4.1.2003.

IZ MINISTARSTVA SAOBRAĆAJA I TELEKOMUNIKACIJA
Od leta skuplje telefoniranje

Poskupljenje nije povećanje cena impulsa, već formiranje univerzalne tarife

        Poskupljenje fiksne telefonije u Srbiji može se očekivati za sedam do osam meseci. Iz Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija je najavljeno da to, međutim, neće biti postignuto jednostavnim povećanjem cene impulsa, nego formiranjem univerzalne tarife koja će se primenjivati bez obzira na to da li pozivate pretplatnika u istoj zgradi ili u najudaljenijem mestu u Republici.

        Ova novina, koja će mnoge sasvim sigurno neprijatno iznenaditi krajem leta, proističe iz promene politike prema kojoj su finansijska očekivanja operatera bila usmerena ka međunarodnom saobraćaju. Međutim, kako ti pozivi po pravilu traju veoma kratko, odlučeno je da se zarada poveća na osnovu domaćeg saobraćaja. Takav sistem primenjuje se i u drugim zemljama, pa tako poziv u Hrvatskoj između, na primer, Varaždina i Dubrovnika staje isto koliko i između dve zagrebačke opštine. Takozvanu "flet" tarifu većina tamošnjih korisnika, naravno, dočekala je sa negodovanjem, ali su zato oni koji često zovu inostranstvo bili prijatno iznenađeni jer je međunarodni saobraćaj pojevtinio. Kako na njega više nisu polagana veća očekivanja operatera, odlučeno je da se smanjivanjem cene korisnici na taj način stimulišu da češće pozivaju brojeve u inostranstvu.

        Da li će uvođenje univerzalne tarife, u našem slučaju, sa sobom povući i pojevtinjenje međunarodnog saobraćaja, za sada nije poznato. Ali, sasvim sigurno se može očekivati da će pretplatnici ubuduće biti veoma obazrivi kako i za koje potrebe koriste telefon. Sa druge strane, Telekom "Srbija" ima obavezu da uz veće prihode konačno osavremeni fiksnu telefonsku mrežu u Republici. Možda će tako neki izgubiti mogućnost da beskonačno ćaskaju, ali zato pristup Internetu više neće biti luksuz malobrojnih na digitalnim centralama.

M. L.