, 20.9.2002.

Prva sednica Komisije italijanskog parlamenta koja istražuje afere oko kupovine polovine srpske telekomunikacione kompanije
Prodaja „Telekoma“ kao krimi priča

Od specijalnog dopisnika

RIM - Slušali smo autentičnu sudsku krimi priču dva sata - izjavio je Enco Tarantino, predsednik Komisije italijanskog parlamenta zadužene da ispita slučaj „Telekom Srbija“, po završetku izlaganja javnih tužilaca iz Torina u čijoj je nadležnosti afera o kupovini dela srpskog „Telekoma“ od strane Italijana.

Iz skupštinske aule, gde se održalo prvo saslušanje, procurilo je nekoliko novina u istrazi. Prva novina je što se pored imena Tomaza Tomazija di Vinjana, dosad jedinog upisanog u sudski registar osoba pod istragom, pojavilo i ime Đuzepea Đerardučija, bivšeg zamenika generalnog direktora „Telekoma“, na čiji je zahtev švajcarska firma UBS u drugoj proceni povećala vrednost „Telekoma Srbija“ za oko 300 miliona maraka. Na taj način je, navodno, sama UBS inkasirala tri miliona maraka.

Milošević je najpre za polovinu „Telekoma“ od Italijana i Grka tražio tri milijarde, ali je prvobitna procena vrednosti cele kompanije stala na dve i po milijarde. Na kraju se umesto cifre od 1,25 milijardi za pola „Telekoma“ stiglo do 1,517 milijardi, a zahtev za takvu valorizaciju „Telekoma“ potpisao je Đuzepe Đerarduči, pravdajući svoj potez željom da se posao uspešno okonča. Svoj deo kolača, navodno, uzeli i su „Natvest“, firma Daglasa Herda, bivšeg ministra inostranih poslova Velike Britanije (28 miliona maraka), međunarodni studio Vajl, Gotšal & Mendžes“ (tri miliona maraka), srpski konsultanti iz „Cis mekons“ (30 miliona maraka) i Miloševićevi saradnici (o njihovom udelu nema preciznih podataka). Sve u svemu, procenjuje se da je kojekakvim savetnicima, posrednicima i ostalima plaćeno 300 miliona maraka - a otprilike za toliko je UBS povećao cenu polovine „Telekoma“ pri drugoj proceni!

Još jedna novina u istrazi je pronalaženje misterioznog „doktora Favara“, ili „gospodina iks“, koji je za torinske tužioce bio neuhvatljiv, ali ne i za Paola Guzantija, bivšeg zamenika glavnog i odgovornog urednika dnevnika „Il đornale“ i aktuelnog senatora stranke „Forca Italija“. Da podsetimo, „gospodin iks“ je Guzantiju rekonstruisao put dela novca od prodaje „Telekoma“ koji je išao preko Atine, Njujorka, Londona, čak i Sarajeva - da bi stigao do Slobodana Miloševića. Takođe, opisao je put aviona marke „falkon“, u vlasništvu srpske policije, koji je bio napunjen džakovima para, i kako je deo tog novca vraćen u Italiju kao mito za uspešno obavljen posao. Italijanski novinar je svojim člancima od pre godinu i po dana pokrenuo aferu o mutnim aspektima kupovine dela „Telekoma Srbija“. - Doktor Favaro je trenutno u jednom evropskom zatvoru na osnovu poternice italijanskih sudskih organa zbog lakših krivičnih dela. Mislio sam da su ga i tužioci iz Torina pronašli, ali sam ostao zapanjen vešću da mu oni još nisu ušli u trag. Ako ništa ne učine u kratkom vremenskom roku, izneću njegovo pravo ime u javnost - rekao je senator Guzanti, koji je ujedno i član parlamentarne komisije.

Sledeće ročište parlamentarna komisija imaće 2. oktobra i već se najavljuju kolosalna otkrića. Najglasniji je Đuzepe Konsolo, šef poslaničke grupe „Nacionalne alijanse“:

- Ispitujući detalje u aferi oko „Telekoma Srbija“, rekao sam da ćemo otkrito mnogo toga „lepog“. Posle današnjeg sastanka sam još više ubeđen u to, a žao mi je što zbog pravila rada Komisije ne mogu da vam otkrijem razloge mog ubeđenja.

Željko Pantelić

Od kupovine do istrage

U junu 1997. godine, „Telekom Italija“ i grčki „Ote“ kupuju polovinu „Telekoma Srbija“ za nešto više od milijardu i po maraka. U to vreme, „Telekom Italija“ je u vlasništvu države. Premijer je bio Romano Prodi (danas predsednik Komisije EU), ministar državnog trezora Karlo Azeljo Ćampi (danas predsednik Italije), ministar inostranih poslova Lamberto Dini, a njegov zamenik Pjero Fasino (danas generalni sekretar „Demokrata sa levice“, najjače opozicione partije.

U februaru prošle godine, dnevnik „La republika“ objavljuje finansijske detalje posla, iznoseći veliki broj nejasnih transakcija i pokreće pitanje mita. Naposletku, tužilaštvo iz Torina pokreće istragu pod radnim nazivom „Telekom Srbija“.

U aprilu prošle godine, Palo Guzanti, tada zamenik glavnog i odgovornog urednika lista „Il đornale“, dolazi u kontakt sa „gospodinom iks“ ili „doktorom Favarom“, agentom obaveštajnih službi koji mu otkriva puteve kojim je išao novac namenjen za plaćanje „Telekoma Srbija“, sa naglaskom na 40 do 50 miliona maraka namenjenih za mito italijanskim zvaničnicima. U maju ove godine Parlament osniva Komisiju sastavljenu od 20 poslanika Donjeg i Gornjeg doma Skupštine, sa zadatkom da ispita slučaj „Telekom Srbija“.

„Eh, ti Italijani mafijaši“

Na CD-romu koga je tužilaštvo dostavilo članovima parlamentarne komisije, snimljena je izjava Dojčila Maslovarića, bivšeg ambasadora Jugoslavije pri Svetoj stolici u Vatikanu, koji je uz „kontea“ Đanija Vitalija i Srđu Dimitrijevića predstavljen kao glavni posrednik u prodaji srpske telekompanije. Maslovarić u toj izjavi, govoreći o nekoj proviziji, potvrđuje reči Slobodana Miloševića:

- Ne znam zašto moramo da platimo 32 miliona maraka. Eh, ti Italijani mafijaši.