UNIJA SINDIKATA SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
SEKRETARIJAT BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 3231-447, 32-10-348, faks 32-30-564
http:// www.sindikat-telekoma.co.yu e-mail: sintel@eunet.yu

S A O P S T E NJ E

        Sindikat Telekoma "Srbija" zahteva da na protokol koji nam je tokom jucerasnjeg protesta ponudilo poslovodstvo saglasnost daju i potpisu ga republicki ministar saobracaja i telekomunikacija Marija Raseta-Vukosavljevic i ministar finansija Bozidar Đelic.
        Ako oni ne potpisu protokol i ako njegova realizacija ne pocne u predvidenom roku, Sindikat Telekoma "Srbija" ce doneti odluku o daljim koracima, ukljucujuci i odluku o strajku.

Predsednik
Sindikata Telekoma "Srbija"
Zoran Mrvaljevic


Pismo članovima IO Sindikata Telekoma "Srbija"

        Postovani, Saljemo Vam predlog protokola, koji nam je prezentovan tokom jucerasnjeg protesta, kao I predlog odluke sta Sindikat Telekoma Srbija da preduzme ukoliko predstavnici poslovodstva I Vlade protokol ne potpisu I ne sprovedu.
        Da ne bi smo sazivali sednicu IO molimo Vas da se do petka, 21.02.2003. godine do 12 sati, pisanim putem izjasnite da li prihvatate predlog protokola I predlog odluke. Odluke svojih SO dostavite na faks ( 011/3230-564) ili e-mail Sindikata www.sintel@eunet.yu
        Molimo da krajnje ozbiljno shvatite ovu molbu I dostavite odluke svojih SO u Sekretarijat u predvidjenom roku. Srdacan pozdrav


U nastavku dajemo odluku o štrajku i Sadržaj poslatog protokola:


UNIJA SINDIKATA SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
SEKRETARIJAT BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 3231-447, 32-10-348, faks 32-30-564
http:// www.sindikat-telekoma.co.yu e-mail: sintel@eunet.yu
Broj:         Datum: 20. februar 2003. PREDLOG

        Na osnovu clana 27. Statuta Sindikata Telekoma "Srbija", Izvrsni odbor je na svojoj vanrednoj sednici odrzanoj 20. februara 2003. godine, doneo:

O D L U K U

    1. Sindikat Telekoma "Srbija" stupa u strajk od 05. marta 2003. godine.
    2. Strajkacki zahtev Sindikata Telekoma "Srbija" je: potpisivanje i primena Protokola u celini, koji je prezentiran Sindikatu Telekoma "Srbija" u vidu predloga, 19. februara 2003. godine, od strane Poslovodstva "Telekom Srbija" a.d. 
    3. Strajkacki odbor se formira u sledecem sastavu: Zoran Mrvaljevic-predsednik, Dragan Kovacevic-clan, Aca Stojanovic-clan, Zoran Vicentic-clan, L?ubomir Kovacev-clan, L?ubomir Đokovic-clan, Branislav Savic-clan, Miladin Filipovic-clan, Rale Andelkovic-clan.

OBRAZLOZENJE

        Na protestu odrzanom 19. februara 2003. godine, ul. Takovskoj br. 2, Beograd, protestantima je prezentiran predlog Protokola kojim se resavaju njihovi zahtevi, koji Sindikat Telekoma "Srbija" prihvata u celosti, ako isti bude prihvacen i primenjen, od strane potpisnika - predstavnika poslovodstva Preduzeca "Telekom Srbija" a.d. i Vlade, u celini i u rokovima utvrdenim Protokolom. 
        U suprotnom, Sindikat Telekoma "Srbija", postupace u skladu sa odlukama svojih statutarnih organa. 

Predsednik
Strajkackog odbora
Zoran Mrvaljevic

Dostavljeno: 
Preduzece "Telekom Srbija" a.d., JP PTT "Srbija", Ministarstvo saobracaja i telekomunikacija 


P R O T O K O L

        Dogovoren i potpisan dana __.__.2003. godine, u Beogradu, od strane Potpisnika protokola :

- prof.dr. Dragor Hiber, predsednik Upravnog odbora Telekom Srbija a.d.
- mr. Drasko Petrovic, generalni direktor Telekom Srbija a.d.

- Zoran Mrvaljevic, predsedik Sindikata Telekoma "Srbija"
- Zivan Mandic, predsednik Sindikata "Telekoma"
- Dragan Panic , v.d. predsednika Sindikata Telekom Srbija a.d. "Nezavisnost" 

        Saglasnost sa dogovorenim potpisima na ovom protokolu potvrdili su nadlezni ministri Republike Srbije :

- Marija Raseta Vukosavljevic, ministar saobracaja i telekomunikacija,
- Bozidar Djelic, ministar finasija i ekonomije.

        Potpisnici protokola potvrdjuju da ce zahtevi organizacija sindikata Telekom Srbija a.d. biti resavani na nacin i prema dinimici kako sledi.


    1. Sednice statutarnih organa Telekom Srbija a.d. na kojima ce se odlucivati o godisnjem racunu i iskazanim poslovnim rezultatima za 2002. godinu bice zakazane za mart mesec 2003. godine.

    2. Pri donosenju odluka o pitanjima iz prehodnog stava statutarni organi Telekom Srbija a.d. ce uzeti u obzir zvanicno obavestenje Ministarstva finasija i ekonomije broj 120-01-4/2003-2 od 09.01.2003. godine prilozeno uz ovaj protokol kojim je potvrdjeno da Ministarstvo ne osporava isplatu zarade iz dobiti i da se isplata po ovom osnovu moze izvrsiti po usvajanju godisnjeg racuna za 2002. godinu i utvrdjivanju dobiti.

    3. Predlog Programa poslovanja Telekom Srbija a.d. za 2003. godinu u smislu clana 3. Uredbe o visini zarada u javnim preduzecima ("Sluzbeni glasnik Republike Srbije" broj 4/2003) Telekom Srbija a.d. ce pripremiti i podneti na odobrenje u roku od 15 dana po potpisivanju ovog protokola

    4. Po ispunjenju uslova iz prethodnih stavova u martu mesecu 2003. godine zaposlenima Telekom Srbija a.d.isplatiti jednokratno zaradu u visini mase sredstava za zarade isplacene za januar 2003. godine sto iznosi 292.214.374,00 dinara.

    5. Masu sredstava za mesec mart 2003. godine uvecati za iznos 1/12 (jedna dvanaestina) od jednokratne isplate iz tacke 4. ovog protokola u iznosu od 24.351.198,00 dinara tako da ukupna masa sredstava za zarade zaposlenih Telekom Srbija a.d. za mart mesec 2003. godine iznosi 316.996.671,00 dinara.

    6. Na iznos mase sredstava za zarade iz tacke 5. ovog protokola primeniti sledece procente rasta :
- za april mesec 2003. godine 3%;
- za jul mesec 2003. godine 3%;
- za septembar mesec 2003. godine 4,5%;
- za decembar mesec 2003. godine 4%.

    7. Potpisivanjem ovog protokola i pribavljanjem saglasnosti nadleznih ministara imenovanih u preambuli ovog protokola zahtevi sindikalnih organizacija Telekom Srbija a.d. se smatraju ispunjenim.

    8. Ovaj protokol je sacinjen u 7 (sedam) istovetnih primeraka od kojih Potpisnici protokola i nadlezni ministri zadrzavaju po 1 (jedan) primerak.


Zoran Mrvaljevic,
predsedik Sindikata Telekoma
"Srbija"

Zivan Mandic,
predsednik Sindikata
"Telekoma"

Dragan Panic,
v.d. predsednika Sindikata
Telekom Srbija a.d. "Nezavisnost

Telekom Srbija a.d.

prof.dr. Dragor Hiber,
predsednik Upravnog odbora 

mr. Drasko Petrovic,
generalni direktor


S A G L A S N I :

Marija Raseta Vukosavljevic,
ministar saobracaja i telekomunikacija

Bozidar Djelic,
ministar finasija i ekonomije