, 22.12.: Dividende OTE-a za 2005, 2206, i za prvih 9 meseci 2007. godine

Kompanije 2005 2006 I-IX 2007
COSMOTE 297,9 145,3 163,2
OTE International
OTE ESTATE 1,1 15,0 --
INFOTE 9,3 3,5 5,0
OTE-GLOBE 2,5 2,5 --
OTESAT-MARITEL -- 0,7 --
ARMENTEL 4,5 6,8 --
TELEKOM SRBIJA 14,5 21,6 15,7
EUTELSAT 4,9 -- --
INVESTMENTS LTD -- -- 48,0
Other 0,6 1,4 0,7
335,3 196,7 232,6

           sub, 22.12.: OTE prodao svoj udeo od 90%u ARMENIATEL 16. novembra 2006. godine
          
Pročitajte kako i kome »

           pet, 21.12.: Trenutne neto zarade u javnim preuzećima

           pet, 21.12.: PAPANDREU SE SASTAO SA ZAPOSLENIMA I UPRAVOM O.T.E. 18.12.2007
           
„ Organizacija za telekomunikacije Grčke, (OTE), treba da ostane glavni javni instrument, radi razvoja telekomunikacija.“ – izjavio je predsednik opozicione, socijalističke stranke PASOK, Jorgos Papandreu, nakon susreta sa zaposlenima i upravom ove kompanije. „OTE je dužan da pruža kvalitetne i jeftine usluge“. – dodao je gospodin Papandreu, sobzirom da se vlasnička struktura OTE-a promenila pre 20-tak dana.

           pet, 21.12.: Kako je Marfin Investment Group kupovao akcije OTE-a na Atinskoj berzi u prethodnih par meseci »

           pet, 21.12.: OTE menja ROMTELECOM -ov top menadžment »

           sre, 19.12.: Beograd -- Za novog generalnog direktora Telekoma Srbija predložen je Branko Radujko, sadašnji generalni sekretar predsednika Srbije.
          
On je predložen na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora preduzeća PTT saobraćaja "Srbija", saopšteno je iz tog preduzeća.
           Sadašnjem direktoru Telekoma Drašku Petroviću drugi mandat ističe 27. januara, a pošto je procenjeno da procedura imenovanja i konstituisanja nove Skupštine akcionara, Upravnog odbora Telekoma i izbor novog direktora ne mogu da se završe pre tog datuma, razrešenje Petrovića nije ni stavljeno na dnevni red.
           Podsetimo, predsednik Upravnog odbora PTT-a Dragoslav Šumarac je sredinom novembra rekao, najavljujući promene u Telekomu, da nije u pitanju nikakva „čistka“ već je u pitanju nastavak sprovođenja koalicionog sporazuma partija na vlasti. "Dosadašnjem direktoru Telekoma koji je jedan od najboljih menadžera u Srbiji biće ponuđeno adekvatno mesto i ja se nadam da će on ostati u Telekomu“, kazao je tada Šumarac.
          Na sednici je Vladi Srbije predložen i novi sastav Upravnog odbora Telekoma, i to Dragor Hiber za predsednika, a Ivica Stevanić, Predrag Marković i Radojko Obradović za članove Upravnog odbora.

           sre, 19.12.: Grčka telekomunikaciona kompanija OTE ostvarila manji promet
           Grčka telekomunikaciona kompanija OTE zabeležila je u trećem tromesečju visok pad neto profita od 31 odsto. OTE je istovremeno ostvarila i rast prihoda, objavljeno je u Atini. Ta kompanija je, u tromesečju zaključno sa 30. septembrom, ostvarila neto profit od 155,5 miliona evra prema 223,6 miliona evra u istom perioda lani, dok su prihodi istovremeno porasli 9,7 odsto, na 1,63 milijarde evra.
           U poslovne rezultate u trećem tromesečju 2006. je bio uključen i jednokratni dobitak od 50 miliona evra, što je rezultat manjih troškova programa za prevremeno penzionisanje nego što je očekivalo rukovodstvo grčke kompanije.
           Predsednik i izvršni direktor firme OTE Panagis Vurlumis je naveo u saopštenju za štampu da su u trećem tromesečju ostvareni solidni poslovni rezultati, uključujući značajan rast u mobilnoj i zadovoljavajuću bilans u fiksnoj telefoniji. U isto vreme, ostvaren je napredak i u smanjenju troškova kompanije.
           MARFIN I.G.: Announcement of regulated information
           Marfin Investment Group Holdings S.A. hereby notifies, pursuant to articles 9, 11 and 21 of Law 3556/2007, that on 23.11.2007 its total percentage of voting rights held in the “Hellenic Telecommunications Organization S.A.” amounts to 17.0735 %. Of the above percentage, a) 6.5108 % corresponds to 31,912,720 shares of the Issuer held directly by the Company and b) 10.5627 % corresponds to 51,772,970 shares of the Issuer, which the Company is entitled to acquire pursuant to the terms of financial instruments (total return equity swaps), with the relevant voting rights exercised pursuant to the Company’s instructions

           pon, 17.12.: Štrajk u Mađarskoj paralisao saobraćaj »

           pon, 17.12.: Berza ili partner za Dunav osiguranje »

           pon, 17.12.: Jelašić: Inflacija će biti veća od planirane »

           pon, 17.12.: Vrednosti investicionih jedinica »

           sub, 15.12.: Vlada Srbije usvojila amandmane koje je Sindika Telekoma "Srbija" dao na predlog Zakona o pravu na besplatne akcije i unela u tekst predloga zakona 
          
Navešćemo samo nekekoji su uvršteni u tekst predloga Zakona o besplatnoj podeli akcija: predviđeno je pravo na akcije u visini od 200 evra obračunato prema procenjenoj tržišnoj vrednosti ukupnog kapitala preduzeća pre privatizacije, iz teksta predloga Zakona izbačeni su bonusi koji su bili u malim iznosima koji bi dobili zaposleni kao alternativu za akcije.Učestvovaće se u nadzoru nad postupkom procene tržišne vrednosti ukupnog kapitala preduzeća pre privatizacije, zatim u pripremi podzakonskih akata potrebnih za sprovođenje ovog Zakona, zatim u edukaciji građana, zaposlenih i bivših zaposlenih.Zaposleni i bivši zaposleni koji su delimično ostvarili pravo na akcije bez naknade za radni staž koji imaju u drugim privrednim društvima, imaće pravo na besplatne akcije za radni staž koji imaju u Telekomu.

           sub, 15.12.: MALOPRODAJNE CENE PORASLE 9,7 ODSTO ZA 11 MESECI
          
BEOGRAD (Tanjug) - Maloprodajne cene robe i usluga povećane su u novembr ove godine u odnosu na oktobar za 1,4 odsto, dok za prvih jedanaest meseci ove godine povećanje iznosi 9,7 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Na godišnjem nivou - novembar 2007. u odnosu na novembar 2006. godine, zabeležen rast od 9,3 odsto. 

           sub, 15.12.: Ruska ponuda promeniće Vladin koncept privatizacije NIS-a
          
Generalni direktor NIS-a izjavio je da će Vlada Srbije uskoro doneti konačan stav o privatizaciji NIS-a, a da će konačnu odluku prepustiti državnom parlamentu.Vlada je formirala radnu grupu, čiji je zadatak da prouči ruski predlog o strateškom partnerstvu.Da li se ulaskom u strateško partnerstvo dovodi u pitanje besplatna podela akcija javnih preduzeća, u ovom slučaju NIS-a.Načelno gledano, strateško partnertstvo ne bi trebalo da dovodi u pitanje narodni kapitalizam.Za podelu je određeno 15 odsto kapitala šest JP, među njima i NIS-a.Čak je predviđeno da privatizacija NIS-a ide najbrže, gde je najvažnija početna etapa koja bi bila određena sledećeg proleća.Međutim ako bi se išlo na dokapitalizaciju prodajom novih akcija, onda bi se promenila struktura vlasničkih odnosa.Ako bi se emitovalo dodatnih 30 odsto akcija, onda bi državni udeo sa pretpostavljenih 70 procenata pao na 53,84 odsto, dok bi deo namenjen za besplatnu podelu pao sa 15 na 11,54 procenta.Odnosno, masa bi ostala ista, ali bi se vlasnička kvota smanjila.

           čet, 13.12.: Počela rasprava nama aktuelnog zakona o besplatnoj podeli akcija u JP u Skupštini. 
          
Napokon se dešava da se i amandmani sindikata ubacuju u izmene i dopune zakona. Konfederacija slobodnih sindikata na vreme dostavila poslaničkim klubovima u Skupštini predlog svojih amandmana, koji treba da uđu u konačnu verziju Zakona o besplatnoj podeli akcija.

           Đelić u Skupštini: Zaposlenima samo akcije, na predlog sindikata javnih preduzeća (KSS-a) »

           čet, 13.12.: Pregovori u vezi budžeta za 2008. godinu
           Juče su vođeni pregovori u vezi predloga budžeta koji se odnosi na troškove personala sa gen. direktorom i zamenikom gen. direktora.Postignut je načelni dogovor da se predvidi veći iznos sredstava u delu budžeta koji se odnosi na zarade zaposlenih u odnosu na početni predlog koji je dostavljen članovima Upravnog odbora Telekoma.Očekuje se da će ovaj stav predstavnici poslovodstva argumentovano zastupati na sledećoj sednici UO Telekoma na kojoj će se razmatrati budžet za 2008. godinu.

           čet, 13.12.: Konfederacija slobodnih sindikata uputila amandmane na predloženi Zakon o besplatnoj podeli akcija
           Predsedništvo KSS je na jučerašnjoj sednici detaljno analiziralo sva protekla dešavanja u vezi sa predloženim zakonom.Došlo se do zaključka da posle organizovanih štrajkova upozorenja članica KSS-a i drugih sindikata JP, kao odrđene vrste pritiska na Vladu, ipak došlo do socijalno dijaloga sa Ministrom Dinkićem. U toku pregovora KSS je od početka do kraja ostala jedinstvena u zastupanju stavova svojih članica, što nije bio slučaj sa UGS "Nezavisnost" i SSSS, što je za posledicu imalo i usvajanje manjeg broja zahteva sindikata. Ukoliko Vlada ne prihvati veći deo navedenih primedbi, one će biti dostavljene u formi amandmana poslaničkim klubovima i članovima Skupštine RS, sa zahtevom da ih podrže. Ukoliko Vlada i Skupština Srbije ne prihvate predloge i amandmane KSS će radikalizovati svoje aktivnosti i pozvati građane da im se pridruže.

           čet, 13.12.: Mnoge zemlje koriste IPO ponude, koje pokreću društveni rast. U tom kontekstu i Vlada planira da se sledeće 2008. godine u zadnjem kvartalu putem IPO ponude ponudi akcije Telekoma
           Ukupna vrednost prodaje udela preko javne ponude deonica u svetu u prvih devet meseci ove godine iznosila je 57 milijardi dolara. Polovina tog iznosa odnosi se na kompanije iz Brazila, Rusije, Indije i Kine koje su zajedno izvele 118 IPO-a u zadnjem kvartalu ove godine. Prodaja udela u kompanijama preko javne ponude deonica u svetu raste, što pomaže razvoju tržišta kapitala u nastajanju. Jedna sedmina svih svetskih IPO-a u trećem kvartalu dogodila se na brzorastućim tržištima. Mnogi zbog toga smatraju te zemlje glavnim pokretačima svjetskog društvenog rasta.

            sre, 12.12.: Sindikat Telekoma "Srbija" nije prihvatio predlog Zakona o prenosu akcija bez naknade 
           
STS smatra da predloženi tekst Zakona o pravu na besplatne akcije, koji je usvojen na Vladi i stavljen na dnevni red Narodne Skupštine Republike Srbije po hitnom postupku, ipak nije ispunio očekivanja zaposlenih u JP u celosti.Treba pomenuti da Konfederacija slobodnih sindikata nije dala saglasnost na predloženi zakon, iako je kroz razgovore sa Ministrom Dinkićem iznela priličan broj ključnih predloga za izmenu i dopunu predloženog Zakona, a koji ipak nisu uneti u teksta Zakona.STS smatra da bi potpunim odbacivanjem predloga Zakona pokazali neozbiljnost, a samim tim nedostatak hrabrosti za preuzimanje odgovornosti prema svim zaposlenima, bivšim zaposlenima, penzionerima i građanima.Stoga je odlučeno da se odbije predloženi nacrt, ali i ostavimo prostor za dalji dijalog do konačnog rešenja koji bi zadovoljio zainetresovane strane u pregovaračkom procesu. 

           sre, 12.12.: STS pregovara sa poslovodstvom o predlogu budžeta za 2008. 
           
Danas bi trebalo da se nastave pregovori vezani za budžet za 2008. godinu u delu troškovi personala. 

           pon, 10.12.: Akcionari Telekoma (izvod iz Konsolidovanog revizorskog izveštaja od 30. marta 2007.)
           
Osnovni kapital
           Preduzeće je zatvoreno akcionarsko društvo čiji se upisani i uplaćeni akcijski kapital sastoji od 1,080,000 običnih akcija nominalne vrednosti RSD 10 hiljada po akciji.
           Struktura akcijskog kapiatala na dan 31. decembra 2006. i 2005. godine bila je sledeća:

  broj akcija  učešće
JP PTT Saobraćaja"Srbija"
Beograd 
864,000  80.0 %
Hellenic Telecommunications
Organisation A.E. (OTE), Atina 
216,000  20.0 %
Ukupno  1.080.000  100.0 %

          Upisani akcijski kapital revalorizovan je svake godine, zaključno sa 31. decembrom 2003. godine primenom zvaničnih koeficijenata revalorizacije zasnovanih na indeksu rasta cena na malo, u skladu sa tada vaažećim propisima o računovodstvu Republike Srbije.Kumulirani efekti revalorizacije, evidentirani na kontu revalorizacionih rezervi, pripisani su akcijskom kapitalu na dan 1. januara 2004. godine prilikom prelaska ma MRS/MSFI. Tako utvrđena vrednost akcijskog kapitala evidentirana je u kjnigama Preduzeća u iznosu od RSD 82,512,552 hiljada.
          Registrovani iznos akcijskog kapitala Preduzeća kod Agencije za privredne registre (broj registracije 3309 / 2005 od 21. februara 2005. godine) iznosi EUR 1,462,514,772.16, dok registrovana struktura akcijskog kapitala odgovara gore prikazanoj strukturi evidentiranoj u knjigama Preduzeća. 

           pet, 07.12.: Ministar ekonomije i regionlonog razvoja Mlađan Dinkić gostovaće, u petak 7. decembra, od 20.00 časova u emisiji " Intervju gledalaca" na televiziji Studio B.

           pet, 07.12.: Vlada Srbije je juče 06.12. usvojila predlog Zakona o podeli besplatnih akcija JP

           Kako se čulo vrednost ovih kompanija je procenjena na 25 milijardi eura. Zaposleni u tim javnim preduzećima, po Đelićevim rečima, dobiće akcije u vrednosti od 200 eura po godini radnog staža, na osnovu procenjene vrednosti svakog preduzeća pre privatizacije ne manje od 2,5 odsto a ne više od 15 odsto ili jednokratnu naknadu od oko 4.000 eura. O tome bi trebalo da se izjasne zaposleni u kompanijama na koje se odnosi predloženi zakon. Đelić je podsetio da se realizacijom ovog zakona zaokružuje proces svojinske transformacije u Srbiji i da je još 2001. godine u Zakonu o privatizaciji postojala naznaka ovakvog procesa, koja je ojačana promenama zakona pre dve godine. Najavljeno je da građani neće plaćati porez na dobit ili troškove prve prodaje akcija na berzi. Zakonom je predviđeno i da će u slučaju prodaje preduzeća po višem iznosu od procenjenog, bivši i sadašnji zaposleni morati da plate porez na kapitalnu dobit.

 

            čet, 06.12.: Resorni Ministar Aleksandra Smiljanić se obratila RATEL-u povodom zahteva SBB-a za dobijanje međunarodne internet konekcije
           RATEL-u se obartio SBB 02.10.2007.godine sa zahtevom za dobijanje međunarodne internet konekcije.Pošto do danas RATEL nije izdao dozvolu Ministar Aleksandra Smiljanić prepuručuje agenciji da postupi po naređenju "Ukazujemo da je Zakonom o državnoj upravi(Sl. Glasnik RS, br.79/2005) određeno je da imalac javnih ovalašćenja dužan da povereni posao vrši pravilno i blagovremeno", i da bez daljeg odlaganja donese odluku u vezi sa predmetnim zahtevom kompanije SBB za izdavanje dozvole za međunarodno povezivanje.Shodno navedenom, primenom istih principa potrebno je doneti odluke po svim do sada podnetim zahtevima koji su u proceduri kod RATEL-a, te o istom ovavestiti ovaj organ.
            Pročitajte požljivo intervjue resorne ministarke Aleksandre Smiljanić »

            sre, 05.12.: Sindikati NIS-a,Srbijagasa,Transnafte, Pterohemije najavili generalni štrajk za 21. decembar
           Ukoliko Vlada Republike Srbije usvoji nacrt zakona o podeli besplatnih akcija, koji je predložio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, radnici u delatnostima naftne i gasne industrije Srbije stupiće u generalni štrajk u petak, 21. decembra, odlučeno je na sastanku Samostalnog sindikata energetike i petrohemije Srbije. Po rečima predsednika ovog sindikata Veljka Miloševića u štrajku će biti NIS, “Srbijagas”, “Transnafta”, “Petrohemija” i druga preduzeća iz oblasti gasne i naftne privrede.Iako se još uvek ne zna precizno kako će izgledati generalni štrajk izvesno je, kaže Milošević, da će kao i prilikom nedavno održanog štrajka upozorenja, biti zatvorene benzinske pumpe, zaustavljena otprema derivata iz rafinerija i nalazišta, otprema autogasa, u gasnoj liniji će biti zatvoreni šalteri u distribuciji i tamo gde zakon dozvoljava smanjena isporuka prirodnog gasa...Ipak, ukazuje Milošević, sve zavisi od toga šta će biti odlučeno na sednici Vlade Srbije koja bi trebalo da se održi u četvrtak. Da podsetimo, sindikati zahtevaju da se poštuju važeći zakoni i propisi u oblasti privatizacije, a kad je u pitanju NIS, da se primeni važeća strategija o privatizaciji domaće naftne kompanije. .

           sre, 05.12.: KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA NASTAVILA ŠTRAJKOVE UPOZORENJA: U javnim preduzećima na pomolu jači protesti
           Ukoliko Vlada Srbije prihvati predlog ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića, odnosno prihvati predlog Strategije za privatizaciju javnih preduzeća i koncept Zakona za besplatnu podelu akcija, pooštrićemo sindikalnu borbu i, najverovatnije, početi pripreme za generalni štrajk, rekao je juče predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović. - Na sastanku Predsedništva naše organizacije doneta je odluka da se nastavi sa štrajkovima upozorenja sindikata-članica, u skladu sa uputstvima Glavnog odbora za sprovođenje štrajkačkih aktivnosti. Dogovoreno je i da sindikati počnu pripreme za organizaciju generalnih štrajkova u javnim preduzećima.
           Tako se već danas u Telekomu održava još jedan štrajk upozorenja i to od 12 do 13 sati, a sutra od 8 do 9 sati u Elektroprivredi Srbije. Uz to, upućeni su dopisi premijeru i potpredsedniku Vlade Republike Srbije sa najavom generalnih štrajkova. Glavni i osnovni razlozi za ovakvu odluku jesu da navedeni predlozi nisu rezultat šire javne rasprave, niti su u njima uzeti u obzir interesi zaposlenih koje zastupaju reprezentativni sindikati iz javnih preduzeća, kao i činjenica da je ministar Dinkić jednostrano prekinuo započeti dijalog sa sindikatima, koji je trajao samo pet dana, sa obrazloženjem da nema više vremena za razgovore. Stoga Konfederacija traži od Vlade nastavak socijalnog dijaloga.

           sre, 05.12.: Telekom Slovenije: novi rok za obvezujuće ponude
           Uvažavajući predloge više ponuđača za produženjem roka za predaju obvezujućih ponuda Komisija je rok produžila do 4. januara 2008
Rok za predaju obvezujućih ponuda u postupku privatizacije Telekoma Slovenije, u kome uz više zainteresovanih kompanija iz Evrope i sveta učestvuje i Hrvatski telekom (HT), produžen je sa 18. decembra na 4. januara . iduće godine, saopštilo je slovenačko resorno Ministarstvo . Komisija za prodaju dela državnog udela u Telekomu Slovenije dodala je i novi predlog ugovora o prodaji 49,13 posto udela u toj kompaniji u koji je uključila i neke od primedbe potencijalnih ponuđača datih na trideset strana ugovora. Predlog ugovora će biti usklađen ove nedelje, a Komisija će ga konačno potvrditi najkasnije do 11. decembra. Uvažavajući predloge više ponuđača za produženjem roka za predaju obvezujućih ponuda Komisija je taj rok produžila do 4. januara 2008. U ovoj fazi privatizacije Telekoma Slovenije vlada želi najboljem ponuđaču prodati 49,13 posto akcija nacionalnog operatera fiksne i mobilne telefonije, čija se tržišna kapitalizacija procenjuje na oko 2,6 milijardi eura. Slovenačka vlada i državni investicijski fondovi kontrolišu ukupno 74,13 posto akcija te kompanije. Po konkursu za prodaju dela državnog udela u Telekomu Slovenije u drugi krug se uvrstilo sedam ponuđača od 12 koji su predali neobvezujuće ponude Za predaju obvezujućih ponuda pozvani su britansko-nemački konzorcijum Bain Capital & Axos Capital, luksemburško-američki fond CEP III/(Carlyle), Hrvatski Telekom, australiska Macquarie Bank, mađarski Magyar Telekom, Oger Telecom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i islandski operator Skipti.

           uto, 04.12.: Sindikat NIS-a najavljuju Generalni štrajk
          
Da li će i kada radnici NIS-a stupiti u generalni štrajk zanće se posle današnjeg sastanka republičkog odbora energetike i petrohemije Srbije.Na ovom sastanku trebalo bi se dogovoriti datum proglašenja generalnog štrajka, a vezano je za najavljenu promenu strategije privatizacije NIS-a i podela besplatnih akcija zaposlenima u JP.Odluka će biti donešena ako ovi predlozi prođu na sednici Republičke Vlade.Ovom sastanku je prethodio sastanak Socijalno-ekonomskog saveta na kojem predstavnici svih sindikata nisu podržali predložene izmenjene zakone 

           uto, 04.12.: Pogrešan trenutak za privatizaciju Telekoma izjavila resorni Ministar Aleksandra Smiljanić 
           
- Privatizacija Telekoma u ovom trenutku dovela bi do povećanja cena usluga i otpuštanja radnika. Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo zalaže se za liberalizaciju tržišta, ali je protiv prodaje monopola. U slučaju privatizacije Telekoma koji je monopolista i u drugim sektorima telekomunikacija, država bi prodala monopol, a poznato je da je od državnog monopola gori jedino privatni monopol. Zato je prvi zadatak uvođenje konkurencije Telekomu u svim oblastima telekomunikacija - navodi se u reakciji ministarke za telekomunikacije i informatičko društvo Aleksandre Smiljanić na raspravu u javnosti povodom privatizacije kompanije Telekom.
           Ministarka Smiljanić ističe da je izgradnja dobre telekomunikacione infrastrukture uslov za razvoj informacionog društva, za poslovanje po svetskim standardima i omogućavanje svakom građaninu da ima telefonsku vezu i pristup internetu.
           - Ostaje bez odgovora pitanje koji je interes države da baš u ovom trenutku proda Telekom. Ako se procenjuje da će država prodajom ostvariti prihod, pitanje koje se logično nameće jeste zar kupci neće ostvarivati prihod i to veći nego što je platio kupovinu. Zašto država ne bi sama prihodovala od svog preduzeća nego ga prodala, ako je prihod jedini razlog - naglašava Aleksandra Smiljanić i dodaje da je pre bilo kakvih rasprava o prodaji neophodno napraviti detaljnu strategiju privatizacije Telekoma, restrukturirati preduzeće i obezbediti promenu finansijskih propisa koji sada ne omogućavaju poželjni oblik privatizacije.
Stav je Ministarstva da je ova tema u javnosti postavljena pogrešno, da podstiče očekivanja investitora i građana o sticanju nekakve velike dobiti rasprodajom državne imovine, zaboravljajući osnovni interes građana i države u ovom resoru, a to su kvalitetne i jeftine telekomunikacione usluge, zaključuje se u reakciji Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo.od strane Ministra Dinkića.

           uto, 04.12.: Štrajk upozorenja - Zajednička akcija STS-a i JSTS-a
           Sreda 05.12.2007. godine 12-13h
- Zbog koncepta podele besplatnih akcija koji je nepovoljan po zaposlene, penzionere i građane Republike Srbije
- Zbog neuvažavanja predloga predstavnika zaposlenih građana, isključivanja stručne javnosti i prekida pregovora
- Zbog zanemarivanja mišljenja predstavnika zaposlenih i građana 
- Zbog oduzimanja dosadašnjeg prava na podelu besplatnih akcija

           uto, 04.12.: Ovako štrajkuju piloti jedne avio kompanije zbog niskih plata

            pon, 03.12.: Dinkić zapretio sindikatima usvajanjem zakona na sednici Vlade
           Čak ni socialno-ekonomski savet nije postigao dogovor o privatizaciji javnih preduzeća i besplatnoj podeli akcija zaposlenima i bišim zaposlenima.Kako je izjavio Predsednik Ujedinjenih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak."Ministarstvo je imalo više bilaterlanih sastanaka sa sindikatima javnih preduzeća i mi smo hteli da objedinimo sve na sednici Saveta, međutim, svi su ostali na svojim pozicijama.Nismo mogli da se približimo cilju".Kako je još prenešeno od učesnika Saveta na sednici Ministar Dinkić je "bio neprijatan, drzak i bezobrazan" da je zapretio sindikatima usvajanje zakona na vladi i "može da im ne da ništa".
           Posle sastnka Konfederacija slobodnih sindikata, sindikati Nezavisnosti, samostalni sindikati najavili da će stupiti u štrajk ukoliko Vlada Srbije usvoji preložene zakone o privatizaciji i podeli besplatnih akcija. 


новембар 2007.

 

 
           pet, 30.11.: RZS: GODIŠNJA INFLACIJA U NOVEMBRU 8,7 ODSTO
           BEOGRAD , 30. novembra (Tanjug) - U Srbiji su cene na malo u novembru porasle u proseku za 1,1 odsto, u odnosu na prethodni mesec, a godišnja inflacija je dostigla 8,7 odsto, rečeno je danas na konferenciji za novinare Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
           Pri tome su cene robe u novembru više u odnosu na prethodni mesec za 1,4 odsto, a cene usluga za 0,3 odsto, ukazao je direktor zavoda Dragan Vukmirović.
           Troškovi života u Srbiji u novembru su, u odnosu na oktobar, u proseku viši za 1,6 odsto, a u odnosu na decembar prošle godine troškovi života su povećani za 10,3 odsto.
           Cene poljoprivrednih proizvoda u novembru u odnosu na prethodni mesec više su za 7,4 odsto, a na formiranje tog indeksa uticalo je povećanje cena sezonskog voća i povrća, kao i cena jaja.Navedeno je da su cene prehrambenih proizvoda u proseku više za 1,9 odsto, a zabeleženo je i povećanje cena brašna, hleba, mleka i mlečnih proizvoda, jestivog ulja, maslaca, pojedinih vrsta mesnih prerađevina.
           Cene pića su u novembru, u odnosu na prethodni mesec, u proseku snižene za 0,8 odsto, dok su cene duvana ostale na istom nivou.
           Prema podacima RZS, cene industrijsko neprehrambenih proizvoda su u novembru u proseku više za jedan odsto u odnosu na oktobar, i u toj grupi proizvoda zabeležen je rast cena derivata nafte, dok se cene ostalih proizvoda nisu znatnije menjale.
           Cene usluga su ovog meseca u odnosu na oktobar u proseku povećane za 0,3 odsto, rekao je Vukmirović.

           pet, 30.11.: BROJ MOBILNIH DOSTIGAO POLOVINU BROJA STANOVNIKA U SVETU
           HELSINKI , 30. novembra (Tanjug-Ekos) - Broj korisnika mobilnih telefona u svetu je dosegao 3,3 milijarde, što je jednako polovini ukupne svetske populacije, tačno 26 godina pošto je u rad puštena prva mreža mobilne telefonije, saopštila je američka agencija za istraživanja "Informa".
           Od kada je 1981. godine mreža "Nordik mobajl telefoni" (Nordic Mobile Telephony) počela sa radom u Saudijskoj Arabiji, Švedskoj i Norveškoj, mobilni telefoni su postali sektor potrošačke elektronike sa najvećim obimom prodaje u svetu.
           Šef "Informe" za istraživanja Mark NJuman (Newman) je izjavio da je mobilna telefonija od samih početaka nadmašivala čak i najoptimističnije prognoze rasta broja pretplatnika, preneo je Rojters."Danas se ne postavlja pitanje da li će dete dobiti mobilni telefon, već kada će ga dobiti", rekao je NJuman.
           Poslednjih godina je sektor mobilne telefonije beležio najveći rast u Kini i Indiji, čemu je značajno doprineo stalni pad cene mobilnih telefona i razgovora. Trgovci tim uređajima su već "bacili oko" na unutrašnjost Afrike, kako bi se nastavio veliki rast njihovih prihoda.
           I pored toga što je broj mobilnih telefona u svetu dostigao 50 odsto broja ukupne populacije, to ne znači da polovina od 6,63 milijarde stanovnika Zemlje poseduje mobilni telefon. Prema podacima "Informe", 59 država beleži zastupljenost ovih uređaja veću od 100 odsto, što znači da neki ljudi imaju više od jednog telefona.

           pet, 30.11.: RZS: Telekom Slovenije spustio dobit dva posto (Autor/izvor: SEEbiz)
           Na poslovanje je najviše utjecao trend u elektroničkoj komunikaciji odnosno prijelaz s klasičnih tehnologija na IP platformu, kažu u kompaniji. Zbog toga se smanjuje broj klasičnih telefonskih priključaka kao i promet i prihodi iz tog segmenta.
           Grupa Telekom Slovenije u prvih je devet meseci ove godine ostvarila prihode od 587 miliona eura, što je pet posto više nego u istom periodu prošle godine. Čista dobit grupe spustila se dva posto, na 75 miliona eura, kaže se u izveštaju objavljenom na web stranicama Ljubljanske berze. Dobit iz pooslovanja dostigao je 108,8 miliona eura i povećan je 2 posto. Na poslovanje je najviše uticao trend u elektronskoj komunikaciji odnosno prelaz s klasičnih tehnologija na IP platformu. Zbog toga se smanjuje broj fiksnih telefonskih priključaka kao i promet i prihodi iz tog segmenta. Poslovni prihodi matičnog društva Telekom Slovenije porasli su 3 posto i iznose oko 300 miliona eura. Dobit iz poslovanja spustila se 15 posto, a neto dobit 16 posto.
           Deonice Telekoma Slovenije u posljednjih godinu dana porasle su 40,28 posto i trenutno su na cifri od 398,75 eura. Tržišna kapitalizacija iznosi 2,606 milijardi eura, a odnosi cene i zarade (P/E) 25,08, dvostruko više nego u slučaju Hrvatskog telekoma.

           pet, 30.11.: BH Telekom prijavio banjalučki M:tel
           BH Telekom prijavio je M:tel Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH zbog navoda o kršenju licence i onemogućavanju razvoja konkurencije.Razlog za prijavu BH Teelekoma je "stvaranje jedinstvenog tržišta za područje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske" pogotovo u poslednja četiri meseca.Kako navode sporan je deo cenovnika u kojen se korisnicima usluga M:tela, kada se nalaze u Srbiji, ne naplaćuje naknada za dolazni poziv od 0.163 eura.

           pet, 30.11.: Sindikati naftne i gasne industrije odbacili Dinkićev predlog, danas jednočasovni štrajk upozorenja
           Na velikoj Skupštini sindikata naftne i gasne privrede Srbije odbačen je koncept podele besplatnih akcija javnih preduzeća, koji je nedavno ponudio Ministar Dinkić i za danas najavili jednočasovnu obustavu rada u gotovo svim organizacionim delovima NIS-a.
           Više od 1.500 radnika i penzionera NIS-a, okupljenih u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina", podržalo je stav reprenzetativnih sindikata naftene i gasne privrede da se ne prihvati Dinkićeva nova ponuda o kako su naveli podeli tek nešto više od 17 odsto besplatnih akcija svim građanima i takav ministrov predlog ocenili nepoštenim.

           čet, 29.11.: "Pred Miloša" sindikati izašli na crtu
          
Na poziv Ministra Dinkića juče 28.11.2007.održale se konsultacije oko ubrzanja davanja saglasnosti KSS-a oko iznešene ponude besplatne akcije zaposlenima i bivšim zaposlenima u iznosu 2,5 odsto od tržišne vrednosti kompanija u kojima rade zaposleni u javnim preduzećima. Predstavnici KSS-a su dali do znanja Ministru Dinkiću da je za njih ovaj predlog neprihvatljiv jer im umanjuje prava po zakonu po kojima bi ostvarili pravo na besplatne akcije. Shodno ovakvom raspletu događaja KSS je zakazao za sutra 30.11. sastanak čelnika sindikata javnih preduzeća i njihovih članica, na kome će biti odlučeno o nastavku radikalnijih aktivnosti.

            sre, 28.11.: Telekom Austria planira kroz program štednje za 2008.da isplaćuje "zlatne otpreminine"do 200.000 eura
          
Austriski telekomunikacioni operater Telekom Austria planira da sprovede program štednje kako bi amortizovao pad broja korisnika u delu fiksne telefonije.Za poslednju godinu dana TA je izgubio 225 hiljada korisnika, tako da sada ima 2,48 miliona.Promet kompanije je na godišnjem nivou dve milijarde eura.Broj zaposlenih trebao bi u trogodišnjem razdoblju biti smanjen za hiljadu zaposlenih u odnosu na sadašnjih 9.732.To odgovara aktuelnom planu ukidanja 300 do 400 radnih mesta godišnje.Pri tome će kompanija primeniti model "golden handshake" u okviru kojeg je ukinula 5.000 radnih mesta, ponudivši veću otpremninu radnicima koji to dobrovoljno urade.Visina otpremnine zavisi o dužini radnog staža i stepenu stručne spreme.Tako da zaposleni koji imaju više od 10 godina u TA moći dobiti i 200.000 eura izračuna je predsednik radničkog veća Michael Kolek. (Hina)

           uto, 27.11.: Najnoviji koncept podela besplatnih akcija zaposlenima i bivšim zaposlenima u JP, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja od 26.11.2007. posle sastanka sa sindikatima (ppt, 312kB)»

           pon, 26.11.: Danas 26.11.novi sastanak sa Ministrom Dinkićem
          
Kako se na sajtu Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj najavljeno, danas 26.11. održaće se sastanak sa Konfederacijom samostalnih sindikata javnih preduzeća u 12.30 časova i predstavnicima Samostalnog sindikata Srbije u 10.00 časova u Velikoj sali Ministarstva(Bulevar kralja Aleksandra 15, zgrada Pošte).Tema sastanka biće Koncept privatizacije velikih javnih preduzeća i Nacrt zakona o besplatnoj podeli akcija. 

           pon, 26.11.: Sindikat NIS-a najavljuje štrajkove zbog lošeg predloga podela akcija
           Sindikat NIS-a je najavio u subotu da će u petak 30. novembra započeti jednočasovne štrajkove zbog predloga o podeli besplatnih akcija velikih javnih preduzeća.
           "Radnici obe rafinerije, u Pančevu i Novom Sadu, blokiraće od 12 do 13 časova isporuku derivata, a na svim većim benzinskim pumpama NIS-a u to vreme neće točiti gorivo" izjavio je Veljko Žunić predsednik Samostalnog sindikata Rafinerija nafte Pančevo.
           Neprihvatljivo je i da se iz te podele izuzmu javna preduzeća u vlasništvu Autonomne pokrajine Vojvodina i lokalnih samouprava, što je Dinkićev plan, dodao je Žunić. 

           pon, 26.11.: U petak 23.11. i predstavnicu UGS Nezavisnost razgovarali sa Dinkićem
           
Po rečima predstavnika sindikata posle jednoipočasovne rasprave postignut je značajan pomak u odnosu na prvobitno iznete predloge načina podele akcija.Još se navodi da je Ministar Dinkić uvažio obrazložene zahteve i prihvatio koncept besplatne podele približi važećem Zakonu o privatizaciji, odnosno da i zaposleni u ovim javnim preduzećima ostvare ista prava kao i zaposleni u procesu privatizacije.To podrazumeva podelu akcija zaposlenima u svojim preduzećima.O ovom pitanju će se raspravljati na Socijalno-ekonomskom savetu u utorak 27.11.2007. godine.

           pon, 26.11.: Država široke ruke prema svojim službenicima
           Budžet za plate 259.824 državnih službenika, namešetnika, poslanika u Narodnoj Skupštini, Vladi, pravosuđu i javnim službama biće za 39,6 odsto veći dogodine.Vlada Srbije će za te plate izdvojiti 168,8 milijardi dinara, što je tačno za 39,6 odsto više nego u 2007. godini. 

           pon, 26.11.: MTS planira povećanje broja korisnika
           
MTS na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore ima više od šest miliona korisnika izjavio je agenciji Beta direktor Vladimir Lučić.On je još naveo da je plan MTS za da broj korisnika u 2008. godini poveća na sedam miliona.MTS trenutno pokriva 65 odsto tržišta Srbije sa tet miliona korisnika, u BiH smo sa 800.000 korisnika drugi, dok u Crnoj Gori imamo 200.000 korisnika za samo četiri meseca i zauzimamo 20 odsto tržišta. 

           pet, 23.11.: Ministar Mlađan Dinkić pokušava da sindikatima zamaže oči neprimereno niskom ponudom.
          
Pogledajte saopštenje KSS-a »

           pet, 23.11.: Javna preduzeća pojačaće svoje štrajkačke aktivnosti
          
Jednosatni štrajk upozorenja PTT-a, Telekoma, EPS-a i JAT-a održan juče 22.11. tačno u podne medijski je dobro propraćen.Skoro svi pisani i elektronski mediji su objavili razloge zbog čega se sindikati JP ne slažu sa predlogom zakona Ministra Mlađana Dinkića.Sledeće aktivnosti članica KSS-a biće bazirane na odbrani stečenih prava kroz postojeće zakone gde je predviđena podela akcija bez naknade zaposlenima i bivšim zaposlenima.Ostale članice KSS-a,NIS, Elektrovojvodina, Elektrošumadija sprovodiće štrajkačke aktivnosti po dogovorenoj dinamici za 30.11 petak i ponedeljak 26.11.

           čet, 22.11.: Novi direktor u Telekomu Srbije?
                               + Zamena članova UO Telekoma
                               =Ko razume shvatiće!
           Kako saznaje Ekonomist Magazin, UO PTT-a sledećeg utorka će rasparavljati o razrešenju generalnog direktora Draška Petrovića, izboru novog, kao i članova UO-a.
Predsednik UO PTT-a Dragoslav Šumarac koji je zakazao sednicu UO ptt-a za 27. novembar, kaže da nije u pitanju nikakva čistka već da je ovo nastavak sprovođenja koalicionog sporazuma partija na vlasti.
Dosadašnjem direktoru Telekoma koji je jedan od najboljih menadžera u Srbiji biće ponuđeno adekvatno mesto i ja se nadam da će ostati u Telekomu, kaže Šumarac.
           PTT Srbija je većinski vlasnik Telekoma Srbija i upravni odbor ovog preduzeća daće i predlog Vladi Srbije za razrešenje dosadašnjih članova i imenovanje četiri nova člana Upravnog odbora Telekoma.Imena i biografije kandidata za mesto direktora i članove upravnog odbora još nisu objavljeni. 

           čet, 22.11.: Sindikati u Telekomu i Pošti u pokušaju da svoja prava odbrane na upis besplatnih akcija "otišli pred Miloša"
           Juče 21.11. tačno u podne Reprenzetativni Sindikati Telekoma započeli pregovore sa kreatorom ideje o novom Zakonu o besplatnoj podeli akcija.Interesantno je da tek sada mogu da se transparentno vidi plan na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja planovi sa Javnim preduzećima gde se taksativno navode kvartali po godinama kada je ko planiran za neku fazu restrukuiranja, dokapitalizacije i sl.
           Sastanak u Ministarstvu je protekao u ispipavanju pozicija svojih stavova, što Agencije za privatizaciju, Ministra Mlađana Dinkića i reprenzetativnih sindikata.Ministar je izneo nove predloge za rešavanje pitanja podele besplatnih akcija.Nastavak priče je na sledećem sastanku naredne nedelje, na istom mestu.

           sre, 21.11.: Zašto štrajkuju javna preduzeća i jedan A.D. sa njima?
          
Mnogo generacija zaposlenih i bivših zaposlenih je stvaralo ove najvrednije sisteme u Srbiji, koji su dali ogroman doprinos svojim radom kroz strahovito teška vremena.Mnoga JP kako ih sada zovu su nastala još pre 150 godina, kada je trebalo pratiti evropske tendencije modrenizacije za ta vremena, postali su respektabilni u istočno-evropskim okvirima.Tržišna cena ovih okosnica države Srbije je oko 30 milijardi eura.
           Jedna od ovih kompanija A.D. je postala regionalno moćna, krenula u okruženje sa velikim investicijama i to kao da je bio signal kreatoru ideje novog Zakona o besplatnoj podeli akcija građanima da već mukom usvojene zakone koji daju pravo zaposlenima i bivšim zaposlenima da prvo upišu a kasnije i raspolažu hartijama od vrednosti tzv. akcijama.Ne treba zaboraviti da kroz partijske potrebe sve vladajuće garniture skoro više decenijski izvlače ogromna sredstva i plasiraju ih maltene po želji i potrebi kreatora svojih vremena.
           Potrebno je da zaposleni i bivši zaposleni svoja prava odbrane i zaštite od loše procene kreatora ove ideje, da se svakome od njih zavuče ruka u džep i mnogima uzme 10, 15, 20 i više hiljada eura.Nadamo se da će predlagač povući svoj predlog i da po ko zna kojoj uzurpaciji prava se stavi tačka.Sada se stekla i zakonska mogućnost da zaposleni i bivši zaposleni upišu akcije pre bilo kakve privatizacije, bez obzira kada se ona desila.

           čet, 15.11.: AKCIJE ZA AKCIJE: Jednosatni štrajk upozorenja: 22.novembar 12-13 časova
          
Štrajk upozorenja istovremeno će biti organizovan u svim javnim preduzećima.
           Pogledajte obaveštenje KSS-a Vladi Republike Srbije  »

            čet, 15.11.: Đelić: Vlada nema stav o podeli besplatnih akcija
          
Potpresednik vlade Božidar Đelić izjavio je da pitanje podele besplatnih akcija nije bilo na dnevnom redu Komisije za restruktuiranje i privatizacije javnih preduzeća i da samim tim Vlada Srbije nije zauzela bilo kakav stav po tim pitanjima.Đelić je dodo da to ne znači da ne treba naći model da građani koji do sada nisu imali priliku da učestvuju u programu privatizacije, to urade. 

           čet, 15.11.: Počeo najveći štrajk u nemačkoj istoriji
          
Nemačke mašinovođe počele su juče u podne najopsežniji i najduži štrajk u istoriji nemačke železnice.Akcija sindikata počela je najpre u teretnom saobraćaju, a od danas počinju da štrajkuju mašinovođe u lokalnom i međumesnom saobraćaju.Sindikalne vođe još nisu pozvale mašinovođe na neograničeni štrajk.Danas započetim štrajkom žele da ojačaju pritisak na poslovodstvo Nemačke železnice sa novom ponudom o mogućnostima povećanja plata.Mašinovođe u Nemačkoj zarađuju mesečno između 1.970 i 2.142 eura bruto.Sindikati zahtevaju da najniža plata za odgovoran posao iznosi 2.500 eura.
           Poslovodstvo pokušava uvođenjem vanrednih vozova i angažovanjem mašinovođa iz Austrije, Švajcarske i Češke da umanji posledice štrajka.Javno mnjenje podržava, uprkos što ih dovodi u neprilike dolaskom ljudi na posao.Na porast podrške uticali su navodi iz štampe da je rukovodstvo povećalo plate u prošloj godini za 77 odsto.

           čet, 15.11.: Štrajkovi parališu Francusku
          
Nezadovoljni stavom Vlade, koja je rešena da ukine sistem specijalnih penzijskih povlastica koje uživaju radnici državnog sektora .Štrajk su započeli železničari, a štrajku su priključuju i zaposleni u pariskom metrou.Dans će se pridružiti zaposleni u elektrodistribuciji, takođe pogođeni namerom Vlade da ukine penzione povlastice( kraći radni vek i veće penzije),dok su zbog vladinih mera kojima je predviđeno ukidanje velikog broja radnih mesta štrajk zakazali i sindikati prosvetnih radnika za 20. novembar, a sindikati radnika Pošte i Telekoma za 29. novembar. 

           sre, 14.11.: Aktuelna dešavanja u Telekomu »

           uto, 13.11.: Ekspresno - Nacrt zakona o besplatnim akcijama pred Vladom do petka
          
Ministrstvo ekonomije i regionalnog razvoja uputiće Vladi Srbije do kraja sedmice Nacrt zakona o besplatnoj podeli akcija javnih preduzeća, najavio je pomoćnik ministra Nebojša Ćirić. On je novinarima kazao da je planirano je da se do kraja godine usvoji taj zakon koji omogućava besplatnu podelu po 15 odsto akcija u Naftnoj industriji Srbije, Jat ervejzu, Elektroprivredi Srbije, Aerodromu Nikola Tesla, Telekomu Srbija i fabrici lekova Galenika. Ćirić je precizirao da će usvajanje zakona pravo na akcije da mogu da ih prodaju na berzi tek nakon prodaje većinskog udela ili završetka inicijalne ponude za pojedinačna preduzeća, zavisno od modela privatizacije.

           uto, 13.11.: Budžet za izborno kupovanje glasova
          
Za trošak iz državne kase u 2008. godini, prema predlogu budžeta koji je Vlada Srbije usvojila juče 12.11. planirane su 654,54 milijarde dinara, ili 9,9 odsto više nego ove godine. Potpresednik Vlade Srbije Božidar Đelić je ovako upakovan budžet sa rastom plata u javnom sektoru (kad Vlada za Telekom kaže da je JP neka ispoštuje) od 16 procenata i penzija od 11-12 odsto označio kao balans socijalnog i razvojnog.

           pet, 09.11.: ODRŽAN SASTANAK KSS
          
Pogledajte zaključke »

           čet, 08.11.: NAPOMENA UZ ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA I OBAVLJANJU DELATNOSTI OD OPŠTEG INTERESA
          
Službeni glasnik RS, br.25/00,25/02,107/05,108/05
           
Zakon o javnom preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa

4a Prodaja kapitala i prenos akcija zaposlenima bez naknade u postupku privatizacije

član 9a

           Osnivačkim aktom javnog preduzeća i preduzeća sa većinskim učešćem državnog kapitala koje obavlja delatnost od opšteg interesa bliže se uređuje procentualni iznos državnog kapitala koji je predmet prodaje u postupku privatizacije.

           U javnim preduzećima i preduzećima sa većinskim učešćem državnog kapitala koji obavlja delatnost od opšteg interesa, kapital za sticanje akcija bez naknade iznosi najviše 30% državnog kapitala koji se privatizuje.

           Državni kapital koji se u akcijama prenosi bez naknade zaposlenima u javnom preduzeću i preuzeću sa većinskim učešćem državnog kapitala koje obavlja delatnost od opšteg interesa, koji se privatizuje metodom javnog tendera, odnosno metodom javne aukcije, ne može biti veći od 15% kapitala koji se privatizuje.Akcije koje su preostale posle prodaje i prenosa zaposlenima bez naknade evidentiraju se u Privatizacionom registru. 

           P.S. Pažljivo pročitati član 6 u Zakonu o javnim preduzećima 

           sre, 07.11.: Predsednik STS-a Miroslav Joksimović dao izjavu za PRES
          
Promene koje je najavio Dinkić su skandalozne, jer se radnicima i penzionerima, koji su izgradili ove firme oduzima 15% akcija, koje im pripadaju po Zakonu o privatizaciji iz 2001. godine.Sada taj zakon odjednom ne važi i država svima koji nisu dobijali akcije deli samo 15 odsto. Još skandaloznije jeste činjenica da izmene i dopune Zakona o privatizaciji, kao ni Zakon o besplatnoj podeli akcija niko od nas nije video, niti smo bili pozvani da učestvujemo u izradi tih rešenja, izjavio je Joksimović. Predsednik STS-a Joksimović kaže da će u toku dana biti održan sastanak Konfederacije slobodnih sindikata na kojoj će biti doneta odluka o jednostanom štrajku opozorenja u svim preduzećima.
           U PRES-u je greškom potpisano prezime Janković umesto Joksimović.

           uto, 06.11.: Pogledate Otvoreno pismo Sindikata Telekoma "Srbija" i Konfederacije slobodnih sindikata » 

           uto, 06.11.: Dobit Telekoma Srpske 34,19 miliona eura
           Telekom Srpske Banja Luka u prvih devet meseci 2007. godine ostvario je dobit od 34,19 miliona eura. Ukupni prihodi Telekoma Srpske za navedeni period iznose 144,6 miliona eura, a troškovi poslovanja 110,4 miliona eura. Ukupna aktiva preduzeća je 417,96 miliona, a kapital 298,89 miliona eura.Dugoročne obaveze na kraju 9-tog meseca 2007. godine su bile 58,89 miliona, a kratkoročne 36,68 miliona eura.Većinski vlasnik je Telekom Srbija.

           pon, 05.11.: Božidar Đelić obećava besplatne akcije Telekoma građanima. A zaposleni? (i ti ćeš kume, ali sutra)
           Potpresednik Vlade Božidar Đelić je najavio besplatnu podelu akcija Telekoma, građanima koji do sada nisu dobili akcije javnih preduzeća za sledeću godinu.Pominje se u izjavi i briga da je Telekom uzeo kredite i da će da kuburi dok ih ne vrati, pri tom zaboravljajući da Telekom ima prihod od skoro milijardu eura godišnje i da se uopšte ne dovodi pitanje likvidnosti naše kompanije.Zaposleni i bivši zaposleni PTT-a i Telekoma moraju biti zabrinuti za njima po zakonu pripadajućih 15% akcija koje bi trebalo da se prvo upišu a kasnije podele.
           Sindikati i PTT-a i Telekoma bi trebalo da zatraže prijem kod najviših zvaničnika Republike Srbije i to u hitnom roku.Konfederacija Slobodnih sindikata bi takođe trebalo da digne glas, što direktno a i preko svojih moćnih članica. Ovo je i prilika da zajedničkim delovanjem članica KSS-a iskažu svoju moć i napokon steknu reprenzetativnost centrale.


oктобар 2007.

 

           sre, 31.10.: Planirani prihod Telekoma Srbija je 75,3 milijardi dinara za 2007. godinu odnosno 965 miliona eura po kursu 78 din.
           Fantastični postavljeni ciljevi poslovodstva da prihod za 2007. godinu iznosi 965 milona eura najverovatnije će biti realizovani, što je povećanje u odnosu na 2006. godinu iznosi 30%.
           Takođe poređenje ostavrenog prihoda januar-jun 2006. godine i 2007. godine govori da je povećanje 20% .Za prvih šest meseci ove godine prihod je bio 35.800.523.000 dinara, a prošlogodišnji je iznosio 29.811.262.000 dinara.
           Dajemo kratko poređenje prihoda za poslednje četiri godine 2004. godine iznosi 558 miliona eura, 2005. godine 604 miliona eura, 2006. godine 744 miliona eura a za 2007. godinu planirano je 965 miona eura.
          Zaposleni su dali ogroman doprinos svojim profesionalnim radom da se vrednost kompanije uveća na cenu koja našu kompaniju postavlja da već sledeće godine prihodi pređu milijardu eura.Tako da pitanje pola zarade za isplatu u novembru i eventualno povećanje koje bi utvrdilo poslovodstvo su samo logičan redosled koji očekuju zaposleni.

           pon, 29.10.: U četvrtak 25.oktobra, našu izvršnu jedinicu Smederevo, posetila je delegacija vodećih ljudi iz Sindikata Telekoma ''Srbija''
           U gostima su nam bili predsednik sindikata Telekoma ''Srbija'' Miroslav Joksimović, generalni sekretar sindikata Zoran Vićentić i predsednik konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović. Pogledajte kompletnu informaciju »

           pon, 29.10.: Telekom Srpske: Otpremnine zaposlenima
           Konkurs će biti raspisan 5. novembra i moći će da se prijave zaposleni koji su u stalnom radnom odnosu najmanje dve godine.Neto plata za obračun ne može biti niža od 410 evra, a otpremnina ne može biti veća od 30.770 evra.Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srpske, kaže da je kompanija ostvarila dobre rezultate tokom četiri meseca koliko je prošlo od njene privatizacije, a da sada sledi transformacija preduzeća, koja je preduslov postavljenih ciljeva.Novac je obezbeđen za 180 zaposlenih.Predviđene su tri grupe radnika pri raspodeli stimulativnih otpremnina.Prva kategorija su zaposleni koji su stekli uslov za odlazak u penziju. U drugoj su zaposleni kojima nedostaje deset godina do ispunjenja jednog od uslova za odlazak u penziju.U trećoj kategoriji su oni kojima nedostaje preko deset godina, ali je usled primene novih tehnologija u njihovom sektoru predviđeno smanjenje broja zaposlenih.

           pon, 29.10.: Dobit Telekoma Srbija 12,86 milijardi dinara
           Kako je prenela agencija Beta Telekom Srbija očekuje dobit 12,86 milijardi dinara pre oporezivanja u 2007. godini , šest odsto manje nego što je bilo predviđeno budžetom .Rebalansom budžeta ukupne investicije u ovoj godini smanjene su za šest odsto na 28,6 milijardi dinara, a troškovi marketinga povećani su 61 odsto, odnosno 109 odsto u oblasti mobilne telefonije.Predviđa se da će ukupan prihod od mobilne telefonije u 2007. godini dostići 30,3 milijarde dinara, što je šest odsto više nego što je planirano budžetom.

           uto, 23.10.: Telekom najuspešniji u 2006. godini
          
U publikaciji časopisa "Biznis i finansije", "Biznis top 2006." u kojoj je predstavljeno poslovanje najvećih srpskih kompanija najveću dobit u prošloj 2006. godini od 15,8 milijardi dinara ostvavio Telekom Srbija, na drugom mestu je Termoelektrana Nikola Tesla iz Obrenovaca (TENT).

           uto, 23.10.: Akcije Hrvatskog Telekoma na berzama
          
T-HT ili Hrvatski Telekom na londonskoj berzi je plasirao akcije već 20-tak dana i cena jedne na zatvarannju juče 22.10. je iznosila 75 $ i trgovalo se sa 5.000 akcija .Na zagrebačkoj berzi cena akcije 398 kuna takođe juče.

           pon, 15.10.: Vlada FBiH : od prodaje dva telekoma 3,8 milijardu KM
          
Vlada BiH očekuje da će kroz privatizaciju svog udela u vlasništvu telekoma u BiH trebala zaraditi 3,8 milijardi KM , od čega 500 miliona KM za mostarski telekom.

           pon, 15.10.: M:TEL pokrenuo tržišnu utakmicu u BiH
           Konkurencija na tržištu telekomunikacija počela se zaoštravati .Dolazak Telekoma Srbije i agresivna marketinška kampanja m:tela podstakla je i druga dva telekoma u BiH da snižavaju cene i ponude nove usluge .Poslednjih meseci korisnici su preplavljeni paketima novih ponuda , a ugovori se potpisuju čak i na kućnim vratima.Tako je BH Telekom nedavno snizio cenu pretplate za fiksnu telefoniju , a snižava i cene razgovora .U jednoj izjavi pre mesec dana gen. dir. Telekoma Srbije a.d. Draško Petrović za Poslovni dnevnik da prve procene da bi se uz planirani prihod od 200 miliona evra i profitnu stopu od 20 % investicija iz samog profita otplatila za 10 godina.Ipak biće potrebno vreme kako bi uopšte ušli na prostor Federacije i da računaju da će to ostvariti tek nakon poboljšanja tehnologije u Republici Srpskoj.Dobar marketing , uspešan nastup u Crnoj Gori i pozitivan stav javnosti doprineli su da se za samo 2,5 meseci stekne novih 100 hiljada u BiH .To i za njega predstavlja iznenađenje jer nije očekivao takav tržišni proboj .Uz to , prve akcije u Tuzli , Zenici , Sarajevu obećavaju još bolje rezultate.Kako su to rezultati u mobilnoj telefoniji , cilj Telekoma Srbija je da dobar trend prenese i na tržište fiksne telefonije i druge segmente usluga.

           uto, 09.10.: Božidar Đelić : Telekom će biti prvo javno preduzeće na berzi
           Beograd,9. oktobar 2007.( Beta) - Za izlazak javnih preduzeća na berzu potrebno je usvojiti zakone o vlasničkoj transformaciji tih preduzeća, o besplatnoj podeli akcija građanima , kao i izmene Zakona o hartijama od vrednosti, izjavio je danas potpresednik Vlade Srbije Božidar Đelić.
           Đelić je agenciji Beta rekao da će se posle usvajanja tih zakona, steći uslovi za izlazak akcija javnih preduzeća na berzu , ali nije mogao precizirati kada će se to desiti.Potpresednik Vlade Srbije je ocenio da bi Telekom Srbija a.d. mogao biti prvo javno, odnosno državno preduzeće čije će se akcije pojaviti na Beogradskoj berzi.

            uto, 09.10.: Vesti iz BH Telekoma
           BH Telekom je nastao podelom JP PTT BiH 1. jaunuara 2002. na BH Telekom i BH Pošte.U sastavu BH Telekoma posluje i izdvojeno preduzeće Telekom inženjering d.o.o. koje je u 100% vlasništvu BH Telekoma koji se bavi istraživanjem , projektovanjem , i izvođenjem radova.Kompanija zapošljava oko 3.000 zaposlenih a u izdvojenom delu oko 400 zaposlenih.U prošloj godini prihod preduzeća je iznosio 538 miliona KM uz ostvarenu dobit 147 milona KM.Od ukupnog prihoda fiksna mreža je ostvarila oko 60% .Fiksna mreža je uveliko digitalizovana što predstavlja najnapredniju mrežu ukoliko se porede tri opeartera .Ukupno ima oko 700,000 korsinika fiksne mreže i trenutno preko 1,000,000 korisnika mobilne mreže.Zaključno sa 31.12.2006. godine broj korisnika interneta je bio 237,660 .Akcije BH Telekoma su uvrštene na Sarajevsku berzu u aprilu 2004. godine .Prve godine cena akcije je bila 10,50 KM .Najviša dostignuta cena akcije iznosila je 90,50 KM tokom aprila ove godine.
           Na području BiH posluju tri telekom operatera Telekom Srpske a.d. Banja Luka , Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar , BH-Telecom d.d. Sarajevo.Sva tri operatera se bave fiksnom telefonijom , mobilnom telefonijom , i davanjem interneta i mrežnih usluga.Tokom 2007. godine Telekom Srbija a.d. je kupio Telekom Srpske i počeo da ,,agresivno,, konkuriše sa uslugom mobilne telefonije na području čitave BiH .

           uto, 09.10.: Vesti iz Crnogorskog Telekoma : Akcije ne prate rast poslovanja
           Crnogorski Telekom je od 2005. godine u sastavu Magyar Telekoma koji je platio za 51,12 % 140,5 miliona evra.Crnogorski Telekom trenutno ima 1170 zaposlenih .Crnogorski Telekom je u prvom polugodištu 2007. godine ostvario prihod od 64 miliona evra , što je povećanje od 22%u odnosu na isti period prošle godine.Beleži se i rast broja ADSL korisnika , kojih je bilo do 1. avgusta oko 10.000 .Prihod za 2005. godinu iznosio je 104,724,506 evra od toga prihod fiksne 67,893,500 , prihod mobilne 43,395,168 , i prihod interneta 3,836,284 . Ukupan prihod za 2006. godinu iznosio je 115,958,494 evra od čega prihod fiksne je 73,673,385 , mobilne 50,429,663 i interneta 3,859,890 evra.
           Akcije Crnogorskog Telekoma ( TECG ) su na NEX berzi imale vrednost 1. septembra 6,6894 evra.Najviša cena je bila 18 . aprila ( 9,2 evra ).Kada se ovo uporedi sa indexsom NEX 20 koji je porastao ove godine čak 115,2 posto dolazimo do zaključka kako poslovanje kompanije znatno bolje od vrednosti akcija na tržištu. 

            pon, 08.10.: Na sednici Izvršnog odbora održanoj u petak 05.10.2007. god. izabran je novi predsednik ovog izvršnog tela. To je kolega Bratislav Antanasković dosadašnji potpredsednik Sindikata.Za njegovog zamenika izabran je Dragča Stojmirović član predsedništva i jedan od osnivača Sindikata Telekoma ’’Srbija’’.

            Želimo obojici uspešan rad, dobru saradnju i komunikaciju sa svim članovima IO razboritost u radu i doslednost u sprovođenju sindikalnih aktivnosti.

            pon, 08.10.: Mađarski telekom sledeće godine napustiće 1.800 zaposlenih , ali za oko 100 miliona evra
            Mađarski telekom operater Magyar Telekom otpustiće do kraja iduće godine oko 1.800 zaposlenih u sklopu reorganizacije.Kompanija je na stranicama budimpeštanske berze pre neki dan objavila kako je postigla sporazum sa sindikatima o planiranom otpuštanju , da će do kraja sledeće godine broj zaposlenih biti smanjen sa sadašnjih 12.262 zaposlena za 15% .
            Planirano smanjenje rezultirat će dodatnim troškovima kompaniju za 24 milrd. Forinti odnosno sto miliona evra , za otpremnine što će biti knjiženo u četvrtom kvartalu .Troškovi otpremnina u prvom kvartalu iznosili su 30-tak miliona evra.
            Smanjenje broja zaposlenih trebalo bi doneti godišnje uštede oko 50 miliona evra.Dogovoreno je da i plata sledeće godine bude povećana za 5,8%.
 

            uto, 02.10.: Poređenje broja zaposlenih, broja korisnika u fiksnoj i mobilnoj mreži sa brojem korisnika po zaposlenom u Telekomu Republike Srpske i Telekomu Srbije

  Telekom Republike Srpske  Telekom Srbija
Broj zapolsenih  2750  10200 
Broj korisnika - fiksna  350.000  2.904.000
Broj korisnika -mobilna  562.000  5.013.000
Broj korisnika po zaposlenom  332  776 

            uto, 02.10.: Odložena liberalizacija poštanskih usluga
           Luksemburg - Vlade država EU dogovorile su se juče da odlože ukidanje nacionalnih monopola na poštanske usluge do 2011.Nekoliko država imaće dodatni grejs period od dve godine da se pripreme za liberalizaciju isporuke pošte .Evropska komisija se zalagala da do 2009. bude potpuno otvoren sektor za isporuku pošiljaka lakših od 50 grama, što je poslednja kategorija u kojoj nacionalne pošte nemaju rivale.Monopoli na poštanske usluge biće ukinute do 31.12.2010. 

            uto, 02.10.: Pristiglo 15 ponuda za kupovinu 49,13 % Telekoma Slovenije
            Status registrovanih ponuđača da sada su dobili:
1.Sistema - Rusija 2.Hrvatski Telekom 3. Oger Telecom - Ujedinjeni Arapski Emirati 4.Skywheeler- Permira - Luksemburg 5.Providence Equity - Velika Britanija 6. Magyar Telekom 7. Engrotuš - Slovenija 8. Macquarie Bank - Australija 9. CEP III/Carlyle - Luksembur/USA 10. Bain Capital & Axos Capital - Velika Britanija i Nemačka 11.Apax -Velika Britanija 12. Skipti - Island 13. Babcock&Brwn - Velika Britanija 14. SAC PCG LLP - USA 15.Telecom Egypt 


септембар 2007.

 

            pet, 21.09.: Rangiranje kompanija iz istočne i južne Evrope koje je uradila revizorska kuća Deloitte

redosled Kompanija Br. zaposl
2004
Br. zaposl
2005
Br. zaposl
2006
Prihod
2004
Mil. eura
Prihod
2005
Mil. eura
Prihod
2006
Mil. eura
9. Telekom Poljske 36.589 32.909 34.365 4.085 4.556 4.782
22. NIS 17.400 15.131 13.152 2.657 3.017 3.059
29. Magyar Telekom 13.724 11.919 12.341 2.393 2.489 2.550
40. Češki Telekom 9.444 7.524 9.952 1.383 2.074 2.204
83. Delta 6.662 10.240 16.500 434 823 1.400
107. EPS 48.340 37.757 34.789 1.074 1.097 1.231
119. Gorenje 9.503 10.556 10.492 905 1.014 1.111
163. Rumunski Telekom 19.048 15.077 12.883 822 899 870
175. Slovak Telekom 7.380 6.788 5.882 420 756 820
177. USS Srbija 6.940 6.592 5.822 473 598 815
209. Telekom Slovenije 3.622 3.799 4.116 643 688 745
210. Telekom Srbija a.d. 12.951 11.650 10.639 558 604 744

            sre, 19.09.: UPOREDNI PREGLED
 
          Iznos u Srbiji za usluge telefonske pretplate i za pravna i fizicka lica je 74,75din bez pdv, a sa pdv-om 88,21din ili 1,1€

Mesečna pretplata Slovačka Poljska Grčka Španija Italija Mađarska Nemačka Velika Britanija Irska
Fizička lica 6 € 7 € 13 € 13 € 14 € 14 € 16 € 17 € 25 €
Pravna lica 10 € 7 € 13 € 13 € 26 € 23 € 16 € 20 € 25 €

OSVRT NA POSLOVANJE TELEKOMA U OKRUŽENJU ( ex–YU)

          Na ovim prostorima ex-YU u Telekomima je zaposleno oko 17.000 zaposlenih koji pružaju usluge za oko 8.000.000 korisnika u fiksnoj i 11.000.000 korisnika u mobilnim mrežama.
          Prihod ovih telekom operatera je oko 3,1milijarde Eura sa izraženom dobiti od oko 700 miliona Eura za 2005-u godinu.
 

  Hrvatska
(2005)
Slovenija
(2005)
Crna Gora
(2005)
Makedonija
(2004)
R. Srpska
(2005)
Srbija
(2005)
B i H
Prihod 1.200 mil.€ 384.6 mil.€ 100.5 mil.€ 271mil.€ 174.5mil. € 634.5 mil. € 300mil. €
Dobit 262mil. € 61.4mil. € 18.5mil. € 75mil. € 43.4mil. € 125.5mil. € 90mil. €
Stopa Profitabiln. 12.4 % 14.6 % Oko 15 % Preko 20 % Oko 20 % Oko 20 % Preko 20%

TELEKOMUNIKACIONO OKRUŽENJE SA BROJEM ZAPOSLENIH, BROJEM KORISNIKA U FIKSNOJ I MOBILNOJ MREŽI

  BiH Hrvatska Slovenija Republika Srpska Srbija Crna Gora
Broj zaposlenih 3.000 6.200 3.100 2.700 10.000 1.160
Broj korisnika - fiksna 700.000 1.700.000 825.000 350.000 2.904.000 180.000
Broj korisnika - mobilna 990.000 1.900.000 1.300.000 562.000 4.800.000 220.000
broj korisnika po zapolsenom 233 274 266 130 290 155

            pon, 10.09.: SBB zatražio od RATEL-a licencu zakablovsku telefoniju
           
U petak 07.09. zahtev za licencu za kablovsku fiksnu telefoniju predao je SBB.RATEL bi trebao da se obrati nadležnom ministarstvu za uputstvo na koji način će se ponuditi licenca.Proći neko vreme pa ćemo videti epilog ovog zahteva za licencu.Između ostalog SBB-u Komisija za konkurenciju donela je odluku da im se ograniči rast dok se konkurencija ne približi po broju korisnika.Kompaniju SBB tj kontrolni paket akcija za cenu oko 200 miliona evra kupili su MEP Mid Europa Partners i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj.

            pon, 10.09.: Srbija zvoni digitalno zahvaljujući velikoj brizi o korisnicima i ulaganjima Telekoma Srbija
           
Samo nekoliko procenata deli fiksnu mrežu u Srbiji od potpune digitalizacije.U ovom trenutku od 2.904.000 pretplatnika Telekom Srbija digitalni signal ima 2.645.425 korisnika .Najveći problem a i troškove , predstavlja oko 250.000 dvojničkih brojeva širom Srbije .Velikim ulaganjima Telekom Srbija godišnje razdvoji oko 100.000 korisnika. Sa većom digitalizacijom ovode se i novi moderni servisi u fiksnoj telefoniji.Trenutno je najpopularnija ADSL i od prošle nedelje Telekom Srbija je duplirao brzinu protoka. Preduzeće Telekom Srbija u deset poslovnica omogućava korisnicima da na jednom mestu ostvare usluge fiksne i mobilne telefonije i interneta. Tu mogu da se kupe pripejd kartice MTS-a ili podnesu zahtevi za uvođenje fiksne telefonije, ISDN ili ADSL priključka, kupe telefoni, paketi usluga mobilne telefonije, kao i vreme za internet. (Novosti)

             pet, 07.09.: Telekom Srpske i Nokia Siemens Networks potpisali ugovor vredan 60 milina KM
            Predstavnici Telekoma Srpske i NSN juce u Banja Luci potpisali ugovor kojim nastavljaju dugogodišnju saradnju, a vrednost iznosi oko 60 miliona KM. U Telekomu Srpske je istaknuto da je ovo važan ugovor koji utvrduje osnove za dalju ekspanziju na podrucju BiH i potvrduje strateško opredeljenje novog vlasnika Telekoma Srbija da samo kroz kvalitetne investicije može na duži period racunati na dobre poslovne rezultate.Realizacijom ovog ugovora M:TEL ce osigurati još bolju pokrivenost i kvalitet usluga kroz izgradnju baznih stanica na podrucju BiH, unapredenje postojecih i uvodenje novih servisa i dostizanje tehnološkog nivoa mobilnih operatera u Evropi.Ugovor se finansira preko kreditnog aranžmana Siemens Finance Netherland.

            čet, 06.09.: Deonice T-HT ( Hrvatskog Telekoma ) 5. oktobra na berzi u Zagrebu i Londonu
            Vlada RH pokreće veliku reklamnu kampanju kojom će pozivati građane i investitore na upis deonica.Na sednici Vlade RH su prihvaćeni rokovi i druge odluke vezane uz prodaju od 20 do 23 posto deonica T-HT-a javnim putem.

            čet, 06.09.: Radnicima BH Telekoma pet posto kapitala
            Kako prenose sarajevski mediji , u privatizaciji telekoma u Sarajevu i Mostaru namerava se podeliti deonice zaposlenima tih preduzeća.Skupština deoničara BH Telekoma je zakazana za 10.septembar , a pripremljena je odluka prema kojoj bi nešto više od tri hiljade radnika dobilo iznos od pet posto državnog vlasničkog udela .Knjigovodstvena vrednost imovine bila bi 16,21 miliona evra .Inače knjigovodstvena vrednost BH Telekoma je 329 miliona evra.Knjigovodstvena vrednost deonice je 5,11 evra , a tržišna 33,23 evra.Zaposleni u BH Telekomu imaju prosečno najveće plate u državi .Direktor ima platu 4952 evra.

            uto, 04.09.: Dobit Telekoma Slovenije pala 11%
            Telekom Slovenije je u prvih šest meseci ostvario ukupne prihode od 380,8 miliona evra što je u odnosu na prvo polugodište prošle godine porast od pet posto .Grupa Telekom Slovenija je za ulaganja u prvih šest meseci izdvojila čak 145,2 miliona evra.Inače, Slovenija je objavila javni poziv za prodaju 49,13 % državnog vlasničkog udela u Telekomu Slovenija .Poziv važi do 15 oktobra .Tržišna kapitalizacija Telekoma Slovenija iznosi 3,1 milijardu evra , a privredno ministrstvo očekuje od 10 do 15 ponuda.Mada se nezna prva cena Telekoma procenjuje se da će Vlada Slovenije dobiti ponude teške oko 1,3 milijarde evra .Manja procena trenutne vrednosti u od tržišne kapitalizacije pripisuje se polugodišnjim rezultatima iz kojih se vidi da Telekom uprkos većem prihodu ostvaruje manju dobit.

            uto, 04.09.: Dobit Telekoma Srpske porasla 4,9 %
            Akcionarsko društvo Telekom Srpska u prvih šest meseci poslovalo je sa 22,25 miliona evra neto dobiti što je više za isti period prošle navodi se u finansijskom izveštaju.Ukupni prihodi iznosili su 87,42 miona evra a rashodi 65,2 evra.Ukupna aktiva kompanije zaključno sa 30.julom 2007. godine iznosila je 411,6 miliona evra .


август 2007.

 

            čet, 15.08.: Koncert Željka Joksimovića 1. septembra u Smederevu
            Članovi Sindikata Telekoma "Srbija" SO Smederevo imaju pravo na jednu besplatnu kartu za koncert dok sve ostale karte plaćaju po punoj ceni od 400 dinara.
            O pogodnistima za članove Jedinstvenog Sindikata SO Smederevo možete se informisati kod Katić Milomira (personal). Zasad je cena karte 400 dinara i plaća se do 24. avgusta, a ako bude popusta, razlika će biti vraćena.
            Karte možete preuzeti kod Katić Milomira i Ljiljane Gajin.

            sre, 08.08.: Kablovski distributeri čekaju zeleno svetlo od RATEL-a za ulazak u fiksnu telefoniju
            Kako izjavljuje Jovan Radunović direktor RATEL-a a prenosi Glas Javnosti prvi privatni impulsi startovaće sledeće godine. Za sada se nezna kolike će cene biti kod privatnih provajdera, ali ni troškovi instalacija, jer to zavisi od mnogobrojnih uslova, uključujući i cenu interkonekcije i licence.
            Za pružanje "3Play" (digitalna kablovska, internet i telefon) usluge kod privatnih provajdera čekaće se još.


јул 2007.

 

            pon, 02.07.: Američki AIG u fazi preuzimanja bugarskog telekoma BTC-a
            
American International Group Inc.( AIG ) uskoro bi trebao uzeti kredite u vrednosti 1,64 milijarde eura kako bi mogao finasirati preizimanje najvećeg bugarskog telekoma BTC-a .Upravo u tu svrhu unajmili su Royal Bank of Scotland Group Plc, Deutsche Bank AG i UBS AG za pribavljanje kreditnih linija na rok 7,8, i 10 godina. BTC ima 2,9 miliona korisnika i kontroliše 85 % bugarskog tržišta fiksne telefonije , prošle godine je imao 67 miliona eura neto dobiti. 

            pon, 02.07.: Poljska ulaže 600 miliona eura u razvoj širokopojasnog interneta 
            
Poljska je odlučila jače pokriti područje cele zemlje širokopojasnim internetom pa će u tu svrhu investirati oko 600 miliona eura , gde će Ministarstvo za regionalni razvoj uložiti na područje istoka zemlje 255 miliona eura iz fondova EU , čime će se izgraditi mreža optičkih vodova.Lokalna zajednica će investirati vlastitih 45 milina eura , a dodatnih 300 miliona eura investiraće telekomunikacioni operateri.Cilj projekta da se širokopojasni internet do 2013. godine približi do 90 % domaćinstava i kompanija na istoku Poljske.

            pon, 02.07.: Uskoro odluka na Upravnom Odboru o DPO
            
Na sastanku 28.06. između poslovodstva i predstavnika reprenzetativnih sindikata STS i JSTS dogovoreno je da se bordu direktora ( Izvršnom odboru direktora ) uputi Predlog poslovne politike DPO , koji će nakon prihvatanja proslediti UO na usvajanje .U predlogu između ostalog stoji da kompanija uplaćuje 3000,00 dinara za svakog zaposlenog , s tim da zaposleni odlučuju koliko će još pojedinačno doplaćivati.Izbor osiguravajuće kuće bio se rešio do sredine septembra 2007. godine ,a zaključenje ugovora i dobijanje saglasnosti do kraja oktobra i novembra i napokon uplaćivanje penzionih doprinosa od 01.01.2008. godine. 


јун 2007.

 

             pet, 22.06.: Broj korisnika usluga Telekoma sve veći
            
Telekom Srbija a.d. zadnjih godinu dana strahovito mnogo je uradio na popravljanju svog imidža kao pouzdanog operatera u mobilnoj telefoniji gde sada već ima 800.000 postpaid korisnika i 3.900.000 prepaid korisnika koji koriste saobraćaj preko 1.150 baznih stanica , mnoge od njih poslednje generacije koje omogućavaju širok spektar novih usluga.
             U domenu internet usluga svojim kvalitetom , visokom pouzdanošću i raspoloživosti Telekom Srbija je apsloutni lider u regionu gde prodaje svoje usluge oko 90 ISP ( Internet Service Provider ) u Srbiji i preko 10 ISP u regionu.Iz podataka mreže za biznis biznis vidi se da ima oko 70.000 korisnika ISDN BRI ( 2B+D) i oko 1.800 ISDN PRI ( 30B +D) .Trenutno uključenih ADSL portova ima oko 70.000 , što govori da se po desetak hiljada mesečno korisnika uključi .Mrežu za prenos podataka ( Jupak ) preko Frame Relay koristi oko 8.000 korisnika.Stepen digitalizacije je prešao 91 % tako da i zaposleni osim ponosa na ostvarene rezultate očekuju i materijalzaciju svog uloženog rada .Uskoro više o tome.

             pet, 22.06.: USKORO - dodatno penzijsko osiguranje za zaposlene u Telekomu
            
Na sastanku predstavnika reprenzetativnih sindikata i poslovodstva postignut je dogovor oko penzjiskog doprinosa po osnovu DPO da iznosi 3.000 dinara , nezavisno dali je zaposlen na određeno ili neodređeno vreme.Akcioni plan koji je uradio ekspert iz oblasti DPO zajedno sa STS-om odličan osnov za izbor društva za upravljanje u pogledu sigurnosti ulaganja i povećanja vrednosti uloženih sredstava.Usaglašeni Predlog poslovne politike prvo će se dostaviti Izvršnom odboru direktora , a nakon toga i UO Telekoma .Izbor društva vršiće komisija imenovana od strane kompanije u čijem sastavu biti predstavnici reprenzetativnih sindikata.Postoji mogućnost da na jesen zaposleni u Telekomu već imaju mogućnost da posle 10 godina imaju dve penzije.

             čet, 21.06.: Novosti iz Telekoma Srpske
            
Dana 19.06.2007. godine a u skladu sa odlukom UO Preduzeća Telekoma Srpske , generalni direktor Predrag Ćulibrk imenovao je direktore Preduzeća gde se može protumačiti da ima samo pet Direkcija i to za fiksnu mrežu , mobilnu mrežu , finansije , marketing i prodaju i korporativno upravljanje .Tendencija u Telekomima i u okruženju i u svetu je da imaju što manje Direkcija da bi kvalitetnije funkcionisali jer konkurencija je sve žešća a tržište naizgled sve šire , tako da samo pragmatičan i moderan pristup organizovanju i rukovođenju može dovesti do uspešnosti kompanije i stvaranja profita.
             Preuzimanjem Telekoma Srpske( Direkcija za mobilnu ) MOBI,S je promenio ime u M:TEL .Međutim ova promena garantuje M:TEL-ovu maksimalnu orijentaciju prema korisniku , širok asortiman usluga , niže cene , kvalitetnu korisničku podršku i praćenje svetskih trendova u svojoj delatnosti.

             uto, 19.06.: Umesto optikom , gigabit u sekundi kroz plastiku 
            
Simensovi istraživači preneli su gigabit podataka u sekundi kroz jeftina polimerna vlakna.To je deset puta više nego što mogu da postignu slični proizvodi dostupni na tržištu ( staklena vlakna ).Optički kablovi sa polimerskim vlaknima omogućavaju korisniku da u svojoj kućnoj mreži postavi link putem kojeg je moguć prenos podataka velikom brzinom.Tanki plastični kablovi izrađeni od polimera prenose optički signal do prijemnika u svakoj kući , mogu lako biti povezani na te konvertore , time se stvara prostor da se prenos digitalnih televizijskih signala odvija velikom brzinom.Istraživači su prilagodili poznatu tehniku modulacije sa više nosećih signala korišćenu u DSL-u i WLAN-u, tako da se ona može primeniti i na svetlosne signale. 

             pon, 18.06.: Preuzeto vlasništvo nad Telekomom Srpske 
            
Danas 18.06.2007. Telekom ,, Srbija ,, a.d. preuzima vlasništvo i upravljanje Telekoma Srpske.Takođe i novi generalni direktor imenovan od strane Telekoma ,, Srbije,, dosadašnji direktor Direkcije za strategiju i razvoj Predrag Ćulibrk danas postaje čelni čovek Telekoma Srpske. 

             čet, 14.06.: Smanjenje poreza na plate najverovatnije u 2009. godini
            
Državni sekretar Ministrastva ekonomije i regionalnog razvoja Vladimir Ilić tvrdi da najkasnije 2009. porez na plate mogao da se smanji sa sadašnjih 62 dinara na 100 dinara neto zarade , na 50 dinara.Prema njegovim rečima , dogovor o smanjenju poreza na zarade je moguć u dogovoru države , poslodavaca i sindikata , koji bi odlučili i da li će ići postupno ili na jednokratno smanjenje poreza. 

              čet, 14.06.: Od jula jeftiniji roming sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom
            
MTS ima 4,7 miliona korisnika , čime se pozicionirala kao lider u regionu sa učešćem na tržištu od 63 odsto.Za prva četiri meseca ove godine broj pripejd korisnika porastao je za 290 000 , dok broj posttejd korisnika povećan za 180 000- izjavio je Vladimir Lučić direktor MTS-a i najavio u julu znatno nižu cenu telefoniranja između Srbije , Republike Srpske i Crne Gore , ali zbog konkurencije još uvek je tajna cenovnik usluga.Pripejd korisnike čeka čeka iznenađenje uvođenjem ,, laki tarife ,, koja omogućava razgovor u MTS mreži za 2,8 dinara po minuti , minut ,, frends and famili ,, košta 2 dinara , a minut van mreže 6,4 dinara.Takođe moći će i da za 299 dinara mesečne pretplate koriste 3G servise.U saradnji sa Državnom lutrijom Srbije MTS organizuje nagradnu igru za nove pripejd korisnike gde za samo ,, 200 dinara,, dobijete i greb karticu na kojoj najsrećnije dobitnike očekuje stan u Beogradu , automobili opel astra , notbukovi , 3G telefoni , MP3 plejeri .

              čet, 14.06.: Uplaćen sav novac za kupovinu Telekoma Srpske
            
Kompanija Telekom ,, Srbija,, a.d. uplatila je juče 13.06.2007. godine celokupan iznos od 646 miliona evra za kupovinu 65 odsto kapitala Telekoma Srpske , saopštila je Direkcija za privatizaciju Republike Srpske.Na dan zatvaranja ponude 18. juna Telekom Srbija predaće Direkciji za privatizaciju RS garanciju na iznos od 50 miliona evra koliko je ugovorena obaveza investiranja u kompaniji u prvoj godini.

               sre, 13.06.: Izmenama Statuta STS-a otvorena mogućnost da postane sindikat na nivou Reublike Srbije 
            
Izmenama Statuta STS-a otvorena mogućnost da postane sindikat na nivou Reublike Srbije 
             Ovim izmenama omogućeno je da naši članovi mogu postati i zaposleni koji obavljaju delatnost pošte, telekomunikacija i ostalih uslužnih delatnosti.STS će uskoro postati u Telusu reprenzetativan , tako da će moći vrlo aktivno učestvovati u ostvarivanju i zaštiti prava zaposlenih u Telusu .

             uto, 12.06.: Evropska konfederacija radničkih sindikata ( ETUC ) kreće u borbu protiv ,, kazino kapitalista ,,
             ETUC je protekle nedelje na kongesu u Sevilji stala uz svog sekretara Johna Monksa , koji je pre mesec dana najavio rat ,, kazino kapitalistima koji uništavaju društveno tkivo Evrope ,,.U Sevilji se ETUC dogovorio da krene u borbu protiv velikih zveri private equity i hedge fondova.Jedinstveno tržište nije dovoljno, tako da EU mora pružiti sigurnost protiv onih koji Evropu doživljavaju kao igralište za avanturu , koje zanima samo brza zarada , a ne brinu se za dobrobit zaposlenih .Upozoreno je da equity fondovi već poseduju šestinu britanskog kapitala .
Sindikati su predugo bili u defanzivi .Iako u EU sve je bolje , nezaposlenost pada i oseća se nestašica kvalitene radne snage .Sindikati su sada zbog toga mnogo snažniji pa ćemo se jače posvetiti odbrani radničkih interesa.

             pon, 11.06.: Euribor već dostigao 4 %
             Evropska banka (ECB) podigla je us redu ključnu kamatnu stopu na 4 posto. Najnovijim povećanjem u proteklih 18 meseci kamata se udvostručila .Upozorenja koja su davali ekonomisti da će kamatna stopa u ovoj godini preći 4 posto te da budući korisnici kredita imaće sve lošije uslove kreditiranja. S obzirom da su i krediti za rešavanje stambenih potreba zaposlenih vezani za euribor kamatu treba dobro izračunati "cenu kredita".

             pet, 01.06.: Danas 1.06. dan Telekoma ,,Srbija ,, a.d.
             Svim zaposlenima ( i bivšim zaposlenima ) i poslovodstvu četitamo na doprinosu stvaranja imidža kompanije Telekom ,,Srbija ,, a.d. i proslavi jubileja 10. godina uspešnog rada.Od kompanije koja je nastala u specifičnim uslovima 01.06.1997. godine , sada ta ista je regionalni lider u oblasti telekomunikacija. Čestitamo...

             pet, 01.06.: Najavljen za 31.05. i održan štrajk radnika France Telekoma
             Svi sindikati telekomunikacijskog koncerna France Telekoma održali su štrajk protiv planiranog smanjenja broja radnika. Sindikati CFDT, CFTC, CFE-CGC, FO i SUD osudili su ukidanje hiljade radnih mesta, restruktuiranja, zatvaranja ogranaka i dodelu određenih poslovnih operacija proizvođačima koje je FT najavio u predstojećim nedeljama, istaknuto je u službenom saopštenju sindikata. Od uprave zahtevaju početak pregovora socialnih partnera o zapošljavanju , platama , uslovima rada i kvalifikacijama radnika.FT imao je do 2006. godine 191 hiljadu radnika kada je ukinuto prvih 7.400 radnih mesta. Planira se ukupno otpuštanje 22.000 a otvaranje samo 6.000 radnih mesta U svojim kompanijama u inostranstvu 1.000 radnih mesta biće ugašeno.   

мај 2007.

 

             čet, 31.05.: Austrijski ,, Mobilkom ,, treći mobilni operater startuje od 1. juna uz poteškoće
             Novi operater ima obavezu da do 1. juna pusti u rad komercijalnu mrežu mobilne telefonije 060 i 061 .Zbog malog broja instaliranih baznih stanica ,, Mobilkom ,, će koristiti i plaćati Telekovu infrastukturu što će ih koštati više milona evra.Austrijanci su voljni da plate jer u suprotnom moraju da traže produženje roka od Republičke agencije za telekomunikacije.

              čet, 31.05.: Telekom Srbija i Sitibanka potpisali ugovor o kreditu za kupovinu akcija Telekoma Srpske vredan 700 miliona evra
             Generalni direktor Telekoma Srbije Draško Petrović i predstavnik Sitibanke Sadžad Razvi potpisali su u Beogradu ugovor o kreditu u visini od 700 miliona evra kojim će Telekom Srbija platiti akcije Telekoma Srpske .Uslovi kreditnog aranžmana su veoma povoljni , posebno kada se ima u vidu da garancije nisu akcije Telkoma Srbija već isključivo naš poslovni plan , što ukazuje na činjenicu da kreditor ima poverenje u rad naše kompanije .To je istovremeno signal da razvoj naše privrede ide uzlaznom putanjom - izjavio je generalni direktor Draško Petrović.Takođe je i izjavio da , kupovinom akcija Telekoma Srpske i investicijama u Crnoj Gori Telekom Srbija počinje da stvara veliku telekomunikacionu mrežu u regionu , čime se pojačava konkurentnost na tržištu.

               sre, 30.05.: Pokušaj prevazilaženja problema BONUSA na sastanku sa Generalnim direktorom
             Reprenzetativni sindikati su tražili , a predlozi prihvaćeni da se : najbolji zaposleni koji nisu ostvarili pravo na bonus nagrade mesečnim stimulacijama, da se nađu i druge mogućnosti nagrađivanja i stimulisanja zaposlenih koji uspešno obavljaju poslove u kompaniji , da se posle realizacije DNT-a izvrši korekcija nivoa zapolsenih ( unapređenje ) koji nisu dobili bonus oko 400 zaposlenih.
             U drugom delu sastanka zatraženo od poslovodstva da se što pre reši započet posao oko DPO dopunskog penzionog osiguranja i da se sa uplatama krene što pre prema izabranoj osiguravajućoj kući.
             Iznešen je problem oko primene stambene politike koja ima za sada problema jer nije postignut željeni efekat .U delu vezanom za adaptaciju zatražene su promene vezane za limitiranu kvadraturu.
             Nezaobilazno pitanje oko podele besplatnih akcija zaposlenima i bivšim zaposlenima je naišlo na spremnost poslovodstva kompanije da se ponovo akuelizuje na zato predviđenim mestima i na Vladi RS i na Skupštni RS da se što je pre moguće upis i podela akcija realizuje. Razgovarano je o o sprovođenju konkursa DNT-a.

               čet, 24.05.: U utorak 29.05.reprenzetativni sindikati STS i JSTS sa početkom u 10.00h započinju pregovore sa gen. direktorom oko mogućnosti i načina prevazilaženja problema podela bonusa i nagrađivanja po novim , merljivim kriterijumima sa kojima će biti upoznati zaposleni. 
             METODOLOGIJA po kojoj je deljen bonus zaposlenima od 24.04.2007.godine »
             Kratko podsećanje kakva su uputstva bila za ocenjivanje zaposlenih ispod VII stepena stručne spreme
Ocena 5. 
    Izuzetno visoka uspešnost iznad 100%
    Zaposleni radi : izuzetno kvalitetno, u kratkim rokovima , samoinicijativno - visok stepen samostalnosti , unapređuje svoj rad , obavlja poslove više radnih mesta;
Ocena 4.
    Visoka uspešnost iznad 100%
    Zaposleni radi : kvalitetno , u roku , samostalno , i unapređuje svoj rad
Ocena 3.
    Uspešnost 100%
    Zaposleni radi: na nivou očekivanja a na osnovu planiranih zadataka radnog mesta na koje je raspoređen;
Ocena 2.
    Nedovoljna uposlenost ispod 100% i razlozi
    a) lična neangažovanost
    b) organizaciona ograničenost
    c) nedisciplina
    d) ostalo 

             čet, 24.05.: Prosek plate u Srbiji niži od plate čistačica u Sloveniji
             Iako je prosečna plata u Srbiji u aprilu iznosila 26.632 dinara, zaostajanje za platama razvijenih zemalja i dalje je veoma veliko. Tako na primer, u Sloveniji i đubretari zarađuju više od srpske prosečne plate. Po visini plata Slovenci su daleko ispred ostalih država nastalih raspadom SFRJ, ali i ispred drugih zemalja u tranziciji kao što su Bugarska, Rumunija pa čak i Češka i Poljska. Srpski minimalac je na nivou brazilskog ali i takođe novozelandskog nedeljnog nivoa. Od najveće minimalne zarade u Evropi (Luksemburg, preko 1.500 eura) udaljeni smo 15 puta. Evo iznosa zarada u državama nastalih raspadom SFRJ (u eurima):

Slovenija:  prosek 815 minimalac 432
Hrvatska:  prosek 635 minimalac 298
Srbija:  prosek 329 minimalac 118
Crna Gora:  prosek 317 minimalac 55
BiH:  prosek 313 minimalac 160
Makedonija: prosek 220 minimalac / 

             pon, 21.05.: Danas 21.05.2007. godine sastanak Predsedništva STS-a sa temom dodele jednokratnih nagrada - BONUSA 
             16.01.2007. godine reprenzetativni sindikati STS i JSTS potpisali sporazum u vezi materijalnog položaja zaposlenih gde je i predviđeno da 15% zaposlenih ostvari pravo na bonus.
             Sindikat Telekoma "Srbija" je na sednici od 10.05. raspravljao i o raspodeli bonusa , o tome da se spreči neravnomerna podela i po novoima i po regijama.
             Dana 11.05. održan je sastanak sa predstavnicima Direkcije za ljudske resurse i reprenzetativnim sindikatima u kompaniji. Sindikati su se usprotivili nameri poslovodstva da bonuse dobiju 50% Generalne direkcije 50% Izvršne direkcije regija , a od toda 80% visoka stručna sprema i svi ostali 20%. Sindikati su zahtevali sastanak sa gen. direktorom koji je nadležan za donošenje odluke uz prethodnu saglasnost reprenzetativnih sindikata po Kolektivnom ugovoru gde po članu 4. stav 2. i 3. utvrđeno da se raspodela ućešća iz dobiti , odnosno obimu prava , uslovima i rokovima raspodeli učešća iz dobiti.Sindikati su zatražili odlaganje isplate do davanja saglasnosti. Posle isplate bonusa krenulo je na hiljade komentara o kriterijumima, a kada je zakazana sednica Predsedništva STS-a za 21.05. usledilo je saopštenje zaposlenima od strane Direkcije za ljudske resurse gde između ostalog piše "Ovom prilikom želimo da Vas (vas) upoznamo da je kao i svake godine, generalni direktor na predlog nadležnih rukovodilaca, u skladu sa svojim ovlašćenjima , doneo odluku o nagradama za zaposlene koji su ostvarili izuzetan doprinos realizaciji ciljeva u prošloj godini".

              pet, 18.05.: Podela bonusa iz dobiti je izazvala reakcije.....
            
Objavljivanjem spiska na sajtu personala zaposlenih koji su dobili bonuse iz dobiti za 2006. godinu krenulo je na stotine komentara o tome kakav je konačan spisak zaposlenih koji su ih dobili , gde je strahovito sprečena mogućnost da zaposleni od VI do XI učestviju u nekom pristojnijem broju zaposlenih koji dobiju pomenute bonuse.
             Sindikat Telekoma ,, Srbija ,, je u toku jučerašnjeg dana 17.05. posalo protestno pismo na adresu generalnog direktora u vezi načina raspodele i zastupljenosti po nivoia , regijama , direkcijama i službama.

             pet, 11.05.: Srbi koriste nove tehnologije
            
Kako je saopštila kompanija Erikson , u anketi na reprenzetativnom uzorku od 2.000 ispitanika u Srbiji , sprovedenoj krajem 2006. godine , opšte brojke o korišćenju interneta u Srbiji slične su kao u Grčkoj , Rumuniji i Bugarskoj . Stanovnici Srbije , kao i tih zemalja , internet koriste dnevno ili nedeljno , ali je samo sedam posto opremljeno ultra-brzim internetom . a 17 posto planira da ga nabavi .Oko 73 posto stanovnika uzrasta od 15 do 69 godina ima mobilni telefon u ličnom vlasništvu i češće šalje SMS poruke u poređenju sa regionalnim i globalnim standardima .Nivo interesovanja za nove mobilne usluge je viskok među korisnicima mobilnih telefona i , na primer 32 odsto njih zaineresovano je za video telefoniju , pokazala je anketa.  

             pet, 11.05.: Raspodela bonusa iz dobiti
            
Na sednici od 10.05. Predsedništva STS-a , između mnogobrojnih tačaka dnevnog reda , raspravljano je i o raspodeli bonusa iz dobiti i donet je sledeći stav:
             Sindikat Telekoma ,, Srbija ,, zahteva da svih 11 nivoa budu ispoštovani i da bonusi budu ravnomerno podeljeni svim zaposlenima.Takođe smatramo da rspodela bonusa ( 15 % zaposlenih ) mora biti regionalno ispoštovana , kao i da princip ocena i raspodela mora biti javan.
             Sindikat Telekoma ,, Srbija ,, će insistirati na navedenim stavovima i spreman je da preduzme i dalje korake kako bi isplata bila što pravičnija. 

             pon, 07.05.: Telekom Srbija kreće u Crnoj Gori
             Crnogorska agencija za telekomunikacije i poštansku delatnost uručiće u sredu sedam licenci za nove operatore Srpsko-holandskom konzorcijumu "Telekoma Srbija" i kompanije "Ogalar", to jest preduzeću "M TEL" , biće uručena licenca za trećeg operatora mobilne telefonije i za korišćenje "Vajmaks" tehnologije. 

             pon, 07.05.: Dobit Telenora za prva tri meseca 2007. godine iznosi 6,7 milijardi dinara
             To je za oko 20% manje nego u 2006. godini , to jest otprilike za oko 500 miliona dinara je manji prihod .Udeo na našem tržištu piše u njihovom izveštaju je "zadržan na stabilnih 41 odsto".

             pon, 07.05.: Dramatični gubitak korisnika DT-a
             U prva tri meseca ove godine Deutsche telekom je izgubio 600 hiljada pretplatnika , a ako bi se nastavilo takvim trendom do kraja 2007. godine ostavraili bi negativan rekord od 2,4 milona izgubljenih korisnika.
             Neto prihodi u 2006. uvećani su tri posto , na gotovo 61,35 milijardi eura , pri čemu su na domaćem tržištu smanjeni pet posto to jest na 32,46 milijardi eura , a u inostranstvu prihod je povećan za 14 posto i iznosi 28,89 milijardu eura.Gubitke su u kompaniji pripisali troškovima vezanim za otpuštanje zaposlenih , koji su u ukupnom iznosu za 2006. godinu narasli na 2,8 milijardi eura. 


април 2007.

 

             čet, 19.04.: Telekom Slovenije je postao 50-procentni vlasnik Gibtelecoma
             Telekom Slovenije je u ponedeljak u Giblataru potpisao ugovor o kupovini 50% udela u tamošnjem nacionalnom operateru elektronskih komunikacija - Gibtelecomu. Na stranicama Ljubljanske berze objavili su iz Telekoma Slovenije da su za kupovinu izdvojili 36,8 milona eura.Za kupovinu spomenutog udela Telekom Slovenije je vodio pregovore sa američkom kompanijom Verzion nekoliko godina. Sporazum je konačno potpisan u ponedeljak i to uz saglasnost drugog vlasnika, odnosno vlade Giblatara.U telekomu pojašnjavaju da je ovo važan korak u strategiji širenja poslovanja na strana tržišta, gde još dodaju da su dosadašnju praksu preuzimanja na području jugoistočne Evrope, sada usmerili na izuzetno prespektivno i visoko razvijeno tržište sa velikim mogućnostima rasta na području međunarodnih operacija. (Bankmagazin) 

              čet, 19.04.: Do kraja 2009. godine 800 hiljada ADSL priključaka
             Za samo par meseci više od 30.000 korisnika podnelo je zahtev za ADSL prilključak Telekomu Srbija izjavio je za Danas Igor Jecl direktor Direkcije za usluge.Do kraja godine Telekom Srbija će stvoriti tehničke mogućnosti za ADSL pristup internetu za skoro 300.000 korisnika.Dakle, biće prostora i za privatne kompanije da se pokažu da li vrede ili ne .O obimu ulaganja i našoj čvrstoj nameri da brzo razvijemo ovo tržište govori činjenica da ćemo do kraja 2009. godine instalirati 800 hiljada ADSL priključaka u Srbiji , što će nas dovesti u rang zemalja Istočne Evrope koje su ušle u EU.- ukazuje Igor Jecl.
Takođe podseća da portali Telekoma Srbija : www.mtsmondo.com i www.nadlanu.com zajedno imaju najveću posećenost domaće publike u Srbiji.Do kraja godine ćemo započeti i pružanje IPTV usluge , odnosno gledanje TV programa preko naših telefonskih priključaka i uložićemo značajna sredstva u dalji razvoj digitalnih medija i sadržaja i dodaje Igor Jecl da Telekom Srbija ulaže napore da razvije Internet u naredne dve godine , kao što je uspeo da razvije mobilnu telefoniju i postane apsolutni lider u Stbiji i da se nađe u rangu zemalja EU 

             čet, 19.04.: Dodatne mere za zaštitu telekomunikacione infrastrukture
             Imajući u vidu da su krađe sve češće i brutalnije očigledno je da se radi o namernom , svesnom i organizovanom ugrožavanju telekomunikaciong sistema zemlje , a samim tim i ugrožavanju i destabilizaciji funkcionisanja državnih institucija , odnosno državne zajednice u celini .Jer diverzija na telekomunikacioni sistem jedne zemlje je zapravo atak na sve njene institucije , na sve građane i sve demokratske tekovine.
             Zato je Telekom Srbija radi obezbeđivanja neprekidnosti funkcionisanja telekomunikacionog sistema zemlje , kao i zbog toga što dosadašnje aktivnosti nisu dale odgovarajuće rezultate , odlučio je da angažuje specijalizovane , profesionalne čuvare , iz registrovanih agencija koje se bave ovim poslovima , i na taj način pokuša da zaštiti svoju imovinu. 

             sre, 18.04.: Ulaganje u Telekom Srpske u iznosu od 300 miliona eura
             Telekom Srbija planira u sledećih pet godina u Telekom Srpske uložiti 295 milona eura , izjavio je predsednuk UO Telekoma Srbije dr Milan Božić .Na drugoj Broadband konferenciji za jugositočnu Evropu u Beogradu najavio da će od tog iznosa u mobilnu telefoniju biti uloženo 165 milona eura i najavio uvođenje u komercijalnu upotrebu 3G mreže.Ujedno omogućiće se da se broj ADSL priključaka poveća sa sadašnjih 5.000 na 140.000 korisnika.

             sre, 18.04.: U štrajku 12.000 zaposlenih u Deutsche Telekoma jer želi sniziti plate dela svojih zaposlenih
             DT želi sniziti plate svojih zaposlenih koje planira preseliti u ostale poslovne jedinice , čemu se protivi sindikat ver.di. .On od DT-a traži osiguranje radnih mesta za određeni broj godina .Suočen sa padom zarade i smanjenjem tržišnog udela usled oštre konkurencije na matičnom nemačkom tržištu , DT je najavio prebacivanje svojih radnika u sklopu progarma smanjenja troškova koji ima cilj održavanja konkurentnosti .Po nemačkom zakonodavstvu kompanija mora dobiti odobrenje sindikata ako želi sprovesti promene vezane za zaposlene. 

             pon, 16.04.: Ponovo izvršena krađa telekomunikacione infrastrukture. Ko stoji iza izvršenih dela?
             Preduzeće Telekom počelo je skoro svakodnevno da obaveštava javnost da su nepoznati počinioci samo u aprilu za 15-tak dana šest puta izvršili krađu telekomunikacione infrastrukture. Odmah po prijavama na teren izlaze stručne službe, koje za sada ulažu vanredne napore kako bi u što kraćem roku otklonile smetnje kojima su usled izvršenih radnji (krađi) izloženi korisnici što fizička lica, poslovni korisnici kao što su domovi zdravlja, vrtići i mnogo državnih institucija. U ovom slučaju Telekomu je potrebna pomoć i nadležnih državnih organa za sprečavanje daljih vršenja radnji (krađe). Sindikat Telekoma "Srbija" će se vrlo brzo oglasiti i preko sajta i putem saopštenja. 

             pon, 16.04.: "Telekom Srbija" a.d. uspešno završio 2006. godinu
             Realizovani prihodi u 2006. godini iznosili su oko 762 miliona eura.Najveći deo odnosi se na fiksnu telefoniju u iznosu od skoro 420 milona eura. Prihod od mobilne telefonije je iznosio oko 266 milona eura. Primetno je da je i porastao prihod od prodaje usluga fiksne telefonije na stranom tržištu iznosio je oko 64 miliona eura, prihodi od roaming saobraćaja iznose 25 miliona eura, dok je prihod od internet usluga iznosio oko 12 milona eura. U poređenju sa prihodom iz 2005. godine veći je 2006. godine za oko 24%.Zasluge za ovo svakako pripadaju zaposlenima i menadžmentu.
             25 aprila će biti održana sednica Skupštine akcionara na kojoj će biti donešena odluka o podeli ućešća u dobiti, tako da će zaposleni svoj deo učešća (a i menadžment) dobiti do 30 aprila. 

               pet, 13.04.: ECB ( Europen central bank ) zadržala referentnu novčanu kamatnu stopu na 3,75% 
             Kao što je bilo i očekivano središnja europska banka zadržala referentnu novčanu kamatnu stopu na 3,75% iščekujući više dokaza o eventualnom ubrzavanju inflacije u eurozoni pre nego što digne cenu kreditiranja. Analitičari koje je anketirao Bloomberg predviđaju da će ECB kamatnu stopu u junu podići na 4%.  ECB strahuje da bi kompanije mogle podići cene i plate zbog sve snažnijeg privrednog rasta u 13 zemalja koje dele zajedničku valutu. Pojedine investicione banke , poput Morgan Stenleya, Commerzbanka i UniCredita predviđaju da bi kamatna stopa ECB ove godine mogla i premašiti 4%. 

             čet, 12.04.: Novo na stranama SO Bor: Aprilska tribina »

             čet, 05.04.: Za prva tri meseca inflacija pojela 70-tak procenata ugovorene inflacije po sporazumu od 16.01.2007. godine
            
Po sporazumu reprenzentativnih sindikata sa poslovodstvom po pitanjima koja se odnose na mateijalni položaj zaposlenih potpisanog 16.01.2007. godine u tačci 8. piše "U slučaju da godišnja zvanična inflacija za 2007. godinu saopštena od strane Vlade, prelazi 7,5% politikom zarade preduzeća za 2008. godinu nadoknadiće se razlika."
             Martovska inflacija je u uzlaznoj putanji. Stojan Stamenković urednik publikacije Mesečnih analiza i trendova rekao je da martovski podaci o kretanju cena govore da je višemesečni međugodišnji trend pada inflacije zaustavljen i da mu je promenjen smer jer posle februarske inflacije od 5,2 odsto na godišnjem nivou martovska iznosi 5,6%. (Danas) 

             sre, 04.04.: Mobing, specifično ponašanje 
            
Mobing je specifični oblik ponašanja na radnom mestu, kada jedna osoba ili grupa osoba moralno zlostavlja i ponižava drugu osobu, sa ciljem ugrožavanja njenog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije sa radnog mesta. Zlostavljana osoba je bespomoćna, u nemogućnosti je da se odbrani.
             Mobing je široko rasprostranjena pojava, najčešće proučavana na radnim mestima, a posledice se odražavaju na okruženje, radnu sredinu i na pojedinca, pa se problem razmatra sa medicinskog, sociološkog, pravnog i psihijatrisko-forenzičnog aspekta, sa ciljem da se upozori na značajnost problema. Mobing se može sprečiti grupnom primarnom prevencijom, informisanjem, edukacijom, zaštitnim zakonodavstvom i praksom koja primenjuje pravilnike o radu koji ne terorišu zlostavljanje. 

             sre, 04.04.: AT&T u pregovorima oko kupovine udela u Telekomu Italija
             Američki telekomunikacioni div AT&T obavestio je da se nalazi u pregovorima o mogućem ulaganju u Telecom Italia.U saopštenju se navodi kako bi kupili trećinu udela u Olimpiji, holding kompaniji koja drži približno 18% udela u Telecom Italia. 

             sre, 04.04.: Turski mobilni operater Turkcell želi kupiti bugarski telekom BTC 
             Turkcell, najveći turski operater mobilne telefonije, sa više od 30 milona pretplatnika, predao je ponudu za kupovinu 65% udela u Bulgarian Telecomunicatsions Company AD.
             Turkcell je nedavno takođe učestvovao u konkursu za dobijanje licence za trećeg mobilnog operatera u Saudijskoj Arabiji, ali je taj ugovor dobio najveći kuvajtski operater Mobile Telecomuications Co, ponudivši za tu licencu 6,1 milijardu američkih dolara.   

март 2007.

 

             pet, 30.03.: Održan seminar 29.03. EUROFEDOP-a sa temom "Socijalno partnerstvo u uslovima tržišne ekonomije"
            
Pored predstavnika iz Eurofedopa sa delegacijom koju je predvodio gen.sek. Bert Van Kalemberg zajedno sa predstavnicima sa Malte, Austrije, Belgije, Holandije i Hrvatske prisustvovali renomirani predavači poput dr Darka Marinkovića, dr Živka Kulića, dr Vlade Nikolića i Milana Brujića iz PTT-a.
Između ostalog neke od tema su bile "Značaj kolektivnog pregovaranja za zaposlene u javnim službama" "Ljudski resusrsi u javnim službama" "Rešavanje kolektivnih radnih sporova", "Deregulacija poštanskog tržišta od 2009-te godine", "Razvoj telekomunikacija u Srbiji u trancicionom periodu", "Budućnost pošta i telekoma", "Svoja iskustva su izneli i gosti iz nabrojanih zemalja gde su a i još uvek suočavaju sa raznorodnim problemima, gde su odrđene faze tranzicija, deregulacija tržišta već pri kraju. Tako da predstavnici STS-a i sindikata u upravi i pravosuđu, kulturi, PTT-u mogu da budu zadovoljni i svrhom i organizacijom seminara .

             pet, 30.03.: Danas 30.03.2007. godine održava se sednica UO gde će između ostalog biti i rebalans budžeta sa predlogom poslovne politike vezane za DNT i raspodelu dobiti za 2006-tu godinu 

             pet, 30.03.: Takođe danas 30.03.2007. godine biće raspisan dugo najavljivani konkurs za stambene kredite pod novim uslovoma i pravilima.


фебруар 2007.

 

              pet, 16.02.: ZAPOČET POSTUPAK DOBIJANJA KREDITA OD SITI BANKE U IZNOSU 700 MILIONA EVRA
            
Kredit će biti iskorišćen za kupovinu 65% Telekoma Srpske i opšte potrebe kompanije .Postupak je započeo još 9. februara u Londonu, a zajam će biti odobren bez garancija u tri tranše .Prva tranša u iznosu 300 milona evra otplaćivaće se pet godina uz grejs period 2 godine i kamatnom stopom koja iznosi euribor plus 1,5 odsto godišnje.Druga rata je u iznosu 100 milona evra a treća u iznosu 300 milona evra .Posredovanje u obezbeđivanju zajma za Telekom Srbija prvo je učešće bankarske Siti grupe u kreditnom aranžmanu u Srbiji.

             pet, 16.02.: KONZORCIJUM "Telekom Srbija" i holandski " Ogalar B.V. jedini se prijavio za 068 mobilnog operatera u Crnoj Gori
            
Oni su ponudili cenu za licencu od 16 milona evra i planiraju investicije od 90 miliona evra .Planiraju da krenu sa radom od pre početka letnje sezone, kako zbog poslovnih tako i privatnih veza između građana dve susedne države.Osim pomenutog konzorcijuma dokumentaciju su preuzeli i austrijski "Mobilkom", "Komsel", iz Luksemburga i crnogorski "Monte Nova". 

             pon, 12.02.: SVETSKI KONGRES 3GSM U BARSELONI OD 12.02. - 16.02.
            
U Braseloni počinje Svetski kongres 3GSM, na kojem će biti predstavljena najnovija dostignuća u oblasti mobilne telefonije i mogućnosti unapređenja mobilnih komunikacija. Organizator je GSM asocijacija koja okuplja 700 operatera u skoro 220 država i 180 kompanija koji pružaju uluge mrežne infrastrukture. Operateri koji pružaju usluge na Ex-YU tržištu su prisutni poput DT-a, Telenora, Mobilkoma, Vodafona, kao i mnoge kompanije koje pružaju usluge mrežne infrastukture. Predpostavljamo da je i iz Telekoma Srbije, regionalnog operatera pozvan i prisutan na pomenutom kongresu.Boris Nemšič ( gen.dir. Mobilkom-a) je postao član uprave GSM asocojacije i kaže iskoristiće priliku da zastupa interese regionalnih kompanija. 

             uto, 06.02.: Hrvatska Vlada želi da proda na berzi 20-tak procenata T-HT-a ( Telekoma) koji su u njenom vlasništvu
            
Najverovatnije da će zajedno Erste banka i HPB ( Hrvatska poštanska banka ) biti najozbiljniji pretedenti na ponuđene procente vlasništva .Ove dve banke će nastupiti zajedno pošto su našle svoje interese.

             pon, 05.02.: Kina zabeležila 40%-tni rast prodaje mobilnih telefona u 2006. godini
            
Prodaja mobilnih telefona u Kini u prošloj 2006. godini porasla je za 40%, na 120 miliona, dok je broj pretplatnika na tom najvećem svetskom tržištu porastao na 461 milion korisnika.Kina je proizvela u 2006. godini ukupno 450 milona telefona, od čega je izvezla 350 miliona.

             pon, 05.02.: Imenovan v.d. direktora Telekoma Srpske
            
Na vanrednoj sednici XXVIII sednici Nadzornog odbora Telekoma Srpske održanoj 01.02.2007. godine, a nakon zvaničnog predloga Ministarstva saobraćaja i veza, na mesto vršioca dužnosti generalnog direktora Telekoma Srpske imenovan je Igor Babić, dipl,inž,el.
             Imenovanje je izvršeno nakon zahteva dr Slaviše V. Krunića za razrešenje sa dužnosti generalnog direktora Telekoma Srpske.

             pet, 02.02.: PRODAT POSTTURS
            
Dana 25.01.2007.godine, u organizaciji Agencije za privatizaciju, održana je 186. po redu Javna aukcija na kojoj je prodat kapital između mnogo ponuđenih i POSTTURS DOO, Beograd sa početnom cenom 1,912,000 din i prodatoj po istoj ceni 1,912,000 din. Kupac Radovan Anđelić, Beograd.

              čet, 01.02.: IZ MTS-a NIŽA CENA POZIVA I SMS PORUKA
            
MTS će danas sniziti cene poziva i slanja SMS poruka u domaćem saobraćaju za pripejd korisnike. Slanje SMS poruke koštaće 2,2 dinara, a prema novoj "toki" tarifi unutar mreže koštaće 7,5 dinara umesto dosadašnjih 9 dinara bez PDV-a. Cena posle drugog minuta pojeftinjuje na 6 dinara, a posle četvrtog na 3,75 dinara po minutu. Pojeftiniće i prenos podataka GPRS u "neti" tarifi i iznosiće 3 dinara za svakih 100 kilobajta razmenjenih podataka. 

             čet, 01.02.: U MARTU NAJAVLJENO PREUZIMANJE TELEKOMA SRPSKE
            
Direktor za strategiju i razvoj Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk izjavio je da bi naša kompanija trebalo da izvrši potpuno preuzimanje Telekoma Srpske u martu ove godine.Rekao je agenciji Beta da je potrebna saglasnost Reubličke agencije za telekomunikacije (RAK) BiH za pravo preuzimanja licence nad Telekomom Srpske.Čeka se i potvrda Antimonopolskog saveta da nije reč o monopolu koji može ugroziti tržište telekomunikacija .Na sajtu RAK-a stoji obaveštenje da se dozvola Antimonoploskog saveta dobija za najviše 30 dana, dok se dozvola RAK-a za preuzimanja licence dobija za nešto duži period.


јануар 2007.

 

              sre, 31.01.: Sa konferencije održane u Hajatu prvog dana 30.01.
            
Tržište telekomunikacija u Srbiji i dalje manje razvijeno od zemalja u regionu i zato je neophodna jaka konkurencija i moderna infrastuktura, ocenjeno je prvog dana konferencije "Tržište telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi".
             Direktor za strategiju i razvoj Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk izjavio je da je Telekom Srbija u poslednjih šest godina uložila oko 1,4 milijarde eura u infrastrukturu, edukaciju i telekominikacionu opremu .Takođe Telekom Srbija u naredne tri godine planira i potpunu modernizaciju i digitalizaciju fiksne telefonije. Između ostalog naveo je da država treba da omogući povoljnije uslove kupovinu modernije telekomunikacione opreme, kako bi ona po nižim cenama bila dostupna većem broju korisnika .Za novu 3G mrežu prijavljeno je preko 20.000 korisnika, ali je problem što je na trištu mali broj telefona koji podržavaju ovu mrežu. 
Izvršni direktor korpoprativnog razvoja Telenora Kristofer Laska pozdravio je uključenje trećeg mobilnog operatera na tržište Srbije i istakao da je za napredak najbitnija jaka konkurencija.
             Izvršni direktor Euneta naveo je podatak da u Srbiji ima oko 30.000 ADSL korisnika, dok u Hrvatskoj taj broj je oko 200.000 korisnika, tako da je neophodno da Srbija izvrši brže reforme u toj oblasti. 

             sre, 31.01.: U Crnogorski Telekom ušli hrvatski investitori .Za 2,3% Telekoma Crne Gore plaćeno 5,5 miliona eura.
            
Američki fond QVT prodao je 29.01. 2,3 posto akcija Telekoma za navedenu sumu .Posao je obavljen na NEX berzi, aglavni kupci su Hrvatska poštanska banka, Podravska banka, fond Moneta i istoimena brokerskao-dilerska kuća, Trend, MIG i podgorička firma Global deal, piše Princom.biz.
Gotovo sve akcije koje su prodane plaćene su po pet eura, što je oko 15% manje od tržišne cene, a jedan manji deo po 5,5 eura.

             uto, 30.01.: Deutsche Telekom snizio procenu ovogodišnje dobiti
            
DT je revidirao naniže svoju prognozu o poslovnim rezultatima u 2007. priznajući da izuzezno oštra konkurencija na području fiksne telefonije nagriza njegovu dobit.Dobit pre plaćanja poreza, kamta, dugova i amortizacijskih troškova biti za 1,2 milijarde manja nego što se očekivalo, procenivši njenu visinu na 19 milijardi eura.Kompanija je krajem 2005. beležila 41,2 miliona korisnika na području fiksne telefonije i pristupa internetu dok je njihov broj u 2006. smanjen na 38,96 miliona korisnika.Prošle godine T-Mobile povećao je broj korisnika za 8,6 miliona, čime je njihov broj u Evropi i USA porastao na 104,6 miliona.Ali će dobit američkog ogranka biti pritisnuta jakim kursom eura prema dolaru.

               pet, 26.01.: Sutra 30-og januara počinje u Hyatt-Regency Hotel-u dvodnevna konferencija sa temom " Tržište telekomunikacija u jugistočnoj Evropi" .
            
Između mogobrojnih tema treba pomenuti .Izazovi Vlada u kreiranju zakona kako se region suočava sa VoIP, spajanjem fiksne i mobilne telefonije, IPTV, mrežama naredne generacije.Maksimizovanje mogućnosti i suočavanje sa izazovima tržišta jugoistočne Evrope.Komercijalno održive usluge i tehnologija iza njih.Budući trendovi u razvoju kablovske mreže i usluga.Od mreža nove generacije do kenvergencije fiksne i mobilne (FMC) mreže.Možemo li očekivati da nove telekomunikacione kompanije uđu u region?Da bi konferencija bila uspešna pobrionuo se "Ekonomist" magazin pozivom mnogim renomiranim kompanijama, konsultantskim kućama kao što su Ernst&young/TR, Cisco, Pricewaterhouse Coopers,Morgan Stenly, Telenor, Eunet, Telekom Srbija i mnogobrojni direktori agencija za telekomunikacije iz okolnih zemalja.

              pet, 26.01.: Forbes  je rangirao 2000 velikih svetskih kompanija, a ovo je izbor sa liste telekomunikacionih kompanija u Evropi I rangiranost po kriterijumuma Forbsa. 

Kompanija  Vrednost
Milijard.$ 
Profit
Milijard.$ 
Tržište
Milijard.$ 
   Kompanija  Vrednost
Milijard.$ 
Profit
Milijard.$ 
Tržište
Milijard.$ 
DT Nemačka
 39-to mesto 
78,53  6,29  66,22    Telia Švedska
308-mo mesto 
11,02  1,47  23,93
France Telekom
54-to mesto 
57,96  6,75  56,62    Vodafone Vel. Brit.
(398) 
64,52  -14,25  115,44
Telefonica Španija
(76-to) 
41,14  3,90  75,92    Telenor Norveška
(427) 
10,01  0,88  18,77
Telekom Italija
81-vo mesto 
37,18  4,00  52,08    Portugal Telekom
(512) 
8,17  0,68  13,05
Britiš Telekom
136-to mesto 
35,20  3,44  30,16    OTE Grčka 
804-to mesto 
7,03  0,23  10,46
KPN Holandija
269-to mesto 
13,81  1,7  22,26    Telekom Austrija
(845) 
5,50  0,31  11,09

              čet, 25.01.: Telekom Slovenije " želi" Eunet ?
              "Telekom Slovenije" je u ozbiljnim pregovorima za preuzimanje Internet provajdera " Eunet ".Slovenački Telekom čeka i na prodaju udela u operaterima SBB, Beotel i Yubc.Tržište Interneta u Srbiji je nekonsolidovano .Eunet ima više od 180.000 personalnih i više od 15.000 biznis korisnika, kao i snažnu mrežnu infrastrukturu u 13 gradova Srbije.Eunet nema vlastitu mrežu, pošto se koristi infrastrukturom Telekoma Srbije i po nekim procenama vredi oko 40 miliona evra.Infrastrukturno je najnezavisniji SBB, a tender za dokapitalizaciju te kompanije, vrednije od 100 miliona evra, biće u maju .SBB ima oko 260.000 pretplatnika u trideset gradova.Telekom Slovenije je u strategiji razvoja jasno zapisao, da mu je tržište jugoistočne Evrope prioritetno.Sobzirom da su već postali većinski vlasnici drugog najvećeg internet provajdera u Makedoniji, i najvećeg kosovskog operatera Ipko.Net .Telekom Slovenije je sa preduzećem " Sinfonika" iz Ljubljane preuzeo banjalučku firmu " Blic.net" po ceni 390.000 evra.  

             pet, 12.01.: Sindikat EPS-a traži potpisivanje Kolektivnog ugovora
             Predstavnici Sindikata EPS-a okupili su se 11. januara u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije tražeći da se produži stari ili potpiše novi Kolektivni ugovor, jer je postojeći vlada jednostrano ukinula krajem prošle godine. " Odluka vlade znači da će zaposleni ostati bez osnovnih prava iz radnog odnosa jer postojeći Kolektivni ugovor definitivno prestaje 13. januara ove godine"  ovako se obratio novinarima predsednik Glavnog odbora Sindikata Miroslav Veličković.
             Vlada Srbije je, kako je kazao, 29. decembra prošle godine donela Uredbu o minimumu procesa rada u JP EPS-u i JP Elektro mreže čime je praktično zabranjeno pravo na štrajk, podsetio je Veličković. (Beta) 

             sre, 10.01.: IPhone - novi mobilni iz Applea
             Glavni izvršni direktor korporacije www.apple.com  Steve Jobs, u utorak je najvio ulazak Applea na svetsko tržište mobilne telefonije, predstavljanjem mobilnog uređaja kojim možete upravljati dodirom dok slušate muziku ili surfujete na internetu .

             sre, 10.01.: GOOGLE najbolji poslodavac među kompanijama.
             Pretraživač interneta Google najbolji je poslodavac među američkim komapanijama, pokazala je godišnja lista američkog časopisa Fortune.Google se našao na prvom mestu uglavnom zahvaljujući pogodnostima koje nudi zaposlenima, poput naknade troškova pranja rublja, hemijskog čišćenja, popravka automobila, odmora u banjama, te besplatnim lekarskim i uslugama masaže na radnom mestu.