zavedeno u STS
pod brojem  1312/7
dana 13.12.2002.

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije
broj 1654
datum: 13.12.2002. god.
Beograd

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Inicijativni odbor Sindikata Javnih preduzeća je na današnjoj sednici održanoj u Beogradu i posle analize protesta održanog ispred republičke Valde 10.12.2002., zaključio sledeće:

    - Povodom informacija u medijima da je Vlada Republike Srbije spremna na partnerski socijalni dijalog sa Sindikatima Javnih preduzeća, zahtevamo hitan sastanak sa predstavnicima republičke Vlade.

    - Sa premijerom i njegovim saradnicima razgovaraćemo o temama i ciljevima iz predoga Sporazuma koji smo već prezentovali.

    - Naš zahtev je da nas Vlada konačno i definitivno prihvati kao ravnopravnog partnera u socijalnom dijalogu, što do sada nije bio slučaj.

    - Kategorički ćemo insistirati na doslednom i bespogoovrnom poštovanju institucije kolektivnog pregovaranja i svih odredbi Kolektivnog ugovora.

    - Vlada mora konačno da konkretno pređe sa reči na dela, jer to neumitno i neumoljivo nameću provcesi koji slede u vezi restruktuiranja Javnih preduzeća.

    - Poslednji je čas da počnemo stvarno, konkretno i argumentovano da pregovaramo, a ne onako kako to sada Vlada plasira kroz medije.

    - O našim aktivnostima najšira javnost i radnici Javnih preduzeće biće blagovremeno i objektivno informisani.

Inicijativni odbor Sindikata Javnih preduzeća


zavedeno u STS
pod brojem  1312a/7
dana 13.12.2002.

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije
broj 1655
datum: 13.12.2002. god.
Beograd

predsednik Vlade
Republike Srbije
dr Zoran Đinđić

Gospodine predsedniče,

Inicijativni odbor Sindikata Javnih preduzeća je na današnjoj sednici održanoj u Beogradu, jednoglasno zaključio sledeće:

Povodom informacija u medijima da je Vlada Republike Srbije spremna na partnerski socijalni dijalog sa Sindikatima Javnih preduzeća, od Vas se zahteva da hitno pronađete slobodan termin za sastanak sa našim predstavnicima. Tema i ciljevi o kojima bismo razgovarali sadržani su u predlogu Sporazuma naših sindikata koji smo vam dostavili 11.12.2992. god.

Verujemo da ćete, imajući u vidu sve ono što predstoji u vezi restruktuiranja Javnih preduzeća, potpuno pravilno shvatiti ovaj naš zahtev i opravdati epitet demokratskog i operativnog premijera, tim pre što ste poslednjih meseci imali priliku da se temeljnije upoznate sa  svom problematikom sa kojom se radnici ovih preduzeća i mi, sindikalisti svakodnevno suočavamo.

 Sa druge strane, objektivne okolnosti u kojima se nalazimo, zahtevaju od svih nas maksimalno angažovanje, punu mobilnost i ozbiljnost, jer se radi o sudbinama desetina hiljada naših radnika i članova njihovih porodica.

Inicijativni odbor Sindikata Javnih preduzeća