SINDIKAT TELEKOMA " SRBIJA"
SEKRETARIJAT BEOGRAD, KOSOVSKA 10/III
tel. 3231-447, 32-10-348, faks 32-30-564
http:// www.sindikat-telekoma.co.yu e-mail: sintel@eunet.yu
Broj: 398/3 Datum: 31.03.2003. godine

O B A V E Š T E NJ E

Postovane kolege,
        Povodom informacije koja se moze videti na sajtu Sindikata "Telekom" o formiranju Jedinstvenog sindikata srpskih telekomunikacija Sindikat Telekoma "Srbija" istice:

- Sta je Jedinstveni sindikat srpskih telekomunikacija?

Sindikat Telekoma "Srbija" smatra da iza tog imena stoji zapravo Sindikat "Telekom" koji se sada predstavlja kao jedinstveni. Smatramo da je rec o ko zna kojem po redu novom imenu starog "jedinstvenog" sindikata koji radi gotovo iskljucivo na svom marketingu a prakticno se uopste ne bavi sindikalnom problematikom. Na kraju, oko cega su se Sindikat "Telekom" i "Jedinstveni" sindikat Telekoma Srbija registrovan 18.12.2002. godine ujedinili?
        U informaciji na sajtu Sindikata "Telekom" navodi se odluka tog sindikata da jos jednom uputi, kako se kaze, poziv clanstvu i vodstvu Sindikata Telekoma "Srbija" da sprovedemo zajednicke izbore u Jedinstvenom sindikatu. Istovremeno, na pristupnici Jedinstvenog sindikata srpskih telekomunikacija kao predsednik tog sindikata stoji ime predsednika Sindikata "Telekom" gospodina Zivana Mandica. To govori o iskrenosti tog poziva (koji, uostalom, do danas 31.03. nije ni stigao na adresu Sindikata Telekoma "Srbija").
        Sindikat Telekoma "Srbija" istice da ne zeli da dozvoli da njegove sindikalne ideje i naporan rad od samog osnivanja budu proglaseni za jalovo bacanje energije i vremena. Podsecamo da smo od osnivanja naseg sindikata najvise vremena potrosili na principijelno resavanje najvaznijih sindikalnih pitanja (Kolektivni ugovor, zastita na radu, stambena problematika, ostvarivanje prava na akcije, insistiranje na zakonitosti u radu Preduzeca i sindikata koji deluju u njemu, analiza Predloga zakona itd.), uz strucnu pomoc eksperata van Preduzeca iz vise oblasti. Rezultat tog rada je potpisivanje mnogih dokumenata sa predstavnicima poslovodstva i Vlade. Pojedini od njih nisu ispostovani, ali za to Sindikat Telekoma "Srbija" ne snosi ni delic odgovornosti. Sve to vreme nas sindikat je pozivao ostale sindikate u Preduzecu da se ukljuce u resavanje tih pitanja, a ne da paznju posvecuju samo svom marketinskom nastupu.
        Sindikat Telekoma "Srbija" ukazuje da ime sindikata nije ono sto je najvaznije. Najvaznije je ono cime se sindikat bavi i rezultati njegovog delovanja.

Za INFORMATIVNU SLUZBU
SINDIKATA TELEKOMA "SRBIJA"