P R O G L A S

Drzava i narod Srbije prolaze kroz tezak period svoje istorije iz koga ocekuje da ce izaci konsolidovan i harmoniziran u svim oblastima svog privrednog, drustvenog i duhovnog identiteta.
        Ulog za takva ocekivanja sadrzan je u bogatom nasledu male, ali uprkos mnogim ratnim razaranjima i drugim izazovima proslosti i sadasnjosti, postojane zemlje, sa vrednim i stvaralackim narodom.
        Danasnje stanje karakterise podeljenost, nesigurnost, erozija privredne strukture, kulturne i duhovne bastine, porast nezaposlenosti i siromastva sa jedne strane, a sa druge jacanje integracionih procesa u svetu u okvirima globalizacijskih strategija, jacanje moci i vladavine kapitala nad dostojanstvom sfere rada.
        Na tom putu u buducnost, politicki cinioci zemlje, razjedinjeni, nisu uspeli da jasno definisu ciljeve, strategije razvoja ove zemlje koja bi mobilisala svakog njenog stanovnika da ponese deo tog tereta i da pri tome zna zasto to radi.
        Najvise ogoljeni i ugrozeni u ovim teskim, prelomnim fazama razvoja su opet radnici i intelektualci, tj. oni cije je jedino bogatstvo sadrzano u umecu njihovih ruku i u kreativnosti uma.

Prirodno stanje coveka je da radi.
        Nezaposlenost je najteze stanje ugrozavanja onog sto coveka cini covekom. Zbog toga svaka strategija razvoja koja coveka vodi u stanje zavisnosti od drugog ili od tudeg rada je stanje Neslobode.
        Sindikati, politicki nesvrstani, nekompromitovani i nekorumpirani, i,aju istorijski zadatak da se organizuju i ujedine u snaznu organizaciju koja ce imati sledece globalne ciljeve:
    - Inicirati, ucestvovati i negovati proces definisanja i sprovodenja nacionalnog programa razvoja zemlje u 21. veku, koji ce je inkorporirati u globalno okruzenje i trendove njegovog razvoja, cuvjuci mudroscu, a ne ratovima, resurse, vekovima talozene na ovim prostorima, za nove narastaje i nove izazove globalnim strategijama koje dolaze. Takve nacionalne, sustastvene ciljeve buducnosti ugraditi kao indikatore u sve oblasti zivota i po njima prepoznavati ono sto moze dobiti ili izgubiti podrsku naroda.
    - Inicirati, ucestvovati u uspostavljanju standarda osnivanja funkcionisanja i ukidanja subjekata privredne infrastrukture drzave, tako da se da prednost:
        * radu i zaposlenosti
        * zastiti globalne, nacionalne i prirodne sredine
        * prosirivanju i otkrivanju novih mogucnosti internih nacionalnih resursa u kojima rad ili rezultati rad imaju mogucnost transformacije u nove vrednosti od koristi za coveka i njegovo okruzenje.
    - Uspostaviti novi sistem radnih odnosa u kojima ce nezaposlenost biti samo privremeno stanje u kme se pojedinac moze naci i u kme nece ostati sam i nezasticen. U ostvarenju ovog cilja Sindikat, nov i ujedinjen, inicirace integraciju u globalne medunarodne sindikalne asocijacije.
    - Uspostaviti novi sistem zastite bolesnih, ugrozenih pojedinaca koji ne mogu ziveti od svoga rada razvojem principa solidarnosti na novim osnovama koje ce negovati dostojanstvo rada i pojedinca.
    - Za ove ciljeve, Sindikat novi i ujedinjen ce se programski, organizaciono i kadrovski, ali i finansijski konstituisati tako kako bi svim svojim clanovima pruzio:
        * mogucnosti,
        * zastitu.
    - Clanovi takvog sindikata, organizacije i pojedinci, zadrzace autonomnost svoje organizacije i programa specificne za sredine u kojima su organizovani. Udruzivanjem u Sindikat obezbedice se snaga masovnosti uma i argumenata za borbu protiv neznanja, kratkovidosti, korumpiranosti, a narocito nebrige za interese drzave i naroda.
    - Srbija ima sve preporuke za drzavu, nosioca modernog i demokratskog poretka 21. veka jugoistocne Evrope, na korenima svetosavske duhovnosti.

Sindikat radnika NIS-a Sindikat "Telekom"
Sindikat radnika EPS-a Sindikat Telekoma "Srbija"
Sindikat PTT-a Srbije JSO NIS-Naftagas
Sindikat zeleznicara Unija sindikata