UNIJA SINDIKATA 
SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"
Broj:1009/5
Datum: 11.10.2002.
Beograd

OBAVEŠTENJE ČLANSTVU

        10. oktobra održani su protesti zaposlenih u "Telekom Srbija" i pregovori sa predstavnicima JP PTT saobraćaja "Srbija". U razgovoru sa nadležnima u JP PTT "Srbija", preedstavnici sindikata su dobili informaciju da je PTT "Srbija"  izuzet iz Uredbe. Međutim, nadležni u PTT-u nisu pristali da kao osnivač "Telekoma" daju saglasnost da i "Telekom" bude izuzet iz Uredbe, baz obzira što ispunjava sve uslove za to.
        Sindikati zahtevaju izuzimanje "Telekoma Srbija" iz Uredbe Vlade Srbije o osnivanju zarada. "Telekom Srbija" ima potpisam Kolektivni ugovor i ima uspešno poslovanje. Takođe, "Telekom Srbija" je 02.08.2002. godine uputio osnivaču-JP PTT "Srbija" plan poslovanja, na koji je osnivač 16.08. dostavio primedbe. Na te primedbe je odgovorio generalni direktor "Telekoma Srbija" Draško Petrović 22.08.2002. godine
        U 11 sati u beogradskom Medija centru predstavnici sva tri sindikata održali su konferenciju za novinare, na kojoj su govorili o zahtevima zaposlenih.
        Predstavnici sindikata nisu u četvrtak obavili sastanak u Ministarstvu finansija koji je bio zakazan za 12 sati, jer je isti otkazan zbog bolesti nadležnog predstavnika Ministarstva.
        Smatramo da zaposleni u "Telekomu" imaju razloga da njihove zarade i druga primanja budu izuzeta iz Uredbe, jer više od 50 odsto prihoda JP PTT "Srbija" ostvaruju iz "Telekoma".
        Nezadovolji rezultatima razgovora sa nadležnima u JP PTT "Srbija" Sindikat Telekoma "Srbija" doneo je odluku o stupanju u generalni štrajk od 21. oktobra ove godine.
       
Predstavnici Sindikata "Telekoma" i Sindikata "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost" potpisali su Odluku da će se ti sindikati pridružiti generalnom štrajku po donošenju odluka svojih statutarnih organa.

Zamenik predsednika IO
Sindikata Telekoma "Srbija"
Zoran Vićentić


UNIJA SINDIKATA 
SINDIKAT TELEKOMA "SRBIJA"
Broj:1006/5
Datum: 11.10.2002.
Beograd

OBAVEŠTENJE
SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA

        Predstavnici sva tri sindikata u "Telekom Srbija" održaće u ponedeljak, 14. oktobra, u 11 sati sastanak sa generalnim direktorom JP PTT saobraćaja "Srbija" gospodinom Srđanom Blagojevićem.
        Sastanak će biti održan u zgradi PTT-a, u Takovskoj broj 2, a na njemu će sindikalni predstavnici ponovo zatražiti da PTT, kao osnivač "Telekoma", da svoj doprinos za što brže usvajanje biznis plana "Telekoma Srbija" a.d., što je neophodno da bi naše preduzeće bilo izuzeto iz Uredbe o ograničenju zarada.
        Pozivamo sve zaposlene "Telekoma" u Beogradu, da se u ponedeljak, 14. oktobra od 11 do 12:30, u što većem broju okupe na ulazu u zgradu PTT-a, u Takovskoj broj 2, kako bi smo i na taj način izvršili pritisak na poslovodstvo PTT-a da ispuni naš zahtev.
        Pozivamo sve zaposlene "Telekoma" u celoj Srbiji da u ponedeljak u isto vreme izađu protestvuju ispred svojih Radnih jedinica.

Informativna služba
Sindikata Telekoma "Srbija"
Dragan Gavrilović


IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE SVA TRI SINDIKATA U "TELEKOM SRBIJA" a.d.
ZAHTEV ZA IZUZIMANJE "TELEKOM SRBIJA" IZ UREDBE O OGRANIČAVANJU ZARADA

        10 oktobra održana je konferencija z anovinare Sindikata Telekoma "Srbija", Sindikata "Telekom" i Sindikata "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost" u beogradskom Medija centru, na kojoj su predsednici sva tri sindikata u "Telekomu" - Zoran Mrvaljević, Živan Mandić i Dragoljub Ratarac ukazali na težak materijalni položaj zaposlenih u "Telekomu" i zatražili da "Telekom" bude izuzet iz Uredbe Vlade Srbije o ograničavanju zarada zaposlenih u javnim preduzećima.
        Potom je od 12 do 13 sati održan jednočasovni protest zaposlenih ispred crkve Svetog Marka.
        Na sastanku sa nadležnim u JP PTT saobraćaja "Srbija" predstavnici sindikata su dobili informaciju da je JP PTT "Srbija" izuzet iz Uredbe, što je izazvalo ogorčenje zaposlenih jer "Telekom" ima potpisan Kolektivni ugovor i uspešno poslovanje, što je dovoljan razlog da bude izuzet iz Uredbe.
        Evo fotografija:










Broj: 983/5
Datum: 9. oktobar 2002. 
Beograd

OBAVEŠTENJE SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA

        Drage kolege,

        U skladu sa dogovorom sva tri sinidkata u "Telekom Srbija" u četvrtak, 10. oktobra od 12 do 13 sati biće održaj jednočasovni protesti širom Srbije, a sa zahtevom da "Telekom Srbija" bude izuzet iz Uredbe o ograničenju zarada u javnim preduzećima.
        Potrebno je da zaposleni izadju ispred svojih radnih jedinica, a takođe je potrebno protestne skupove najaviti lokalnim medijima, kako bi mogli da ih proprate. Protest u Beogradu biće održan na platou ispred crkve Svetog Marka. Prethodno će u 11 sati predstavnici sva tri sindikata održati konferenciju za novinare u beogradskom Medija centru, na kojoj če govoriti o problemima zaposlenih u "Telekom Srbija". 
        Kao što ste već obavešteni, sa sastanka predsednika sva tri sindikata u "Telekomu" održanog u suboru. 5. oktobra, upućen je zahtev za sastanak sa generalnim direktorom JP PTT saobraćaja "Srbija" gospodinom Srđanom Blagojevićem. 
        Zašto zahtevamo da se sastanemo sa gospodinom Blagojevićem?
        Gospodin Blagojević kaao generalni direktor PTT-a (većinskog vlasnika "Telekom Srbija") i član izvršnog odbora Skupštine akcionara "Telekoma" i nije dao saglasnost na biznis plan naše kompanije, što je potrebno da bi "Telekom" bio izuzet iz Uredbe o ograničavanju zarada. Takođe, "Telekom Srbija" je potpisao Kolektivni ugovor sa poslovodstvom, tako da je i taj uslov za izuzimanje iz Uredbe o ograničavanju zarada ispunjen.
        Sindikati su takođe zatražili i sastanak sa republičkim ministrom saobraćaja i telekomunikacija gospođom Marijom Rašetom - Vukosavljević, kako bismo razgovarali o rešavanju problema u "Telekomu".

INFORMATIVNA SLUŽBA
SINDIKATA TELEKOMA "SRBIJA"


Saopštenje za javnost
Sindikata Telekoma "Srbija", Sindikata "Telekom" i Sindikata "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost"

        Sa zajedničkog sastanka sva tri sindikata u Preduzeću za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. upućeni su dopisi gospodinu Božidaru Đeliću, republičkom ministru za finansije, Mariji Rašeti Vukosavljević, republičkom ministru saobraćaja i telekomunikacije i gospodinu Srđanu Blagojeviću, generalnom direktoru JP PTT Saobraćaja "Srbija" sa zahtevom da za hitan sastanak sa temom povećanja zarada u Preduzeću i izuzimanje "Telekoma" iz Uredbe o visini zarada u javnim preduzećima.
        Odlučeno je da zaposleni 10 oktobra započnu protest u organizaciji svih sindikata u celoj Srbiji u slučaju da do tada ne bude zakazan sastanak sa ministrima i predstavnicima JP PTT saobraćaja "Srbija", osnivača Telekoma.


Obaveštenje zaposlenima u "Telekomu"

        Obaveštavamo sve zaposlene da će se u Medija centru održati konferencija za novinare sva tri sindikata u "Telekomu" u četvrtak, 10. oktobra 2002. godine, u 11 sati.
        Istog dana u 12 sati zakazano je okupljanje zaposlenih radi protesta na platou ispred crkve Sv. Marka.


Beograd, 9. oktobra 2002. godine  

JP PTT SAOBRAĆAJA "SRBIJA"
generalnom direktoru g. Srđanu Blagojeviću

        Poštovani gospodine Blagojeviću,

        Pošto nismo zadovoljni Vašim odgovorom iznetim u dopisu od 7.10.2002. povodom našeg zahteva za hitan sastanak, molimo Vas da u najkraćem roku zakažete sastanak sa predstavnicima sva tri sindikata u "Telekomu". Radi celovitijeg sagledavanja problema potrebno je da sastanku prisustvuje i resorni ministar g-đa ;aroka Rašeta - Vukosavljević i predstavnici poslovdstva "Telekoma".
         Sinidkati u "Telekomu" su za četvrtak, 10. oktobar zakazali jednočasovni protest. Zbog ozbiljnosti situacije nadamo se da ćete pozitivno odgovoriti na ovaj zahtev.

 Sindikat Telekoma "Srbija"
Sindikat "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost"
Sindikat "Telekom"


JP PTT Saobraćaja "Srbija"
Broj: 2002-114651/1
Beograd, 7.10.2002.

SIDIKAT "TELEKOM"
nr. g-din Živan Mandić
SINDIKAT "TELEKOM SRBIJA" a.d. "Nezavisnost"
nr. g-din Dragoljub Ratarac
SINDIKAT TELEKOM "SRBIJA"
nr. g-din Zoran Mrvaljević

KOPIJU DOSTAVITI:
1. SINDIKAT PTT "Srbija"
nr. g-din Aleksandar Pavlović
2. NEZAVISNI SINDIKAT PTT RADNIKA "NEZAVISNOST"
nr. g-đa Snežana Marković

        Poštovani,

        Vezano za dopis koji ste mi uputili 7.10.2002. godine, a odnosi se na sagledavanje materijalnog položaja zaposlenih u preduzeću "Telekom Srbija" a.d. želim da vas obavestim:
        - Dana 02.08.2002. godine dopisom broj 54621, obratoi mi se Generalni direktor "Telekom Srbija" a.d.  sa zahtevom urgentnog davanja saglasnosti na predlog biznis plana vašeg preduzeća. Na dati dopis odgovorio sam 14.08.2002. godine sa objašnjenjem da će PTT kao većinski akcionar dati saglasnost na plan čim se izvrše određene korekcije, pri čemu su, a kako bi se olakšao zadatak stručnim službama Telekoma, stručne službe PTT-a dale detaljnu analizu svih stavki i elemenata plana koje je neophodno izmeniti. Do danas nikakav odgovor na svoje primedbe, sugestije i predloge nismo dobili.
        Nadalje, želim da vas obavestim i o sledećem:
        - Da bi, kao preduzeće koje podleže odredbama Uredbe o visini zarada u javnim preduzećima, "Telekom Srbija" a.d. izašao iz okvira oograničenja koja se odnose na visinu zarada zaposlenih, neophodno je da Telekom Srbija sačini biznis plan tj. program poslovanja koji sadrži sve potrebne elemente za celovito sagledavanje politike zarada i zaposlenosti (član 9. stav 1 gore pomenute Uredbe).
        - Na takav program poslovanja potrebno je da Vlada republike Srbije tj. osnivač da saglasnost (član 9. stav 2 Uredbe o visini zarada u javnim preduzećima), a po prethodnom usaglašavanju stavova i mišljenja sva tri nadležna ministarstva i to: Ministarstva za saobraćaj i telekomunikacije (kao resornog ministarstva), Ministarstva za finansije i ekonomiju (kao nosioca Uredbe) i Ministarstva za rad i zapošljavanje.
        - Da bi ministarstva uopšte uzela Program poslovanja "Telekom Srbija" a.d. u razmatranje, neophodno je da isti bude usvojen od strane Izvršnog i Upravnog odbora Preduzeća.
        - Do sada "Telekom Srbija" nije sačinio program poslovanja tj. biznis plan koji bi odgovarao svim zahtevima i to kako u pogledu zahteva koje nalaže uredba tako i u pogledu ostalih elemenata koji su neophodni za celovito sagledavanje uspešnosti poslovanja preduzeća.
        - U tom smislu su predstavnici PTT-a u Izvršnom Odboru "Telekom Srbija" a.d., još pri prvoj prezentaciji, a i kasnije, ukazivali na nedostatke predloga biznis plana "Telekom Srbija" za 2002. godinu.
        Dakle, na osnovu svega do sada rečenog, jasno je da je PTT učinio sve što je mogao kako bi se "Telekom-u Srbija" a.d. obezbedio izlazak iz Uredbe o da je sada prvi korak koji je neophodno učiniti sačinjavanje korigovane verzije biznis plana od strane stručnih službi Telekom-a kako bi se takav materijal, što je pre moguće, dostavnio predstavnicima akcionara na usvajanje.
        Ukoliko su vam i poreed ovog, nadam se iscrpnog odgovora, potrebne bilo kakve dodatne informacije ili objašnjenja, stojim vam na raspolaganju.
        S poštovanjem,

GENERALNI DIREKTOR JP PTT SAOBRAĆAJA "SRBIJA"
Srđan Blagojević


Broj: 976/5
Datum: 8, oktobar 2002.
Beograd

SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA

        Na sastanku predsednika sva tri sindikata u "Telekom Srbija" a.d. u subotu, 5. oktobra doneta je odluka da budu upućeni dopisi republičkim ministrima finansija i telekomunikacija Božidaru Đeliću i Mariji Rašeti - Vukosavljević, kao i generalnom direktoru JP PTT saoobraćaja "Srbija" Srđanu Blagojeviću, sa zahtevom za hitan sastanak u vezi zarada i izuzimanja "Telekoma" iz Uredbe o ograničenju zarada zaposlenih u javnim preduzećima.
            Odlučeno je da ako ne bude odgovora na te zahteve, u četvrtak ćemo ući u protest. Protest je zakazan za četvrtak i od 12-13 sati svi bi trebalo da izađu ispred svojih radnih jedinica.
  
         Prethodno će u 11 sati predsednici sva tri sindikata održati konferenciju za novinare u Medija centru i izneti podatke o situaciji u "Telekomu".

Predsednik Sindikata Telekoma "Srbija"
Zoran Mrvaljević


Beograd, 7. oktobra 2002. godine

JP PTT SAOBRAĆAJA "SRBIJA"
generalnom direktoru g. Srđanu Blagojeviću

        Poštovani gospodine Blagojeviću,

        Molimo Vas da kao generalni direktor JP PTT "Srbija" - većinskog vlasnika u "Telekom Srbija" a.d. - zakažete HITAN sastanak sa delegacijom sva tri sindikata u "Telekom Srbija".
        Do sada ste neopravdano izbegavali da date saglasnost na program poslovanja naše kompanije, a znate da je to važan elemenat za izuzimanje "Telekoma" iz Uredbe o visini zarada u javnim preduzećima.
        Ukoliko odbijete da se u najkraćem roku sastanete sa predstavnicima sindikata u "Telekomu", smatraćemo da snosite najveći deo odgovornosti za tešku materijalnu situaciju zaposlenih u "Telekomu" i preduzećemo neophodne aktivnosti da bismo zaštitili vitalne interese zaposlenih u našem preduzeću.

 Sindikat Telekoma "Srbija"
Sindikat "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost"
Sindikat "Telekom"


VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Ministar saobraćaja i telekomunikacija, g-đa Marija rašeta - Vukosavljević

        Poštovana gospođo Vukosavljević,

        Molimo Vas da u NAJKRAĆEM ROKU primite delegaciju sva tri sindikata u Preduzeću za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. radi razgovora o materijalnom položaju zaposlenih u našoj kompaniji.
        Apelujemo da krajnje ozbiljno shvatite ovaj zahtev jer je materijalni položaj zaposlenih krajnje težak i pored pozitivnih rezultata "Telekoma" u poslovanju.

 Sindikat Telekoma "Srbija"
Sindikat "Telekom Srbija" a.d. "Nezavisnost"
Sindikat "Telekom"