Preuzeto sa HST

Telekomunikacijski razvoj u srednjoj i istočnoj Europi                                                              

UNI – telekom                                                              NOVINE br. 20

                                                                                          siječanj, 2003.

TELEKOMUNIKACIJSKI RAZVOJ U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EUROPI

BOSNA

CRA će izdati licencu Eronetu. Komunikacijska regulatorna agencija (CRA) za Bosnu i Hercegovinu, odlučila je izdati GSM licencu kompaniji Eronet, bosansko-hrvatskoj kompaniji. U Eronetu Hrvatski Telekom ima 49% vlasništva, u kojem pak Deutsche Telekom ima 51% vlasništva. Ostalih 51% u Eronetu vlasništvo je tri privatne kompanije iz 1999. godine, od kojih je 4,5% je prodano lokalnim vlastima u prosincu 2002. godine. Sukladno tome, CRA je odlučila da u ovom trenutku Eronet zadovoljava sve uvjete za licencu «javnog operatera» i očekuje se da će mu uskoro ta licenca biti i dodijeljena. Bit će to treća mobilna licenca u BIH, kojoj još nije određena cijena. Eronet koji je utemeljen tijekom rata od 1992.-1995. godine ima 90,000 pretplatnika, ali je radio bez službene dozvole. Sada se očekuje da će se proširiti diljem cijele države. Konkurenti, BH Telekom smješten je u Sarajevu (GSMBIH mreža) i ima 400.000 pretplatnika i Mobilna Srpske u vlasništvu kompanije Telekom Srpske ima 270,000 pretplatnika. HT Mostar, koji je naslijedio i poštu i telekomunikacije u hrvatskom dijelu Bosne i Hercegovine osim Eroneta, protivi se privatizaciji Eroneta i nastavlja zahtijevati svoje uvjete za dobivanje licence.

 

BUGARSKA

Privatizacija kompanije BTC produžena za 50 dana. Dugi proces privatizacije BTC-a, bugarske državne telekomunikacijske kompanije, produžen je krajem siječnja, sukladno odluci državne Privatizacijske agencije, za 50 dana kako bi se razjasnila prodaja većinskog udjela u BTC-u kompaniji Viva Ventures. Viva Ventures je lokalna podružnica Adventa, privatne pravne kuće iz Londona. Početkom mjeseca, Advent je proglašen boljim kupcem 65% udjela, ponudivši za to 200 milijuna eura, nakon niza zakonskih odgađanja, pat pozicija i protivljenja privatizaciji. To je izazvalo niz svađa i širokih debata u Bugarskoj te se čak postavilo pitanje treba li se prodaja uopće nastaviti. Odgađanja prodaje BTC-a, između ostalog, čak je u jednom trenutno navelo Vladu da predloži izmjene Zakona o privatizaciji koje će spriječiti sudove od suspendiranja bilo kakvih strateških prodaja kompanija u budućnosti koje se nalaze na popisu 12 kompanija od «ključne nacionalne sigurnosti». Advent planira ukinuti 8.800 radnih mjesta od postojećih 24.800 zaposlenih u BTC-u, dok su i neki smatrali da je cijena prodaje preniska, usprkos globalnim problemima u telekomunikacijama. Kritiziran je i investicijski plan Adventa - 400 milijuna eura tijekom pet godina, što bi po jednom radniku iznosilo samo 112 pretplatnika, a to je pola od prosjeka za srednju i istočnu Europu. Privatizacijska agencija je produljila prodajni rok da bi dobila na dodatnom vremenu i finalizirala prodaju. BTC koji ima 38% pretplatnika u cijeloj državi od 8 milijuna stanovnika, a izgubio je svoj monopol 1. siječnja 2003. godine.

 

ČEŠKA

Češki Telekom zasad ostaje u državnom vlasništvu. Nacionalni imovinski fond, češka privatizacijska agencija, odlučio je zadržati Češki Telekom (državni operater) u državnom vlasništvu dok se ne poboljšaju tržišni uvjeti. To bi značilo odgađanje privatizacije do 2005. godine i napravljeno je zato da bi se spriječila jeftina prodaja kompanije. Ponuda od 1,8 milijardi eura za privatizaciju Češkog Telekoma, najprofitabilnijeg operatera u državnom vlasništvu (51%), je otkazana prošle godine zbog neuspješnih pregovora s konzorcijem financijskih ulagača i nakon propalog dogovora o procjeni vrijednosti kompanije. U međuvremenu je češko ministarstvo usvojilo amandman na Zakon o telekomunikacijama, kojim Češki Telekom mora dozvoliti pristup petlji drugim operaterima. To će omogućiti pristup na 4 milijuna linija koje su u vlasništvu Češkog Telekoma početkom iduće godine – to je ujedno i uvjet Europske unije u koju će, prema očekivanjima, Češka ući početkom 2004. godine. Više od 30 operativnih licenci bile su izdane od liberalizacije, no 99% javnih telefonskih linija još uvijek pripada državnom operateru. Usvojeni amandman na Zakon o telekomunikacijama će također omogućiti veću mogućnost telekomunikacijskoj regulatornoj agenciji u rješavanju nesporazuma među operaterima.

 

MAĐARSKA

Više od dvije trećine Mađara se koristi mobitelima. Više od dvije trećine Mađara ima mobilne telefone, objavila je telekomunikacijska regulatorna agencija HIF prema podacima iz 2002. godine. Trenutno je u upotrebi 6, 6 milijuna mobilnih uređaja, što je povećanje od jedne trećine u samoj 2002. godini. Westel, vodeća kompanija u vlasništvu Matava, koji je pak operater u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma, sada ima tržišni udio manje od jedne polovice, dok je Telenor, vlasnik kompanije Pannon, također pao na 38%. Svoj udio je sad povećala kompanija Vodafone, treći operater, no još uvijek se njegovom mrežom koristi samo jedan od osam korisnika mobilne telefonije. Vodafone, koji je na tržištu prisutan od 1999. godine, je sada uložio 500 milijuna forinti (2,1 milijun eura) u marketinšku kampanju kako bi pridobio pretplatnike od svojih konkurenata.

 

Vivendi prodaje mađarsku podružnicu. Vivendi Telekom Mađarska je prodan Američkoj međunarodnoj grupi i GMT Communications Partners. Tržišna vrijednost podružnice, koja ima 12% udjela u mađarskoj fiksnoj telefoniji, je 450 milijuna dolara. Međutim, u javnost je procurila informacija kako će stvarna cijena mađarske podružnice, uzimajući u obzir dugove podružnice zbog kojih je Vivendi zapravo htio i prodati svoju podružnicu, biti niža od 150 milijuna dolara. S gledišta financijskih ulagača, analitičari ne vide da imovina ostaje u rukama novih vlasnika, ali i da to može biti prvi korak ka konsolidaciji tržišta na kojem postoje i drugi operateri, koji su oštro isključili mogućnost kupnje malih operatera i koji su se obvezali sljedećih pet godina ulagati u svoje poslovanje. Mađarska ima 3,7 milijuna pretplatnika u fiksnoj telefoniji – pokazuju podaci s kraja listopada 2002. godine, a stopa penetracije je 36%, dok su udjeli drugih operatera negdje oko jedne petine.

 

LITVA

Nesporazum o međusobnoj povezanosti nakon dugog vremena riješen. Nesporazum između kompanije Lietuvos Telekomas, fiksnog operatera u Litvi i Tele2, švedskog mobilnog operatera zbog tarifnih problema konačno je riješen. Telekomas je pristao smanjiti svoje fiksno-mobilne tarife za nekih 30%. Telekomas, koji je u 60%-om vlasništvu grupe TeliaSonera, bio je u sukobu s trećim mobilnim operaterom u zemlji još od prošlogodišnjeg ljetnog naglog povećanja cijena. TeliaSonera također posjeduje Omnitel, najvećeg mobilnog operatera, a očekuje se da će okončanje ovog sukoba zapravo dovesti do bliskije suradnje. Tome u prilog ide činjenica da je Tele2 ponudio pristup tržištu fiksne telefonije sukladno liberalizaciji koje je počela početkom 2003. godine.

 

MOLDAVIJA

Moldtelecom povisio cijene da bi dobio nove ulagače. Moldtelecom, telekomunikacijski operater koji bi trebao biti privatiziran krajem ove godine, odlučio je povisiti cijene lokalne tarife, a smanjiti cijene međunarodnih poziva kako bi privukao potencijalne ulagače. Dva prijašnja pokušaja privatizacije su propala. U Moldaviji, inače najsiromašnijoj zemlji u Europi, trošak lokalnog telefonskog poziva je manji od dolara mjesečno, ali bi trebao početkom veljače porasti za 17% prema novom tarifnom režimu. Tijekom 2004. godine prosječna cijena telefonskog računa trebala bi biti 2,5 dolara mjesečno. Povećanje cijena je također obrazloženo potrebom financijskih sredstva za modernizaciju. Samo 17% Moldavaca ima telefon – čak upola manje od Mađara i Čeha.

 

POLJSKA

TPSA opcije za kupnju propadaju. France Telecom i njegov lokalni partner Kulczyk Holdings dozvolili su pad opcije za daljnjih 2,5% udjela u poljskom operateru, koji će sada povećati njihovo vlasništvo preko 50%. Prema cijeni opcije, udio je na tržištu imao vrijednost od nekih 446 milijuna zlota (€108 milijuna), no pokazalo se da France Telecom taj udio nije trebao ni kupovati. Na odluku nije dano nikakvo objašnjenje, a lokalni predstavnici France Telecoma su izjavili da je TPSA predstavljala «vrlo važna ulaganja» za francuskog operatera.

 

Mobilna penetracija dosegla 36%. U Poljskoj je tijekom 2002. godine zabilježen veliki porast mobilnih pretplatnika i sada ih je ukupno 13,8 milijuna. U proteklih 12 mjeseci taj je porast dosegao izvrsnih 44%. Sada svaki treći Poljak ima mobilni uređaj, a stopa gustoće je prvi put veća od fiksne telefonije, koja je također neznatno porasla u 1992. godini na 11,9 milijuna. Veliki porast se dogodio unatoč poljskom ekonomskom slomu i visokoj stopi nezaposlenosti, ali upravo zbog jakih marketinških i promocijskih kampanja. Uzimajući u obzir stope penetracije u ostalim zemljama kandidatima za ulazak u Europsku uniju, kako god, ovakav značajan rast mogao bi se nastaviti i u budućnosti. Centertel, najmanji operater u vlasništvu TPSA, je porastao za 61% na 4,5 milijuna korisnika krajem prošle godine i možde će uskoro preuzeti drugu kompaniju, Polkomtel, koji ima 4,6 milijuna pretplatnika.

 

Vivendi prodaje dionice Elektrima i mobilne kompanije. Vivendi, francusko-američka medijska grupa, u načelu je odlučila prodati svoje dionice u problematičnom konglomeratu Elektrim i mobilnoj kompaniji Elektrim Telekomunikacja kompaniji Polsat, poljskoj privatnoj televizijskoj grupi. Izvještaji pokazuju da je prodajna cijena bila oko 600 milijuna eura. Uz vlasništvo od 49% u ET-u, Vivendi također posjeduje 51% dionica u PTC-u, najvećoj poljskoj mobilnoj kompaniji.

 

RUMUNJSKA

OTE preuzima većinsko vlasništvo nad kompanijom Romtelecom. Nakon nekoliko mjeseci pregovora, grčki operater OTE je uspio postati većinskim vlasnikom kompanije Romtelecom, rumunjskog fiksnog operatera i tako mu se vlasništvo povećalo s dosadašnjih 35% na 54%. Preuzimanje je OTE stajalo 243 milijuna dolara dodatnog kapitala + 145 milijuna dolara gotovine + cijena dodatnog manjeg udjela od 31 milijun dolara. OTE je tražio slobodne ruke da napravi restrukturaciju kompanije, koja ima financijskih problema i niski stupanj povezanosti još od deregulacije 1. siječnja 2003. godine. Istovremeno je uspio nagovoriti rumunjsku vladu da mu odobri zlatnu dionicu. OTE je već napravio plan restrukturiranja i odlučio ukinuti oko 4.000 radnih mjesta kao dio radikalnog programa koji će uključivati i smanjenje tarifa. Za svojih prvih 35% vlasništva u kompaniji OTE je 1998. godine platio 675 milijuna dolara. Sada je mobilna penetracija u Rumunjskoj samo 19%, a u poteškoće je zapao i CosmoRom, mobilni dio Romtelecoma. Vlada sada namjerava prodati svojih 46% nekim manjim operaterima.

 

RUSIJA

Razgovori s kompanijom Sistema glede udjela u MGTS-u. Ruska vlada trenutno razgovara sa Sistemom, kompanijom koja je većinski vlasnik fiksnog operatera MGTS, o prodaji novih 28% dionica koje su trenutno u vlasništvu državne telekomunikacijske kompanije Svyazinvest. Sistema, koja također posjeduje Mobile TeleSystems, ruskog najvećeg mobilnog operatera, želi prodati dio svojeg udjela putem javne ponude, no Svyazinvest nije relevantan u toj odluci obzirom na razinu svojeg vlasništva. Kako god, stupanj pregovara pokazuje da bi se uskoro moglo postići neko rješenje.

 

Rusko mobilno tržište poraslo za 120%. U 2002. godini rusko je mobilno tržište doseglo povećanje pretplatnika od 120%, dok neki analitičari smatraju da će kombinacija od niske penetracijske stope (samo 12%) i visoke razine potražnje dovesti do «utrostručenja brojki» - barem u većim gradovima u skoroj budućnosti. Sada ima ukupno 17,8 milijuna pretplatnika – u 2001. godini ih je bilo 8 milijuna – a nova usluga MMS-a je ponuđena svim novima pretplatnicima u Moskvi, St. Petersburgu i ostalim većim gradovima. Kako god, najveći porast je zabilježen na području temeljne mobilne telefonije u regijama: 194% u Volgi, 169% na Uralu i 168% u Sibiru.

 

SRBIJA

Hoće li udio u Mobtel ostati u lokalnim rukama? Prodaja državnog udjela u kompaniji Mobtel, mobilnom operateru s nekih 1,5 milijuna pretplatnika, je zasada odgođena na 4 do 5 mjeseci sudeći prema riječima Bogoljuba Karića, koji tvrdi da posjeduje preostalih 49%. Europski standardi ne dopuštaju vladi posjed dionica u dvije mobilne kompanije, a nova srbijanska vlada već posjeduje 80% udjela u Telekomu Srbije, koji se bavi i fiksnom i mobilnom telefonijom. Neki su se usprotivili Kariću jer tvrde da nije u potpunosti platio dogovorenu cijenu od 67 milijuna, kojom je stekao udio u Mobtelu, jednoj od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji. Karić kaže da će, ako se ne pojavi neki strani ulagač, kupiti i preostali dio u kompaniji Mobtel.

 

TURSKA

TeliaSonera kaže da dionice u Turkcellu nisu «strateška aktiva». Pojavile su se glasine o budućnosti novoformirane kompanije TeliaSonera, koja ima 37% vlasništva u Turkcellu (vodećem mobilnom operateru u Turskoj). Nakon što je skandinavski operater izjavio da on dionice vidi kao financijsku aktivu koja se može prodati za ulaganje, za razliku o strateške. Kako god, kompanije trenutno aktivno ne traži novog kupca. TeliaSonera se kao operater regionalno fokusira na nordijska i ruska tržišta.

 

UKRAJINA

MTS kaže da je spreman na kupnju UMC-a. MTS, vodeći ruski mobilni operater, kaže da su ukrajinski sudovi odbacili njegovu molbu da preuzme udjel u kompaniji UMC, drugoj ukrajinskoj mobilnoj kompaniji. Kako god, razgovori su još uvijek u tijeku budući da je MTS zaustavio sve pregovore s kompanijom Elmax, dioničarom u kompaniji Ukrtelecom. Elmax, državni operater je također namjerava prodati svoj udio u UMC-u. MTS je u prosincu dogovorio da će kupiti 57% kompanije UMC za $194,2 milijuna, uključujući 16,3% dionica u vlasništvu Deutsche Telekoma i KPN-a. Odluka suda se, naime, temelji na pregovorima s kompanijom Elmax gdje je zaključeno da će se prodajom znatno smanjiti vrijednost udjela u Ukrtelecomu.

 objavljeno 2003-02-07 u 14:0 /