PREDUZEĆE ZA TELEKOMUNIKACIJE 
"TELEKOM SRBIJA" a.d.
Broj:
Beograd, 15.10.2002. godine

zavedeno u Sindikatu Telekoma "Srbija"
broj: 1032/6
datum: 16.10.2002.
Beograd

        Na osnovu Odluke o načinu obezbedjivanja procesa rada broj 47186 od 17.09.2001. godine, generalni direktor "Telekom Srbija" a.d. dana 15.10.2002. godine donosi

O D L U K U
O SPROVODJENJU MINIMUMA PROCESA RADA

Tačka 1.

        U cilju obezbeđivanja minimuma procesa rada u Preduzeću za vreme trajanja štrajka utvrđuje se minimum procesa rada u svakom od organizacionih delova preduzeća na nivou od 30% od ukupnog broja zaposlenih, s tim da funkcionisanje međunarodnog telekomunikacionog saobraćaja, kao i funkcionisanje unutrašnjeg telekomunikacionog saobraćaja kojim se obezbeđuje funkcionisanje odgovarajućih sistema bezbednosti i drugih vitalnih sistema zemlje mora obezbediti u celini (vojska, policija, državne institucije, bolnice i sl.).

Tačka 2.

        Direktori organizacionih delova Preduzeća, u okviru delokruga rada celine kojom rukovode, obavezni su:
    - da sprovedu minimum procesa rada na nivou predviđenom tačkom 1. ove odluke;
    - da u sprovođenju minimuma procesa rada odrede zaposlene koji će biti dužni da rade za vreme štrajka;
    - da spisak zaposlenih, oz prethodne alineje, dostave štrajkačkom odboru na teritoriji i pribave njihovo mišljenje;
    - da razmotre mišljenje, primedbe i predloge štrajkačkog odbora i, na bazi istih, odrede delove procesa rada, poslove i radne zadatke u navedenim delobima procesa rada koji se obavezno izvršavaju, da utvrde potreban broj zaposlenih, imenuju iste, kao i da sašine raspored rada na određenim poslovima i radnim zadacima.

Tačka 3.

        Direkcija za personal i organizaciju dužna je da objedini podatke o obezbeđivanju i sprovođenju minimuma procesa rada u Preduzeću i sačini izveštaj generalnom direktoru Preduzeća i zameniku generalnog direktora.

Tačka 4.

        Ova odluka se primenjuje danom donošenja.

OBRAZLOŽENJE

        Sindikat Telekoma "Srbija" je odlukom broj 995/5 od 10.10.2002. godine (dostavljena 10.10.2002. godine) najavio stupanje u štrajk dana 21.10.2002. godine.
        Zakonom o štrajku ("Sl. list SRJ" br. 29/96) propisao je da se u delatnostima od javnog interesa, u okviru kojih se nalazi delatnost Telekoma Srbija a.d., štrajk najavljuje poslodavcu, osnivaču, nadležnom državnom organu i nadležnom organu lokalne samouprave, najdocnije 10 dana pre početka štrajka, dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk i izjave o načinu obezbeđivanja minimuna procesa rada.
        Zakonom o sistemima veza ("Sl. glasnik RS", br. 38/91, član 23) propisano je da će se radi zaštite interesa građana, preduzeća i drugih organizacija u funkcionisanju PTT sistema u slučaju štrajka, utvrditi poslovi koji se moraju obavljati u tom preduzeću i u vreme štrajka i način njihovog izvršavanja.
        Kolektivnim ugovorom za preduzeće za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. predviđeno je da će Preduzeće obavljati delatnost u skladu sa odlukom o minimumima procesa rada.
        U skladu sa citiranim odredbama i Odlukom o načinu utvrđivanja minimuma procesa rada broj 47186/1, generalni direktor Preduzeća je doneo Odluku kao u izreci.

GENERALNI DIREKTOR
PREDUZEĆA ZA TELEKOMUNIKACIJE
"TELEKOM SRBIJA" a.d.
mr Draško Petrović