SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA" SEKRETARIJAT
BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 32-31-447, 32-10-348, faks 32-30-564
Broj: 23/1 Datum: 13. januar 2003. B E O G R A D

NECEMO ODUSTATI OD SVOJIH AKCIJA

        Sindikat Telekoma "Srbija" podseca javnost da su zaposleni u "Telekom Srbija" 1997. godine prilikom prodaje dela akcija tog preduzeca italijanskom i grckom partneru ostali bez svojih besplatnih akcija. Tadasnji rezim je mimo javnosti usvojio Izmene i dopune Zakona o sistemima veza, na osnovu kojih je izvrsena prodaja dela "Telekoma" i zaposleni ostavljeni bez svojih akcija. Na taj nacin je izvrsena bezocna pljacka zaposlenih koji su godinama ulagali u PTT sistem, za razliku od drzave koja nikada nije ulozila ni dinar u razvoj PTT-a. 
        Prema sadasnjem Zakonu o privatizaciji (clan 34. stav 3.), zaposleni nemaju pravo na akcije u slucaju restruktuiranja. Prema Predlogu zakona o telekomunikacijama, za svaku telekomunikacionu uslugu morace da bude formirano posebno pravno lice, sto znaci da je restruktuiranje "Telekom Srbija" neminovno. 
        Zbog toga Sindikat Telekoma "Srbija" zahteva da pravo zaposlenih na besplatne akcije bude realizovano pre restruktuiranja "Telekoma" ili da pomenuti clan Zakona o privatizaciji bude izmenjen. Zaposleni u "Telekomu" koji su godinama ulagali u razvoj svoje kompanije (pre formiranja "Telekoma" kao radnici PTT-a) ce preduzeti sve pravne mere da ostvare pravo na besplatne akcije i nece dozvoliti da jos jednom budu opljackani, kao sto je to bio slucaj 1997. godine. 

Predsednik
Sindikata Telekoma "Srbija"
Zoran Mrvaljevic