SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"

Broj:1025/6
Datum: 29.10.2002. godine 
B E O G R A D

OBAVEŠTENJE ZAPOSLENIMA

        Na razgovorima u Ministarstvu finansija Srbije, pregovaracki tim nije postigao konacan dogovor i štrajk se nastavlja po Odluci glavnog štrajkackog odbora i Odbora za organizaciju štrajka, od 22.10.2002. godine, uz ukljucenje korisnika na osnovu placenih racuna, bez predavanja stanja brojaca i iskljucenja pretplatnika.
        Postignut je dogovor da do kraja nedelje bude ispunjen prvi deo predloženog sporazuma od strane predsednika Upravnog odbora Preduzeca:
    1. Povecanje mase zarada za 4% bez odlaganja.
    2. Uvecanje u iznosu od 4.7 mil. dinara mesecno, od momenta kada je nastupila promena radno-pravnog statusa odredenog broja radnika.
        Štrajk nece biti okoncan dok ova dva zahteva ne budu ispunjena, a za ostale ne dobijemo uverljive garancije, kao i saglasnost nadležnih organa oba sindikata. 
        Za cetvrtak, 31.oktobra zakazan je prvi u nizu sastanaka posvecenih usaglašavanju nekoliko tacaka Kolektivnog ugovora, po normativima Medunarodnog monetarnog fonda, sa predstavnicima Ministarstva finansija (tacka 3.). Po završetku tih pregovora, koji ce trajati najviše dve nedelje, steci ce se uslovi da Preduzece "Telekom Srbija" iskoristi clan 9. Uredbe o ogranicavanju zarada, što predstavlja prvu fazu u izuzimanju iz Uredbe, a masa za zarade zaposlenih bice povecana za još 6% (tacka 4.).
        Za zaposlene u Telekomu su izuzetno važne obe faze u procesu izuzimanja iz Uredbe, pogotovu što Vlada priprema novu uredbu za 1. januar 2003. godine, kojom ce zarade u javnim delatnostima biti potpuno zamrznute. Ovo našoj državi diktira Medunarodni monetarni fond i to je realnost od koje ne možemo pobeci.
        Predlogom Sporazuma uprava i poslovodstvo ce nastaviti rad na pripremama za transformaciju Kompanije kako bi prestali razlozi da "Telekoma Srbija" potpada pod režim Uredbe (tacka 5.).
        Iako nismo u potpunosti zadovoljni postignutim, više se u ovom momentu nije moglo postici. Jedan od razloga je i relativno slab odziv zaposlenih na Protest ispred ministarstva kao i veoma nejednak odziv na poziv za štrajk. Teško cemo postici znacajnije rezultate ako se ne promeni nemaran odnos clanova sindikata prema obavezama, koje utvrde njihovi najviši organi. 
        Zaposleni koji su ucestvovali u protestu ispred zgrade Ministarstva saobracaja i telekomunikacija Srbije, blokirali su saobracaj u Nemanjinoj ulici od 12:00 do 14:30. Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina zaposlenih, a burnim aplauzima pozdravljen je dolazak naših kolega iz unutrašnjosti, koji su bez službenih vozila i pored pritiska neposrednih rukovodilaca da se ne ide na protest, krenuli iznajmljenim autobusima, kombijima ili privatnim automobilima i stigli u Beograd, iz Šapca, Valjeva, Požarevca, Niša, Zrenjanina, Bora, Zajecara, Vranja, Leskovca, Kruševca, Jagodine, Novog Sada, Prokuplja, Sr. Mitrovice, Knjaževca, Loznice, Vršca, Kikinde, Kragujevca i drugih gradova. 

ODBOR ZA ORGANIZACIJU ŠTRAJKA
I PREGOVARACKI TIM


SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA", SEKRETARIJAT BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III TEL. 32-31-447, 32-10-348, FAKS 32-30-564
BROJ: 1125a/6
DATUM: 29. OKTOBAR 2002.
B E O G R A D

OBAVEŠTENJE ZAPOSLENIMA

        U JP PTT saobracaja "Srbija" 28. oktobra, na poziv generalnog direktora g. Srdana Blagojevica, održan je sastanak predstavnika Sindikata Telekoma "Srbija", Sindikata "Telekom" i predstavnika JP PTT saobracaja "Srbija".
        Na sastanku su bili prisutni advokat Sindikata Telekoma "Srbija" Biljana Budimir-Jarcov i eksperti Sindikata Zvonko Pavlovic i Tihomir Živanovic, Kandic iz Sindikata "Telekom" i Zoran Markovic, zamenik generalnog direktora, Aleksandar Gladovic, direktor za pravne poslove i Neven Saric, šef kabineta generalnog direktora iz JP PTT "Srbija".
        Iz diskusije se može zakljuciti: 
    1) Predstavnici JP PTT "Srbija" ne osporavaju Kolektivni ugovor potpisan izmedu generalnog direktora "Telekom Srbija" a.d. i Sindikata Telekoma "Srbija".
    2) Predstavnici JP PTT "Srbija" su predstavnika Sindikata "Telekom", koji je tvrdio da KU nije potpisan u skladu sa zakonom, uputili da taj sindikat pravno dokaže da Kolektivni ugovor nije u skladu sa zakonom. 
    3) Predstavnici JP PTT "Srbija" su izjavili da oni ne mogu da daju pozitivno mišljenje o godišnjem biznis-planu "Telekom Srbija" jer imaju veci broj primedbi, a što se tice zarada i drugih primanja zaposlenih, smatraju da u godišnjem biznis-planu ona moraju biti uskladena sa primedbama Ministarstva finansija i ekonomije Srbije.
    4) Predstavnici JP PTT "Srbija" su postavili pitanje da li se na Preduzece "Telekom Srbija" a.d. u skladu sa Zakonom o javnim službama može promeniti clan 146. Zakona o radu. Strucni tim Sindikata Telekoma "Srbija" je obrazložio da nema pravnog osnova za takav stav, ali smo se složili da o tome, u slucaju potrebe, odluci nadležni organ.

Informativna služba
Sindikata Telekoma "Srbija"


Sa protesta: Sabacke kolege

Detalj sa pregovora


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
tel.: 011/3231-447, 011/3233-679
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"
 tel.:011/3344-423

Broj:1106-a/6 
Datum: 26. October 2002. 
B E O G R A D

INFORMACIJA
PREDSEDNICIMA ŠTRAJKACKIH ODBORA

        Za iducu nedelju od 28.10.2002. do 01.11.2002. godine, zakazani su protesti zaposlenih u Preduzecu za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. koji su u štrajku.
        Najmasovniji i najžešci u svakom pogledu, treba da bude protest u ponedeljak 28.10.2002. godine, sa pocetkom u 1200 casova, dok ce u ostale dane proteste održavati štajkaci iz Beograda i okoline. 
        Na osnovu jucerašnjeg razgovora pretsednika Sindikata Telekoma "Srbija" Zorana Mrvaljevica sa generalnim direktorom Draškom Petrovicem, a u vezi korišcenja službenih vozila za potrebe dolaska štrajkaca na protest u Beograd, ispred zgrade Ministarstva u Nemanjinoj ulici 22-26, sidikati su dobili saglasnost za korišcenje svih raspoloživih vozila.
        Ako neki predsednik štajkackog odbora bude imao problema u obezbedivanju vozila, neka se obrati Glavnom štrajkackom odboru na telefone:
011-32 33 679 i 011-32 31 447 ili generalnom direktoru mr. Drašku Petrovicu na telefone: 011-33 41 433 i 011- 32 10 652, sa imenom direktora Teritorijalne Direkcije za Logistiku ili imenom dispecera za vozila koji ne odobravaju vozila.
        Štrajkaci koji dolaze iz unutrašnjosti pocece da ulaze u Nemanjinu ulicu tacno u 1150 casova, svako iz svog pravca, bez formiranja grupe ili kolone vozila, da bi izbegli mogucnost zaustavljanja od strane saobracajne policije.

Glavni štrajkacki odbor i 
Odbor za organizaciju štrajka


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
tel.: 011/3231-447, 011/3233-679
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"
 tel.:011/3344-423

Broj: 1106/6
U Beogradu, 25.10.2002. god. u 9:00 casova 

OBAVEŠTENJE ZA ZAPOSLENE

        24. oktobra održan je sastanak Pregovarackog tima i Odbora za organizaciju štrajka. Donete su sledece odluke:
    1. do daljeg ne predavati brojace (one koji vec nisu predati)
    2. ne vršiti iskljucenja pretplatnika koji nisu platili racun
    3. vršiti ukljucenja gradanima po placenom racunu
        Od generalnog direktora JP PTT-a Srdana Blagojevica dobili smo poziv za sastanak na kojem bi se razgovaralo o Kolektivnom ugovoru??? Kolektivni ugovor za "Telekom Srbija" naš sindikat je potpisao sa poslovodstvom i zato Sindikat Telekoma "Srbija" o tome ne želi da razgovara. Zato ce na sastanak u ponedeljak otici eksperti Sindikata za pravna i ekonomska pitanja da bi nadležnima u PTT-u preneli taj stav.
Sindikalna organizacija Gradski telefon "Beograd" Sindikata Telekoma "Srbija" potpisala je sporazum sa Sindikalnom organizacijom Gradski telefon Sindikata "Telekom" i Sindikalnom organizacijom Sindikata "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost" da zajedno nastupe u štrajku. Prema sinocnjoj informaciji, ovaj primer sledice i sindikalne organizacije u Nišu i centralnoj Srbiji. 
        JOŠ JEDNOM POZIVAMO SVE ZAPOSLENE IZ CELE SRBIJE DA SE U PONEDELJAK U 12 SATI U ŠTO VECEM BROJU OKUPE NA PROTESTU ISPRED ZGRADE MINISTARSTVA SAOBRACAJA I TELEKOMUNIKACIJA SRBIJE U NEMANJINOJ ULICI U BEOGRADU. 

Glavni štrajkacki odbor i 
Odbor za organizaciju štrajka 


Slike sa sastanka pregovaračkog tima STS-a i Glavnog štrajkačkog odbora


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
tel.: 011/3231-447, 011/3233-679
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"
 tel.:011/3344-423

Broj:1087/6 
Datum: 23.10.2002. godine u 14 casova 
B E O G R A D

SAOPŠTENJE ZA ZAPOSLENE

        Danas 23.10.2002. godine sa pocetkom u 11 casova održana je Konferencija za štampu na kojoj su govorili Zoran Mrvaljevic, predsednik Sindikata Telekoma "Srbija" i Dragoljub Ratarac, predsednik Sindikata "Nezavisnost".
        Na konferenciji , koja je bila izuzetno posecena , izneti su štrajkacki zahtevi i tražena je ostavka ministra saobracaja i telekomunikacija Marije Rašeta Vukosavljevic.
        Što se tice nastavka štrajka , od ponedeljka 28.10.2002. godine najavljeni su protesti ispred zgrade Ministarstva i Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu sa pocetkom u 12 casova. Molimo Vas da se što bolje organizujete i dodete u što vecem broju.
        U meduvremenu je usledio telefonski poziv generalnog direktora Draška Petrovica sa informacijom da ce se najverovatnije krajem nedelje (petak ili subota) održati sastanak sa ministarkom Marijom Rašeta Vukosavljevic.
        Kao potvrda opravdanih štrajkackih zahteva sa terena stižu informacije o podršci i prikljucenju štrajku i onih koji nisu clanovi Sindikata Telekoma "Srbija". 

Glavni štrajkacki odbor i 
Odbor za organizaciju štrajka

Sa konferencije za novinare:


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
tel.: 011/3231-447, 011/3233-679
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"
 tel.:011/3344-423

Broj: 1078-a/6
U Beogradu, 22.10.2002. god.

ODLUKA

        Zaposleni u "Telekom Srbija" poštovace Odluku o sprovodenju minimuma procesa rad od 16.10.2002. godine, i Odluku o nacinu obezbedivanja minimuma procesa rada, od 17.09.2001. godine potpisane od strane generalnog direktora Preduzeca.
        U minimum procesa rada ne spada davanje stanja brojaca i iskljucenje pretplatnika (clan 9. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sistemima veza, Službeni glasnik RS 20/97; clan 10. Zakona o štrajku, Službeni list SRJ 29/96 i clan 7. Kolektivnog ugovora Preduzeca za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d., Službeni PTT-Glasnik 272/1/2002).

Glavni štrajkacki odbor i
Odbor za organizaciju štrajka


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
tel.: 011/3231-447, 011/3233-679
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"
 tel.:011/3344-423

Broj: 1079/6
U Beogradu, 22.10.2002. god. u 1730 casova 

SAOPŠTENJE ZA ZAPOSLENE

        S obzirom da danas, 22.10.2002. godine, ni pored obecanja, nije dostavljena pisana ponuda za rešavanje štrajkackih zahteva, od strane ministra za saobracaj i telekomunikacije Marije Rašeta Vukosavljevic, doneta je sledeca Odluka:
    1. Da se 23.10.2002. godine u 11.00 casova održi konferencija za štampu
    2. Da se od 28.10.2002. godine u 12.00 casova održavaju svakodnevni protesti ispred zgrade Ministarstva i zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici

        Tema konferencije za novinare je: 
    Štrajk u Preduzecu ''Telekom Srbija''a.d. 

        Od ponedeljka 28.10.2002. godine protesti ce biti održavani svakog dana ispred zgrada Ministarstva i Vlade Srbije sa pocetkom u 12.00 casova.
        Pozivaju se svi radnici Preduzeca iz cele Srbije da u što vecem broju iskažu svoje opravdano nezadovoljstvo neradom Ministra za saobracaj i telekomunikacije Marije Rašete, koja nije pokazala ni najmanju zainteresovanost za okoncanje štrajka u Telekomu i rešavanje zahteva Glavnog štrajkackog odbora. 

Glavni štrajkacki odbor i 
Odbor za organizaciju štrajka


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
tel.: 011/3231-447, 011/3233-679
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"
 tel.:011/3344-423

Broj: 1078/6
U Beogradu, 22.10.2002. god. u 1530 casova

S A O P ŠT E NJ E
ZA ŠTRAJKACKE ODBORE

        Odluka o nacinu obezbedivanja minimuma procesa rada (Broj: 47186/1 od 17. 09. 2001. godine), koju je doneo generalni direktor Draško Petrovic u tacki 2. glasi:
        "Direktori direkcija su obavezni da odrede delove procesa rada, poslove i radne zadatke na radnim mestima sistematizovanim u navedenim delovima procesa rada koji se obavezno izvršavaju, kao i da utvrde broj zaposlenih i raspored rada na odredenim poslovima i radnim zadacima." 
        Odluka o nacinu obezbedivanja minimuma procesa rada primenjuje se od 17. 09. 2001. god. i važi za štrajk od 21. 10. 2002. godine.
Poštujte samo ODLUKE O SPROVOĐENJU MINIMUMA PROCESA RADA i ODLUKE O NACINU OBEZBEĐIVANJA MINIMUMA PROCESA RADA, koje su donešene od strane Poslovodstva "TELEKOM SRBIJA" a.d.
        Sve poslove i radne zadatke, van navedenih odluka, (osim za teritoriju Kosova i Metohije) obavljacemo po donošenju odluke o prekidu štrajka od strane Glavnog štrajkackog odbora. Ako se Vaše odluke ne poštuju ili ste u dilemi pri odlucivanju, obratite se Glavnom štrajkackom odboru.
        Necemo ometati minimum procesa rada, ali cemo iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva, da izvršimo pritisak na poslodavca i nadležne organe kako bi prihvatili opravdane štrajkacke zahteve.

Glavni štrajkacki odbor i
Odbor za organizaciju štrajka


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
tel.: 011/3231-447, 011/3233-679
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"
 tel.:011/3344-423

Broj:1070/6
Datum: 21.10.2002. godine
BEOGRAD 

Vladi Republike Srbije
Gospodi Mariji Rašeta-Vukosavljevic, republickom ministru saobracaja i telekomunikacija
Gospodinu Srdanu Blagojevicu, generalnom direktoru JP PTT saobracaja "Srbija"

OTVORENO PISMO

        Dokle ce zaposleni u "Telekomu Srbija" biti vaši taoci?

        Dok mi nastojimo da ucinimo sve da bi zarade zaposlenih u "Telekomu" bile u skladu sa dobrim poslovnim rezultatima Preduzeca, vi nas kao ping-pong lopticu šetate izmedu sebe. 
        Dok svako od vas ne bude uradio sve što je u njegovom domenu potrebno za izuzimanje "Telekoma Srbija" iz Uredbe o ogranicavanju zarada, mi cemo biti u štrajku. 

        Lopta je na vašoj strani. 

Predsednik Štrajkackog odbora
Sindikata Telekoma "Srbija"
Zoran Mrvaljevic
Predsednik Štrajkackog odbora
Sindikata "Telekom Srbija" a.d "Nezavisnost"
  Dragoljub Ratarac 

Broj: 1073/6 
U Beogradu, 21.10.2002. god. u 1630 casova 

SAOPŠTENJE ZA ZAPOSLENE


       
Dana, 21.10.2002. godine, u 13,30 održan je drugi sastanak predstavnika Sindikata sa Poslovodstvom.
        Od gospodina Draška Petrovica i gospodina Dragora Hibera obavešteni smo da je na sastanku u Vladi Srbije ponudeno, od strane resornog ministra Marije Rašete Vukosavljevic, povecanje zarade za oktobar od 4%, uz uvecanje mase za 4.700.000,00 dinara od meseca septembra, kao i 6% nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za Preduzece za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. od strane osnivaca JP PTT "SRBIJA" ( direktora Srdana Blagojevica). 
        Izuzimanje iz Uredbe uslovljeno je, pored potpisivanja Kolektivnog ugovora i pozitivnim poslovanjem na kraju 2002. godine.
Za razliku od ranijih pregovora, usvajanje Biznis plana za 2002. godinu, kao uslov za izuzimanje iz Uredbe, više se ne spominje i za Vladu Srbije izgleda ne znaci više ništa!!!?
        Kompletni pregovori lice na dobijanje na vremenu suprotne strane dok ne budu rešeni problemi u odnosima Vlade Srbije i stranih akcionara, tim pre što potpisivanje našeg kolektivnog ugovora (na snazi od jula meseca ove godine , SLUŽBENI PTT - GLASNIK broj 272/1 od 18. jula 2002.) sa JP PTT "Srbija" (direktorom Srdanom Blagojevicem), nije u skladu sa Zakonom o radu. 
        Ponuda resornog ministra u pisanoj formi, bice dostavljena Štrajkackom odboru sutra , 22.10.2002. godine do 11 casova.
        Nezadovoljni ponudenim, jer se bitno razlikuje od naših zahteva, nastaljamo sa štrajkom po utvrdenoj dinamici.

Glavni štrajkacki odbor i 
Odbor za organizaciju štrajka


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
tel.: 011/3231-447, 011/3233-679
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"
 tel.:011/3344-423

Broj: 1069/6
U Beogradu, 21.10.2002. god. u 1355 casova 

Saopštenje za zaposlene

        Na sastanku održanom danas , 21.10.2002 godine, na kome su prisustvovali predstavnici sva tri sindikata i poslovodstva "Telekom Srbija" a.d., nisu postignuti zadovoljavajuci rezultati. Predsednik Upravnog odbora, gospodin Dragor Hiber predlagao je 5% povecanja zarade za oktobar i 5% za mesec novembar, što ne predstavlja naše štrajkacke zahteve. Sastanak je prekinut zbog obaveze poslovodstava da se jave u Vladu Srbije.
        U 13,30 sati usledio je ponovni poziv generalnog direktora Draška Petrovica za sastanak koji je u toku, a o ishodu cete biti blagovremeno obavešteni.
        Štrajk se nastavlja, i molimo vas da sledite uputstva i verujete samo dopisima koje dobijate od ovog Odbora za organizaciju štrajka.

Odbor za organizaciju štrajka


SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
Broj: 1059/6
Datum: 19. oktobar 2002. B E O G R A D

PREDSEDNICIMA SINDIKALNIH ORGANIZACIJA
U P U S T V O  ZA DAVANJE MIŠLJENJA NADLEŽNIM RUKOVODIOCIMA

        Obaveštavaju se svi predsednici štrajkackih odbora na terenu da na spiskove zaposlenih koji su u obavezi da sprovode minimum procesa rada, a koje treba da im dostave direktori organizacionih delova u preduzecu, daju sledecu primedbu i predlog:

        - Da se zaposleni koji su u obavezi da rade na sprovodenju minimuma procesa rada, podele u tri (3) grupe, tako što ce se naizmenicno dnevno rotirati po grupama.

        Prema tome, potrebno je napraviti tri spiska iz reda zaposlenih koji su u obavezi da rade na sprovodenju minimuma procesa rada, i dnevno ih rotirati.

ODBOR ZA ORGANIZACIJU ŠTRAJKA


Plakat za štrajk (pdf)


SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"
SEKRETARIJAT, BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 32-31-447, 32-10-348, faks 32-30-564
e-mail sintel@eunet.yu 
Broj: 1057/6
Datum: 19. oktobar 2002. B E O G R A D

SAOPŠTENJE SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA

        Na sastanku delegacije sva tri sindikata u "Telekom Srbija" a.d. sa predstavnicima Ministarstva saobracaja i telekomunikacija Srbije razgovarano je o mogucnostima da "Telekom Srbija" bude izuzet iz Uredbe o ogranicavanju zarada.
        Predstavnici Ministarstva su izrazili uverenje da ce situacija u "Telekomu" biti uredena. Prema recima predstavnika Ministarstva, u toku sledece nedelje ocekuje se konacno razrešenje odnosa sa italijanskim partnerom u "Telekomu", što ce u velikoj meri popraviti ekonomski položaj Preduzeca i time stvoriti ekonomske osnove za izuzimanje "Telekom Srbija" iz Uredbe o ogranicavanju zarada.
        Zahtev za povecanje zarada u skladu sa sporazumom o ekonomskim efektima ce biti prihvacen.
        Upucen je poziv da predstavnici Ministarstva u ponedeljak, 21. oktobra u 9 sati prisustvuju sastanku delegacije sindikata sa predsednikom Upravnog odbora i generalnim direktorom "Telekom Srbija" Dragorom Hiberom i Draškom Petrovicem. 
        Predsednik Sindikata "Telekom" Živan Mandic je na sastanku rekao da taj sindikat nece štrajkovati, iako je prethodno doneo odluku o ulasku u štrajk.

ODBOR ZA PREGOVORE O ŠTRAJKACKIM ZAHTEVIMA
SINDIKATA TELEKOMA "SRBIJA"


SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
SEKRETARIJAT, BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 32-31-447, 32-10-348, faks 32-30-564
e-mail sintel@eunet.yu 
Datum: 19. oktobar 2002., B E O G R A D

S A O P Š T E NJ E   Z A   Z A P O S L E N E

        17.10.2002. godine održana je vanredna sednica Izvršnog odbora Sindikata Telekoma "Srbija" na kojoj je jednoglasno potvrđeno 

S T U P A NJ E U G E N E R A L N I Š T R A J K
D A N A 21.10.2002. GODINE (PONEDELJAK) U 07,00

Štrajkacki zahtevi su:
1. Izuzimanje Preduzeca "Telekom Srbija" A.D. iz Uredbe o ogranicavanju zarada i drugih primanja najkasnije do 18.11.2002.godine.
2. Realizacija Sporazuma o ekonomskim efektima ( uvecanje mase za zarade u odnosu na avgustovsku zaradu : 4,7 miliona dinara zakinutih u avgustu i septembru, 5% za septembar retroaktivno i još 5% na septembarsku masu za oktobar), kao i povecanja zarada koja slede na osnovu pozitivnog poslovanja Preduzeca u ovoj godini. 
        Uputstva za sprovodenje štrajka donece Odbor za organizaciju štrajka Sindikata Telekoma "Srbija", pri cemu cemo poštovati minimum procesa rada.
        Podsecamo, za danas (petak, 18.10.) zakazan je sastanak sa republickim ministrom saobracaja i telekomunikacija Marijom Rašeta-Vukosavljevic u vezi naših štrajkackih zahteva. Za 21.10. u 9 sati zakazan je sastanak sa predsednikom Upravnog odbora i generalnim dorektorom Preduzeca "Telekom Srbija" a.d. Dragorom Hiberom i Draškom Petrovicem u vezi realizacije dogovora od 14.10.2002. godine o našim štrajkackim zahtevima.
        O rezultatima tih pregovora bicete odmah obavešteni od strane Odbora za organizaciju štrajka Sindikata Telekoma "Srbija".

ODBOR ZA ORGANIZACIJU ŠTRAJKA
SINDIKATA TELEKOMA "SRBIJA"


SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
SEKRETARIJAT, BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 32-31-447, 32-10-348, faks 32-30-564
Datum: 19. oktobar 2002., B E O G R A D

SAOPŠTENJE

        Sindikat Telekoma "Srbija" doneo je odluku da od ponedeljka 21.oktobra 2002. godine stupi u generalni štrajk.
        Štrajkacki zahtevi su izuzimanje Preduzeca za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. iz Uredbe o ogranicavanju zarada i drugih primanja najkasnije do 18. novembra ove godine i realizacija Sporazuma o ekonomskim efektima Kolektivnog ugovora, kao i povecanje zarada koje sledi na osnovu pozitivnog poslovanja Preduzeca u ovoj godini.
        Delegacija Sindikata Telekoma "Srbija" danas ce o štrajkackim zahtevima razgovarati sa republickim ministrom saobracaja i telekomunikacija Marijom Rašetom-Vukosavljevic, a u ponedeljak sa predsednikom Upravnog odbora i generalnim direktorom "Telekom Srbija" a.d. Dragorom Hiberom i Draškom Petrovicem.
        Sindikat Telekoma "Srbija" izražava žaljenje što je morao da pribegne odluci o štrajku kao nepopularnom obliku sindikalnog delovanja, ali je prinuden da ucini sve da zaštiti interese zaposlenih u "Telekom Srbija" a.d..
        Tokom štrajka bice poštovan minimum procesa rada. Apelujemo na gradane da imaju razumevanja za situaciju u kojoj se nalaze zaposleni u "Telekomu". 

INFORMATIVNA SLUŽBA
SINDIKATA TELEKOMA "SRBIJA"


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
tel.: 011/3231-447, 011/3233-679
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"
 tel.:011/3344-423

Poštovane kolege, 

        Obaveštavamo vas da potpisivanjem Izjave o pristupanju štrajku, 21.10.2002. godine, u organizaciji Sindikata Telekoma "Srbija" i Sindikata "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost" imate jednaka prava i obaveze kao i clanovi ova dva sindikata.

        Za potpisivanje Izjava možete se obratiti predstavnicima Sindikata Telekoma "Srbija" i Sindikata "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost" u vašoj radnoj jedinici.

Odbor za organizaciju štrajka

Za pristupanje štrajku potrebno je potpisati izjavu sledeće forme (pdf verzija):


Broj: 1055/6 
Datum. 18.10.2002.godine 
B E O G R A D 

Telefoni za sve informacije:
- 011/3231-447 Sindikat Telekoma "Srbija" 
- 011/3344-423 Sindikat "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost"

I Z J A V A 

Pridružujem se štrajku, koji pocinje 21.10.2001. godine u organizaciji Sindikata Telekoma "Srbija" i Sindikata "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost"

R.br. Ime i prezime (štampano) Maticni broj Mesto Potpis
         
         
         
         

...


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
  "NEZAVISNOST"

Datum: 18. oktobar 2002. godine
B E O G R A D

NA OSNOVU ODLUKE BROJ 995/5 OD 10.10.2002. GODINE POTPISANE OD STRANE SVA TRI SINDIKATA O STUPANJU U GENERALNI ŠTRAJK OD 21.10.2002. GODINE OBAVEŠTAVAMO

S V E   Z A P O S L E N E   U   T E L E K O M U

        Na osnovu Zakona o štrajku (Clan 10. stav 5.) i Odluke generalnog direktora Preduzeca o obezbedivanju minimuma procesa rada i Odluke o sprovodenju minimuma procesa rada za vreme trajanja štrajka, Štrajkacki odbor Sindikalne organizacije u obavezi je da da svoje mišljenje, primedbe i predloge na spiskove zaposlenih koji ce biti u obavezi da rade u obezbedivanju minimuma procesa rada, a koji ce im biti dostavljeni od strane njihovih rukovodioca.

UPOZORENJE ŠTRAJKACIMA: 
        Clan 14. Zakona o štrajku glasi: " Organizovanje štrajka, odnosno ucešce u štrajku pod uslovima utvrdenim ovim Zakonom ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje postupka za utvrdivanje disciplinske i materijalne odgovornosti zaposlenog i ne može za posledicu imati prestanak radnog odnosa zaposlenog ".
        Takode, Clan 15. stav 2. utvrduje sledece: " Poslodavac ne sme da spreci zaposlenog da ucestvuje u štrajku niti da upotrebljava mere prinude radi okoncanja štrajka kao ni da po osnovu neucestvovanja u štrajku predvidi povoljniju zaradu ili druge povoljnije uslove rada za zaposlene koji ne ucestvuju u štrajku. " Upozoravaju se zaposleni koji su odredeni da rade u ostvarivanju minimuma procesa rada da moraju da izvršavaju naloge poslodavca i da rade u punom obimu radnog vremena. U smislu Zakona o štrajku (clan 9), Kolektivnog ugovora preduzeca clan 7, stav 4 i Odluke o sprovodenju minimuma procesa rada tacka 1, 30% ukupnog broja zaposlenih moraju da izvršavaju sledece poslove i zadatke u cilju obezbedenja usluga od javnog znacaja , a posebno funkcionisanje medunarodnog telekomunikacionog saobracaja u celini, funkcionisanje unutrašnjeg telekomunikacionog saobracaja u obimu kojim se obezbeduje funkcionisanje odgovarajucih sistema bezbednosti i drugih vitalnih sistema zemlje, održavanje telekomunikacionih kapaciteta kojima se obezbeduje funkcionisanje domaceg i medunarodnog telekomunikacionog saobracaja utvrdenog zakonom.
        Takode i štrajkaci koji se ne nalaze u minimumu procesa rada moraju da dolaze na svoja radna mesta i da ostaju na istim u okviru utvrdenog radnog vremena.
        Takode se upozoravaju svi sindikalni aktivisti kao i clanovi sindikata da moraju poštovati Odluke svojih organa, jer u suprotnom povreduju Statut sindikata.

ODBOR ZA ORGANIZACIJU ŠTRAJKA


U četvrtak, 17.10. 2002. održana je Vanredna sednica Izvršnog odbora Sindikata Telekoma "Srbija". Evo par fotografija:


SINDIKAT TELEKOMA
"SRBIJA"
 SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d.
 "NEZAVISNOST"
 SINDIKAT 
  "TELEKOM"

        Na osnovu clana 27. Statuta Sindikata Telekoma "Srbija" i na osnovu clana 44. tacka 11 Statuta Sindikata "Telekom" i Sindikata "Telekom Srbija" a.d. - "Nezavisnost" na sastanku održanom 10.10.2002. godine u Beogradu, ul. Kosovska br. 10, doneo je:

O D L U K U

        1. Sindikat Telekoma "Srbija" stupa u generalni štrajk od 21. oktobra 2002. godine. Zahtev clanova Sindikata Telekoma "Srbija" usmeren je ka izuzimanju Preduzeca za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. iz Uredbe o visini zarada (Službeni glasnik br. 5/02).
        2. Sindikat "Telekom" i Sindikat "Telekom Srbija" a.d. - "Nezavisnost" ce se pridružititi generalnom štrajku zaposlenih po donošenju odluka svojih statutarnih organa.

O B R A Z L O Ž E NJ E

        Zaposleni su revoltirani stavom Vlade Republike Srbije, svog osnivaca JP PTT saobracaja "Srbija", kao i svog poslodavca u odnosu na izuzimanje "Telekom Srbija" a.d. iz Uredbe o ogranicenju zarada. S obzirom, da je JP PTT saobracaja "Srbija", kao osnivac "Telekom Srbija" a.d., izuzeto iz navedene Uredbe ("Poštar" br. 130/02) , a višemesecni bezuspešni pregovori sa Vladom Republike Srbije i JP PTT su ostali bez rezultata, sindikati su odlucili kao što je dato u izreci ove odluke. 

PREDSEDNIK
SINDIKATA TELEKOMA "SRBIJA"
Zoran Mrvaljevic
PREDSEDNIK
SINDIKATA "TELEKOM"
Živan Mandic
PREDSEDNIK
SINDIKATA "TELEKOM SRBIJA" a.d.
"NEZAVISNOST"
Dragoljub Ratarac