20.9.2002.

Savezno ministarstvo naložilo isključenje internet provajdera

Dozvola za telefonski saobraćaj neophodna

BEOGRAD - Savezno ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija naložilo je prekjuče, u sredu 18. septembra, preduzeću "Telekom Srbija" da uskrati korišćenje svojih kapaciteta tzv. internet provajderima.

Naredba važi sve dok provajderi ne pribave odgovarajuće dozvole za povezivanje svojih sistema veza u telefonskom saobraćaju sa sistemima veza drugih zemalja, a u skladu sa saveznim Zakonom o sistemima veza, navodi se u saopštenju "Telekoma Srbija".

U rešenju saveznog Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija naređuje se "Telekomu Srbija" da "privremeno prekine rad uređaja, spojnih puteva i druge opreme koja se koristi za međunarodne veze, čiji su vlasnici ili korisnici preduzeća "Zig chemic", "Sea leader", "Absolut OK", "Sveti Nikola", "MSC Net", "Gama elektronics" i "Visnet".

Privremeni prekid rada trajaće sve dok ne pribave dozvole, koje izdaje Savezno ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija". U obrazloženju rešenja, koje je potpisao savezni ministar Božidar Milović, utvrđeno je da pomenuta preduzeća nisu ispunila uslove za povezivanje sa sistemima veza drugih zemalja. Žalba ne odlaže izvršenje rešenja, zbog opasnosti nanošenja štete koja se ne može popraviti.

O tome "Telekom Srbija" u svom saopštenju za javnost kaže da su provajderi, koristeći haotičnu situaciju u društvu poslednjih godina Miloševićeve vladavine, počeli da potpuno neovlašćeno usmeravaju dolazni telefonski saobraćaj iz inostranstva, ostvarujući, na taj način, ogromne prihode, na koje nisu plaćali nikakav porez.

Nelegalan rad "provajdera" republički inspektor za sisteme veza Dragomir Vasiljević pokušao je svojim rešenjem od 16. septembra da omogući, "Telekom Srbija" je uložio žalbu, ali se nadležni organ o tome još nije izjasnio, navodi se dalje u saopštenju i dodaje da je i Trgovinski sud u nekoliko slučajeva odbio zahtev "provajdera".

A. M.