SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
SEKRETARIJAT BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 32-31-447, 32-10-348, faks 32-30-564
Broj: 319/2 
Datum: 12.03.2003.

O B A V E Š T E NJ E
Komisije za primenu i tumačenje Kolektivnog ugovora
Sindikata Telekoma "Srbija"

        Na sastanku Komisije za primenu i tumačenje Kolektivnog ugovora održanom 11.03.2003. godine, na dnevnom redu je bilo razmatranje pratećeg akta PRAVILA O NAPREDOVANJU ZA SVAKU VRSTU POSLOVA U PREDUZEĆU ZA TELEKOMUNIKACIJE "TELEKOM SRBIJA" a.d.
        Prilikom izmene i dopune KU usvojenog jula 2002. godine, ovaj neizmenjeni tekst je izvučen kao poseban prateći akt.
        Komisija ponovo razmatra svaku tačku ovog akta u nameri da ga dopuni i izmeni, na osnovu prispelih primedbi i predloga za izmenu i dopunu od strane zaposlenih i rukovodstva.
        Ono što je bitno za zaposlene odnosi se na automatizam u napredovanju. Dobar deo zaposlenih posle prevođenja sa koeficijenata, našli su se na početnim nivoima, a do prve mogućnosti za napredovanje treba da čekaju tri godine.
        Komisija želi da ubaci novi član u pomenuti akt, koji će omogućiti da Preduzeće i sindikati naprave dodatni program napredovanja sa posebnim kriterijumima. Proglam treba da pokrene napredovanje, najpre zaposlenih sa dužim radnim stažom, a zatim i ostalih, pre isteka roka od tri godine. Kada se izvrši detaljna analiza, utvrdi broj tih zaposlenih i redosled prioriteta, pokreće se napredovanje u etapama, a u zavisnosti od raspoložive mase za zarade (aktiviranjem unutrašnjih rezervi, ukidanjem neopravdanih neopravdano visokih stimulacija, racionalizacijom nabavke, smanjenjem materijalnih troškova itd.).
        Na osnovu prispelih primedbi, Komisija razmatra mogućnost izdvajanja odgovornih za strukturu (rukovodioci po KU) u posebna dva nivoa, tako da zaposleni u strukturi (bez rukovodioca) stvarno iskoriste 11 nivoa a ne uglavnom 9, kakav je slučaj sada.
        Širi izveštaj o dosadašnjem radu Komisije za primenu i tumačenje Kolektivnog ugovora biće iznet na sledećoj sednici Izvršnog odbora.

        Sledeći sastanak Komisije predviđen je za 19.03.2003. godine.