www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

16.12.2005.

        Влада Републике Србије је дала своје мишљење на предлог закона о оснивању Акционарског друштва "ПТТ-КАПИТАЛ" који је Народној Скупштини поднео Иницијативни одбор који чини 546.291 бирача.
        Влада предлаже Народној Скупштини да не прихвати Предлог закона из следћих разлога, навешћемо само неке интересантне.
        Предлог закона садржи решења која су у супротности са низом закона , као на пр; Закон о средствима у својини Републике Србије, Закон о страним улагањима, Закон о привредним друштвима, Закон о поштанским услугама и др., па се поставља питање како то спровести у пракси.
        Приликом формирања вредности Акционарског друштва "ПТТ-КАПИТАЛ" се утврђује методом изведене вредности где се полази од тога да запослени полажу право на 15 % капитала (200 евра по години стажа) док се преосталих 85 % власништва изводи простом математиком. Ово за последицу има да је у старту вредност "ПТТ-КАПТАЛА" вишеструко нижа од књиговдствене, а тржишна нити је процењена нити је позната.
        Прилком друге емисије акција комплетно увећана почетна вредност имовине се усмерава у Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање запослених. С једне стране Републички фонд за пензиско и инвалидско осигурање постаје акционар, а са друге стране вредност акција запослених у укупном капиталу сразмерно смањује.
        Приликом наредних емисија акција био би присутан алгоритам из претходне тачке. 
        Већина запослених (ако не и сви запослени у систему ЈП ПТТ Саобраћаја "Србија") из оправданих разлога заинтересованих за акције највредније и најпрофитабилније компаније , а то је "Телеком Србија" а.д. Овакав модел не даје могућност избора запосленима већ им се нуди проценат власништва у фиктивном (виртуелном) акционарском друштву са загарантованим падом процента учешћа запослених у укупном капиталу.