, 20.9.2002.

SAOPŠTENJE "TELEKOMA"
Republički organi podržavaju provajdere

Preduzeće za telekomunikacije "Telekom Srbija" pozdravilo je juče odluku Saveznog ministarstva saobraćaja i telekomunikacija da "Telekom" uskrati korišćenje svojih kapaciteta internet provajderima i optužilo pojedine republičke organe koji im pružaju podršku.

U saopštenju "Telekoma" kritikovan je inspektor za sisteme veza u Ministarstvu saobraćaja i telekomunikacija Republike Srbije Dragomir Vasiljević zato što nije preduzeo odgovarajuće mere i sprečio, kako je rečeno, nezakonito poslovanje u oblasti međunarodnog telefonskog saobraćaja.

"Telekom" je optužio Vasiljevića da je 16. septembra ove godine doneo rešenje "kojim je pokušao da omogući dalji ilegalan rad takozvanih internet provajdera".

"Nije teško shvatiti zašto neko ko je uspešno pljačkao društvo to želi da čini i danas. Teže je razumeti zašto su takvi ljudi našli podršku kod pojedinih državnih organa, kao što se pokazalo u slučaju inspektora Vasiljevića", naglasio je "Telekom".

To preduzeće tereti internet provajdere da su koristeći haotičnu situaciju u društvu, tokom poslednjih godina vladavine Slobodana Miloševića, počeli da neovlašćeno usmeravaju dolazni telefonski saobraćaj iz inostranstva i tako ostvaruju velike prihode.

Trgovinski sud u Beogradu već je nekoliko puta odbio zahtev internet provajdera da im se omogući nastavak poslovanja, napomenuto je u saopštenju, u kojem je objašnjeno da će kapaciteti "Telekoma" biti nedostupni internet provajderima dok oni "ne pribave odgovarajuće dozvole za povezivanje svojih sistema veza u telefonskom saobraćaju sa sistemima veza drugih zemalja".

(Tanjug)


DA LI ĆE DRŽAVA TUŽITI "TELEKOM"
Nemar graditelja ili sabotaža
Zbog mnogobrojnih propusta tokom obnove satelitske stanice u Ivanjici inspektori traže ponovnu rekonstrukciju

Zbog ugroženih strateških interesa država će, kako nezvanično saznajemo, uskoro podneti tužbu protiv Telekoma "Srbija". Ovo preduzeće i odgovorni u njemu moraće da polože račune zbog usporavanja razvoja domaćeg telekomunikacionog sistema, preusmeravanja telekomunikacionog saobraćaja na druge zemlje i ekonomskih gubitaka koji su pričinjeni tokom i posle obnove zemaljske satelitske stanice u Ivanjici.

Naime, posle pregleda objekta i uvida u raspoloživu dokumentaciju inspektori Saveznog ministarstva saobraćaja i telekomunikacija utvrdili su da su mnogobrojni problemi nastali tokom "revitalizacije" ZSS Ivanjica – čista sabotaža.

Sumnje u izbor izvođača

Jer, šta drugo reći kada je u zaključku inspektora naloženo da se iznova uradi već "završen" posao, odnosno izgradi nov antenski deo koji je uništen u havariji. I to samo što su majstori navodno zvanično obavili posao na rekonstrukciji ovog objekta koji je teško oštećen tokom bombardovanja naše zemlje.

Inspektori koji su obišli ZSS Ivanjica, u selu Bukovica, nadomak Ivanjice, utvrdili su niz nepravilnosti zbog kojih ovaj objekat od vitalnog državnog značaja i pored uloženih sredstava i dalje nije u funkciji. Kako se ispostavilo, rekonstrukcija ovog objekta obavljena je bez revizije Zajednice jugoslovenskih PTT-a, čime je direktno narušena zakonska procedura. Pošto je ceo projekat bio gotov, ustanovljeno je da bez verifikacije zajednice pošta nije mogao biti sproveden ni nadzor nad investicijom, ali ono što je prelilo čašu nepravilnosti jeste havarija antenskog sistema, direktno prouzrokovana propustima u rekonstrukciji – ugradnja opreme i materijala sumnjivih kvaliteta kao i loše odrađen posao.

Na osnovu ponuda za realizaciju sanacionog projekta, između dve kompanije koje su dostavile kompletnu ponudu, "Micui" iz Japana i italijanskog "Telespacia", izabrana je ova druga. Toj odluci kumovao je zamenik generalnog direktora "Telekoma" Đovani Garau, koji je do odlaska iz naše zemlje zastupao italijanskog suvlasnika u "Telekomu". Međutim, iako se u izveštaju inspektora to ne navodi, sumnju oko odabira izvođača radova ne izaziva činjenica da je Italijan posao dao Italijanima, nego da su Japanci ostali "kratkih rukava", i to kompanija koja je svojevremeno učestvovala u izgradnji satelitske stanice u Ivanjici.

Garancija samo godinu dana

Pošto su majstori nakon završetka sporne rekonstrukcije napustili gradilište, specijalna komisija je ustanovila da je u unutrašnjost objekta prodrla voda i da na centralnoj ploči postoje lokve vode u kojima leže kablovi. Nepobitno je utvrđeno i da je pena u panelima i kutijama zapaljiva i da gori otvorenim plamenom. U slučaju požara zbog toga bi se moglo dogoditi da dođe i do deformacija konstrukcija antene, pa i same havarije. Ovaj nedostatak je trebalo da reši oblaganje aluminijumskom oblogom, što iziskuje atest koji će dokazati da će konstrukcija biti vatrootporna tokom najmanje 60 minuta. Sporna je i antikorozivna zaštita i varovi koji će najverovatnije morati ponovo da se urade.

U nizu nepravilnosti otkriveno je i da je radio-stanici u fiksnoj satelitskoj službi "Ivanjica ŮU-2" istekla dozvola za rad, a da ih radio-stanice ŮU-1 i ŮU-3 uopšte ne poseduju. Posle ovog saznanja, dozvole su uredno podnete, ali bez glavnog projekta o revitalizaciji. Međutim, njegovo usvajanje ni do danas nije obavljeno jer je navedene nedostatke zasenila činjenica da je izvođač radova dao garanciju od samo godinu dana. Inspektori su postavili pitanje "šta posle toga", jer uprkos zakasnelom dokazivanju kvaliteta korištenih materijala, standardi nisu ispoštovani.

Marko Lazić