zavedeno u Sinidkatu Telekoma "Srbija" pod brojem 1234/7 dana 27,11,2002, godine

PREDUZEĆE ZA TELEKOMUNIKACIJE
"TELEKOM SRBIJA" A.D.
DIREKCIJA ZA PERSONAL I ORGANIZACIJU
SEKTOR ZA ODNOSE UNUTAR PREDUZEĆA
Broj: 88750/2
Beograd, 26.11.2002. godine

SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"
SEKRETARIJAT
Kosovska 10/III
Beograd

        Obaveštavamo Vas da je generalni direktor Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. dana 22.11.2002. godine doneo Odluku broj 88750/1 o načinu i uslovima vraćanja zajma za rešavanje stambenih potreba a u cilju ujednačavanja uslova koji se utvrđuju ugovorom o dodeli stambenog zajma.
        PosebnoVam skrećemo pažnju na, po Odluci, nova rešenja u odnosu na prethodni sistem dodele i vraćanja stambenih zajmova zaposlenima i to:
        - rok za vraćanje zajma je sa 20 godina pomeren na 25 godina;
        - ukinuta je kamata od 1% na godišnjem nivou;
        - revalorizacija duga je zamenjena deviznom klauzulom, odnosno dodeljeni dinarski iznos zajma se vezuje za deviznio iznos na dan dodele zajma.
        Odluka će se automatski primenjivati na sve buduće dodele zajmova u Preduzeću. 
        Zaposleni kojima su već dodeljeni zajmovi moći će da se u roku opredele da li žele da nastave po prethodnom sistemu ili da pređu na sistem po ovoj Odluci.
        U tom smislu, Direkcja za personal i organizaciju će svim korisnicima zajma uputiti dopis sa zahtevom da se do određenog datuma opredele. U slučaju da se zaposleni izjasne da žele da nastave vraćanje zajma po ovoj odluci, Direkcija za personal i organizaciju će izvršiti obračun datog zajma po novom sistemu, u čemu se ogleda retroaktivnost primene Odluke.
        Takođe, Odluka će biti istaknuta na svim oglasnim tablama u Preduzeću kako bi se zaposleni upoznali sa istom.
        U cilju međusobne saradnje, molimo Vas da navedenu Odluku objavite u Vašem internom sredstvu informisanja, kako bi smo zajedno što bolje informisali zaposlene.
        Za sva dodatna pojašnjenja i informacije, nadležna služba Direkcije za personal i organizaciju (društvene aktivnosti) stoji Vam na raspolaganju.

        Prilog: Odluka br. 88750/1 od 22.11.2002. god.

                S poštovanjem

DIREKTOR SEKTORA
ZA ODNOSE UNUTAR PREDUZEĆA
Goran Gnjidić, dipl. prevnik


PREDUZEĆE ZA TELEKOMUNIKACIJE
"TELEKOM SRBIJA" A.D.
DIREKCIJA ZA PERSONAL I ORGANIZACIJU
SEKTOR ZA ODNOSE UNUTAR PREDUZEĆA
Broj: 88750/1
Beograd, 30.septembar 2002. god.

        Na osnovu član 39. stav 2. Statuta Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. i članom 25, Odluke o privremenom uređivanju odnosa u Preduzeću za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d., generalni direktor Preduteća 22.11.2002.  dana doneo je,

O D L U K U
o načinu i uslovima vraćanja zajma za rešavanje stambenih potreba a u cilju ujednačavanja uslova koji se utvrđuju ugovorom o dodeli stambenog zajma

Tačka 1.

        Utvrđuju se uslovi vraćanja Zajma za rešavanje stambenih potreba koji se dodeljuju zaposlenima u Preduzeću za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. iz sredstava utvrđenih budžetom Preduzeća, sa rokom otplate od 25 godina.

Tačka 2.

        Otplata stambenog zajma započeće u roku od godinu dana od meseca u kojem je dodeljen zajam.

Tačka 3.

        Novčani iznos zajma (duga) i mesećne rate iskazuje se u dinarskoj protivvrednosti u odnosu na EVRO prema deviznom kursu NBJ u momentu zaključivanja ugovora, odnosno utvrđivanja mesečne rate.

Tačka 4.

        Usklađivanje mesečne rate sa vrednošću EVRA vršiće se dva puta godišnje i to 01. januara i 01. jula tekuće godine.

Tačka 5.

        Ukoliko u toku godine dođe do zvanične devalvacije dinara u odnosu na EVRO, generalni direktor Preduzeća će doneti novu odluku o usklađivanju mesečne rate prema vrednosti EVRA.

Tačka 6.

        Danom stupanja na snagu ove odluke neće se primenjivati Odluka JP PTT saobraćaja "Srbija" br. 31247 od 18. oktobra 1995. godin. i Odluka 31247/2 od 30. decembra 1996. god.

Tačka 7.

        Ugovori o stambenim zajmovima koji su neotplaćeni do dana stupanja na snagu ove odluke, a dodeljeni zaposlenima Preduzeća pod uslovima utvrđenim odlukama iz prethodne tačke u pogledu uslova otplate zajma, usaglasiće se u celosti sa uslovia i rokovima vraćanja zajma iz ove odluke po zahtevu korisnika zajma, a uzimajući u obzir dodeljeni novčani iznos po važećem ugovoru i utvrđeni dug.
        Usaglašavanje sa uslovima i rokovima vraćanja zajma izvršiće se aneksom osnovnog ugovora o dodeli stambenog zajma.

Tačka 8.

        Za realizaciju ove odluke nadležni su Direkcija za personal i organizaciju i Direkcija za finansije.

Tačka 9.

        Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

OBRAZLOŽENJE

        Na osnovu člana 23. Pravilnika o rešavanju Stambenih potreba u JP PTT Saobraćaja "Srbija" i člana 9. Pravilnika o rešavanju stambenih pitanja radnika koji rade na radnim mestima od posebnog značaja za poslovanje preduzeća a koji se primenjuju na osnovu člana 25. odluke o privremenom utvrđivanju odnosa u Preduzeću za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d., uslovi pod kojim su radnici dužni da vraćaju odobrena sredstva zajma utvrđuju se ugovorom a ujednačavanje uslova u ugovoru izvršiće se putem ove odluke.
        Kako se usaglašavanje i izražavanje mesečne otplatne rate u novim sistemima obračuna u Državi prilikom dodele stambenih kredita vrši preko EVRA, u cilju očuvanja i stabilnosti duga pravilnim usklađivanjem mesečne otplatne rate i zaštite standarda rdnika, stekli su se uslovi da Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. izmeni način i uslove vraćanja zajma.
        U dosadašnjoj praksi prilikom primene važećih odluka o uslovima vraćanja stambenih zajmova, kojima je bio utvrđen rok otplate zajma od 20. god. sa kamatom od 1% na godišnjem nivou i revalorizacijom mesečne otplatne rate stopom rasta cena na malo u Republici, a najviše do visine prosečne mesečne neto zarade u Preduzeću u šestomesečnim obračunskim periodima, uočena su velika odstupanja mesečnih otplatnih rata u odnosu na početne rate, što je dovelo do realnog uvećenja kredita i nepovoljnijeg položaja zaposlenih nego da su kredit uzeli kod banke i izazvalo veliko nezadovoljstvo kod zaposlenih koji su bili korisnici zajma.
        Sa izloženog doneta je odluka kao u dispozitivu.

ZAMENIK GENERALNOG DIREKTORA
PREDUZEĆA ZA TELEKOMUNIKACIJE "TELEKOM SRBIJA" A.D.
Daniele Aceto

GENERALNI DIREKTOR
PREDUZEĆA ZA TELEKOMUNIKACIJE "TELEKOM SRBIJA" A.D.
mr. Draško Petrović, dipl. pravnik