Број: 901/5
Датум:19.09.2002.
Б Е О Г Р А Д

Предузеће за телекомуникације
"Телеком Србија" а.д.
11000 БЕОГРАД 

ПРЕДМЕТ: Захтев Комисије заштите на раду Синдиката Телекома "Србија" за ургентно поступање

        Комисија заштите на раду Синдиката Телекома "Србија" је разматрала стање из области заштите на раду и на бази извештаја синдикалних организација са целе територије Републике Србије, дошла је до закључка да  значајан проценат запослених, уопште не поседује заштитну опрему и алат, неопходан за обављање редовних делатности. Такође, је констатовано да се заштитна опрема и алат не обнављају редовно и немају пратећу документацију у складу са законом.
           Молимо да у смислу члана 2. става 2 тач. 4. и 5. и чл. 41. до 46. Колективног уговора Предузећа за телекомуникације "Телеком Србија" а.д., обезбедите свим запосленима, који раде на пословима и радним задацима са посебним условима рада, сву прописану опрему и заштиту у складу са законом,.
            Истичемо, да у последње време долази до честих повреда запослених, који раде под посебним условима рада, из разлога дугогодишњег невршења послова и задатака од стране лица одговорних за безбедност т.ј. заштиту на раду запослених Инсистирамо да у року од 30 дана извршите комплетну допуну и замену напред наведених средстава заштите на раду и опреме за рад.
      
    Из напред наведених разлога, инсистирамо да хитно приступите решавању наведених проблема, јер наведени запослени у овом тренутку нису у могућности да обављају своје редовне послове и задатке, без угрожавања личне безбедности. Напомињемо, да су запослени изложени притиску непосредних руководилаца да раде под наведеним условима. 

Председник
Комисије заштите на раду
Иванко Мандић