Sa konferencije za novinare povodom podnošenja krivičnih prijava

        U 13 časova i 15 minuta završena konferencija za novinare povodom podnošenja krivičnih prijava (pocela u 12 časova).
        Konferenciji su prisustvovali novinari iz 19 radakcija. Novinarima RTS je predsednik Sindikata Telekoma „Srbija“ dao posebnu izjavu. Fono izjave su date i novinarima Blica i TV Palma plus.
        Na odrzanoj konferenciji za novinare Dragan Gavrilovic, novo izabrani portparol Sindikata je doziveo vatreno krstenje. Posao je uspešno obavljen, sve čestitke. 
        Na pitanja novinara odgovarali su Zoran Mrvaljević, predsednik Sindikata, Biljana Budimr -Jarcov, advokat, i Tihomir Živanović, ekspert stručnog tima.
        Sindikat je podnošenjem krivične prijave izazvao veliko interesovanje, što se vidi kako po brojnoj poseti novinara tako i po velikom broju pitanja koja su usledila nakon uvodnog izlaganja. 

Trenutno naš advokat Biljana Budimir Jarcov razgovara sa nivinarom Politike.

SINDIKAT TELEKOMA „SRBIJA“ JE UKAZAO NA POVREDE ZAKONA OD STRANE DRŽAVNIH ORGANA A ODLUKU O TOME DONEĆE OKRUŽNO TUŽILASTVO I SUD.

Evo slika:





Novinar (g Milutinovic) i snimatelji  RTS u prostorijama Sindikata Telekoma Srbija

i drugi novinari

kao i kolega Novičić

i advokat Sindikata Telekoma "Srbija" Biljana Budimir-Jarcov u razgovoru sa novinarom Politike


СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА СРБИЈА
СЕКРЕТАРИЈАТ
БЕОГРАД, КОСОВСКА 10
/III
тел. 32-31-447, 32-10-348, факс 32-30-564
e-mail sintel@eunet.yu 
Датум: 13. септембар 2002 .

ЗАШТО СУ ПОДНЕТЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ?

1. Савезно министарство саобраћаја и телекомуникација је Интернет провај-дерима издавало дозволе за набавку и коришћење сателитских станица ВСАТ, и ако су министар Божидар Миловић и помоћници Петар Стефановић и Милан Безмаревић, знали да по члану 4. Закона о системима веза, право на набавку и коришћење сателитских станица у Републици Србији, имају само «Телеком Србија» а.д. и Радио Телевизија Србије. По чл. 32. и 40. наведеног закона само ова предузећа имају право да повезују своје системе веза са системима веза других земаља, а то је по члану 115. наведеног закона регулисано и међународним уговорима, које је потписала СР Југославија.
         
Да би Савезно министарство саобраћаја и телекомуникација издало дозволу, по члану 72. став 2. наведеног закона, уз захтев за издавање дозволе Интернет провајдери су морали да доставе: локацију и намену сателитске станице и мишљење Министарства саобраћаја и телекомуникација о усклађености градње сателитске станице са планом развоја радио веза у Републици Србији.
          Посебно је важно да се истакне и чињеница, да према члану 116. наведеног закона, Савезно министарство саобраћаја и телекомуникација, у сагласности са Савезним министарством војске Југославије и Савезним министарством унутраш-њих послова, издаје дозволу за повезивање система веза у Југославији са системом веза друге земље.
        Напред наведене чињенице показују да су наведена лица знала да незаконито издају дозволе за набавку и коришћење сателитских станица ВСАТ, и зато су против њих поднета кривична пријава.

           2. Министарство саобраћаја и веза Републике Србије давало је мишљење да је изградња сателитских станица ВСАТ Интернет провајдера у складу са планом развоја радио веза, и ако су министар Марија Рашета-Вукосављевић и помоћник Андрија Беднарик знали да то није тачно, а из разлога наведених у тачки 1.
           Наведена лица су одговорна и зато што су дозволила да Интернет провајдери раде без дозволе - лиценце Владе Републике Србије, јер не испуњавају прописане услове из члана 16. став 1. и 3. Закона о предузећима.

КРАТАК САДРЖАЈ МАТЕРИЈАЛА

1. На другој страни су дати чл. 1, 2, и 6/11а Закона о системима веза. У члану 6/11а. Став 1. тачка 1. дата је делатност Предузећа «Телеком Србија» а.д. у унутрашњем и међународном саобраћају. У ставу 2. је одређено да Влада може издати дозволу-лиценцу за обављање телекомуникационих услуга које не спадају у услуге фиксне телекомуникационе мреже. У ове услуге спадају и Интернет услуге.
           2. На трећој страни је дато мишљење Савезног министарства привреде и унутрашње трговине о надлежности државних органа по члану 15. Закона о предузећима да врше контролу примене одредби тог закона у области телекому-никација. Из Мишљења се види да су то Савезно министарство саобраћаја и телекомуникација и Министарство саобраћаја и телекомуникација Републике Србије. 
          3. На четвртој страни је дат део документа из Уговора о купопродаји акција Телекома Србија, а који се односи на Пренос права на обављање делатности од стране Јавног предузећа ПТТ саобраћаја «Србија» на Телеком Србија. Ексклузивно право траје 8 (осам) година, а која су то права наведено је у посебном поглављу.
          4. На петој страни је дат део Нацрта Закона о телекомуникацијама о коме стално прича министар Марија Рашета-Вукосављевић. На страни 19. дат је члан 32. у коме је одређено на који начин Савет за телекомуникације даје одобрење (општа лиценца) за Интернет и неке друге услуге.
          5. На шестој страни је дат члан 100. који легализује криминал у телекомуникацијама. Посебно се скреће пажња на став 3. у коме се легализује пружање  услуга за чије обављање наводно сада није потребно одобрење. Уместо одобрења (општа лиценца), у овом члану се то зове одобрење (генерална лиценца). 

          Ово је одредба новог Закона о телекомуникацијама који треба да легализује постојећи криминал у телекомуникацијама и зато министар Марија Рашета-Вукосављевић и помоћник Андрија Беднарик, не примењују члан 6/11а став 2. Закона о изменама и допунама Закона о системима веза, по коме Влада може дати дозволу-лиценцу за обављање телекомуникационих услуга које не спадају у услуге фиксне телекомуникационе мреже.

           6. На странама седам и осам дат је материјал са конференције за новинаре од 21. јула 2002. године, а ради подсећања на чињенице које је тада изнео Синдикат Телекома «Србија» у вези криминала у међународном телефонском саобраћају.


СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА СРБИЈА
СЕКРЕТАРИЈАТ
БЕОГРАД, КОСОВСКА 10/III
тел. 32-31-447, 32-10-348, факс 32-30-564
e-mail sintel@EUnet.yu   
www.sindikat-telekoma.co.yu

Број: 880/5
Датум: 12.09.2002. године

ХИТНО!

 Главном и одговорном уреднику

Синдикат Телекома "Србија" организује конференцију за новинаре поводом
 ПОДНОШЕЊА КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ МИНИСТАРА

           Ради одбране Предузећа „Телеком Србија“ а.д. и запослених од криминала у међународном телефонском саобраћају Синдикат Телекома „Србија“ је поднео кривичну пријаву Окружном државном тужилаштву у Београду против:
- Божидара Миловића, савезног министра,
- Петра Стефановића, помоћника савезног министра,
- Милана Безмаревића, помоћника савезног министра,
- Марије Рашете Вукосављевић, републичког министра,
- Андрије Беднарика, помоћника републичког министра.

           Конференција ће се одржати у петак, 13. септембра 2002. године, у 12 часова, у просторијама Синдиката Телекома "Србија", у Београду, Улица Косовска 10/III сала 309.

           На конференцији за новинаре говориће:
- Зоран Мрваљевић, председник Синдиката Телекома "Србија"
- Биљана Будимир Јарчов, адвокат Синдиката Телекома „Србија“
- Тихомир Живановић, члан експертског тима Синдиката Телекома "Србија"  

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА
СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"
Драган Гавриловић