www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

06.03.2006.

На основу члана 44. Статута Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА и Закона о рачуноводству и ревизији (Сл. Лист СРЈ бр. 71/2002), Извршни одбор Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА на својој седници од 2004. године доноси

ПРАВИЛНИК
о материјално-финансијском пословању
Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА

1. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ
Члан 1.

        Овим Правилником, утврђују се основи материјално-финансијског пoсловања Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА: планирање, прибављање, коришћење и контрола финансијских средстава. 
        Утврђују се овлашћења и одговорност у располагању финансијским средствима као и обавеза састављања, кретања и књижења књиговодствених исправа и друга питања у складу са прописима о рачуноводству и прописима који уређују финансијско пословање.

2. ПЛАНИРАЊЕ

Члан 2.

        Под планирањем подразумева се пројектовање прихода и расхода за календарску годину и по кварталима на бази детаљног програма активности Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА.

Члан 3.

        Планирање прихода врши се на бази одредби члана 43. и 44. Статута Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА.

Члан 4.

        Планирање расхода се врши према циљевима програма активности Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА на бази искуствених норматива, а по ценама које важе у месецу децембру предходне године. :
        Расходи се планирају према врсти и намени трошења.

Члан 5.

        Расходи се коригују индексом кретања цена на мало, тако што се износи расхода из плана множе индексом раста или пада цена на мало од почетка године, закључно са месецом за који се врши ускладивање. 
        Ускладивање елемената плана врши се са кретањем цена на мало по потреби квартално, а обавезно по завршном рачуну.

Члан 6.

        Расходе Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА чине:
- Трошкови канцеларијског материјала, горива, амортизације и сл.,
- Трошкови зарада, накнада зарада и остали лични расходи за запослене (нето износи, порези и доприноси)
- Накнаде председнику Синдиката и заменицима (нето износи, порези и доприноси)
- Накнаде за ангажоване стручне сараднике по уговорима (нето износи, порези и доприноси)
- Помоћи радницима, трошкови лечења радника преко Фонда солидарности, трошкови рехабилитације, трошкови рекреације, хумнитарних помоћи исл.)
- Трошкови за материјална улагања (набавка основних средстава), 
- Трошкови производних услуга (транспортне услуге, ПТТ услуге, путарине, остале транспортне услуге, услуге одржавања, закупнина и сл.),
- Трошкови непроизводних услуга (стручног образовања, адвокатских услуга, репрезентације, рекламе и пропаганде, премија осигурања, трошкови платног промета, трошкови чланарина, трошкови пореза, трошкови доприноса и сл),
- Остали нематеријални трошкови (судске таксе и вештачења, помоћи разним установама, камате и сл.),
- Непословни и ванредни расходи (отпис, расход и продаја основних средстава, расход из ранијих година, мањкови, отпис обртних средстава, отпис непословних и ванредних расхода).

Члан 7.

        Годишњи финасијски план и годишњи програм активности Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА се динамизирају најмање квартално, како би се могао сачинити план ликвидности. 

Члан 8.

        Финанасијски план усваја Извршни одбор Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА најкасније до 31.03. текуће године, за ту годину.
        У року из предходног става, Извршни одбор усваја Извештај о раду Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА и Извештај о остварењу финансијског плана за протеклу годину.

3. ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА

Члан 9.

        Активности Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА финансирају се из:
- чланарине, 
- прихода од имовине,
- накнада за вршење услуга трећим лицима,
- прилога, поклона и других извора,
- по Колективном уговору и
- других облика финансирања.

Члан 10.

        Основни извор финансирања Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА је чланарина која је јединствена и износи 1,5% нето зараде месечно према члану 42. Статута Синдиката.
        Расподела чланарине из претходног става врши се оквирно на следећи начин:
- за Фонд солидарности 0,5%
- Синдикалним организацијама 0,7%
- Централи Синдиката 0,3%
        На основу плана активности и финансијског плана за сваку годину Извршни одбор Синдиката утврђује конкретан однос за расподелу чланарине. 

Члан 11.

        Дозвољени су и други извори финансирања, као што су:
- средства добијена од спонзора,
- средства од камата за пласирана средства у депозите, позајмице и кредите,
- поклони, прилози и друго.
        Средства добијена на један од предходно наведених начина остају у Синдикату ТЕЛЕКОМА СРБИЈА. 

Члан 12.

        Синдикат ТЕЛЕКОМА СРБИЈА може обезбедити и додатна средства финансирања узимањем наменских кредита под најповољнијим условима, при чему одобрење за кредитно задужење даје Извршни одбор који прати реализацију кредита. 

4. КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА

Члан 13.

        Средства Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА користе се у складу са финансијским планом и динамиком плана активности Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА. За већа одступања од финансијког плана потребна је сагласност Извршног одбора Синдиката. 

Члан 14.

        Конкретне одлуке о коришћењу средстава у складу са финансијским планом и планом активности доноси Председник Синдиката.
        За сва одступања од усвојених планова одлуке доноси Извршни одбор Синдиката.
        За спроводење одлука из овог члана, овлашћена лица сносе законску и статутарну одговорност.

Члан 15.

        Лицима овлашћеним за располагање средствима Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА, уколико то захтева текуће пословање, дозвољено је да средства са једне позиције плана (где има вишка слободних средстава) користе за друге намене предвиђене планом (где средства из оправданих разлога недостају), само у оквирима укупно расположивих средстава, односно у оквиру прихода.
        За пребацивање већих износа појединих трошкова са једне позиције на другу, обавезна је одлука Извршног одбор Синдиката. 

1) Услови коришћења средстава

Члан 16.

        У складу са расположивим средствима, члан Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА који редовно плаћа чланарину,остварује следећа материјална права: 
- бесплатну стручну радно-правну заштиту,
- материјалну помоћ у решавању и ублажавању социјалних потреба,
- упућивање на рехабилитацију и рекреацију у складу са програмом и условима, које усвоји Извршни одбор Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА,
- материјалну помоћ у случају смрти радника или члана његове уже породице,
- позајмицу из средстава Синдиката,
- помоћ у другим оправданим случајевима који су члана синдиката довели у тешку материјалну ситуацију. 

Члан 17.

        Право на бесплатну стручну радно-правну заштиту, члан Синдиката има у свим случајевима када Ресор за радно-правну заштиту оцени да постоје оправдани разлози за пружање овакве заштите.
        Стручна радно-правна заштита се пружа раднику по његовом личном захтеву, а на основу захтева надлежног органа синдикалне организације.
        Ако је раднику захтев за пружање помоћи из овог члана одбијен, Ресор је дужан да писмено образложи свој став. 

Члан 18.

        Помоћ члану Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА у случају ублажавања и решавања социјалних потреба може се одобрити под следећим условима: за издржавање казне затвора за дело учињено у вези са радом ако је радник на боловању дужем од 60 дана, а једини је издржавалац породице, ради набавке лекова или измирења трошкова лечења радника или члана његове уже породице у другим оправданим случајевима који су радника довели у тешку материјалну ситуацију.
        За реализацију помоћи из преходног става овог члана радник обавезно подноси доказ о испуњењу услова за доделу помоћи. 

Члан 19.

        На лични захтев члану Синдиката који се налази у изузетно тешкој материјалној ситуацији може се доделити бесповратна материјална помоћ. 
        Ова помоћ може се доделити раднику једном годишње у складу са финансијским могућностима Синдиката до износа који не може бити већи од последњег познатог податка о просечно ислаћеној нето заради по раднику у ТЕЛЕКОМУ под условом да корисник ове помоћи уз захтев за доделу помоћи достави и доказ о насталим околностима на које се подносилац захтева позива.

Члан 20.

        Право на упућивање на рехабилитацију и рекреацију у складу са програмом и условима које усваја Извршни одбор Синдиката може се вршити само на основу планираних средстава за тај временски период.
        Критеријуме за коришћење права приоритета из предходног става овог члана утврђује Извршни одбор Синдиката.

Члан 21.

        У случају смрти члана Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА или члана његове уже породице може се доделити једнократна новчана помоћ до висине неопорезованог износа из Закона о порезу на доходак грађана, ако ову помоћ није добио од предузећа на основу Колективног уговора.
        Раднику се у случају из предходног става може на његов захтев доделити бескаматна, позајмица, на рок отплате који не може бити дужи од дванаест месеци.
        Износ ове позајмице не може бити већи од реалног износа трошкова погребне опреме и погребних услуга.

Члан 22.

        Чланови Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА имају право на позајмицу (кредит) из средстава Синдиката. Висину камата и рок враћања позајмице утврђује Извршни одбор Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА, при чему рок враћања не може бити дужи од шест месеци. 

Члан 23.

        За давање помоћи из члана 24. овог Правилника Извршни одбор је дужан да сачини ранг листу за све заинтересовне кандидате.
        За све захтеве који нису одобрени, Извршни одбор мора дати писмено образложење свог става. 

Члан 24.

        За све врсте материјалних права из овог Правилника, чланови Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА се обраћају писмено Председнику Извршног одбора Синдиката, који на својим надлежним органима разматра оправданост захтева и могућности за доделу помоћи које су у границама планираних средстава. 

2) Начин коришћења средстава

Члан 25.

        Подизање новчаних средстава са жиро рачуна врши се чеком потписаним од стране овлашћених лица која имају депоноване потписе.
        Средства подигнута уредно овереним чеком се истог дана морају унети у благајну Синдиката.

Члан 26.

        Средства унета у благајну користе се за исплате дневница за службена путовања, трошкове превоза, ситних готовинских рачуна и за давање новчане помоћи, уколико је она у оквиру благајничког максимума. 
        Благајнички максимум за текућу годину утврђује се на бази планираног месечног промета у благајни.

Члан 27.

        Сва остала плаћања врше се налозима преко жиро рачуна за све врсте набавки материјала, средстава, ситног инвентара, услуга и друго, а на бази веродостојне документације која предходно мора бити комплетирана и оверена.

Члан 28.

        За послове реализације пројектних задатака из делокруга рада Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА могу бити ангажовани синдикални активисти, тимови активиста и трећа лица, (стручњаци или тимови стручњака) у складу са стручним знањем, способностима и могућностима за успешно реализовање одређеног пројектног задатка.
        Одлуку о ангжовању лица из става 1. овог члана доноси Председник Синдиката.

Члан 29.

        Под пројектним задатком у смислу члана 28. овог Правилника сматра се задатак из програма Председника или Извршног одбора Синдиката, који може бити пројектни задатак, део пројектног задатка или остали задаци који проистичу из одлука и закључака надлежних органа Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА, редовног рада као и других потреба.

Члан 30.

        За реализацију пројектног задатка Председник издаје:
- налог са прецизно дефинисаним циљем и осталим битним елементима за пројектни задатак,
- рок за завршетак пројектног задатка, као и
- спецификацију и висину потребних материјалних средстава за његову реализацију.
        Председник је дужан да у року од три дана од завршетка пројектног задатка утврди накнаду у складу са чланом 31.овог Правилника и сопственом оценом о реализацији задатка и изда налог благајни за исплату.

Члан 33.

        За службени пут за потребе Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА обезбеђује се аконтација по путном налогу која не сме бити већа од очекиваних трошкова преноћишта, исхране и трошкова превоза. 
        По обављеном службеном путу ликвидатор врши обрачун трошкова путног налога и закључен путни налог предаје овлашћеном лицу на оверу.
        Ликвидатор може извршити исплату обрачунатог путног налога само након овере обрачуна од страна овлашћеног лица.
        Одлуку о висини и начину обрачуна дневнице за службено путовање у земљи и иностранству доноси Председник Извршног одбора.

Члан 34.

        Коришћење горива и мазива врши се према одобрењу овлашћеног лица које потписује и оверава налог за употребу кола, прати и контролише пређену километражу и потрошњу горива по пређеном километру. 
        Потрошња горива не може прећи утврђени норматив потрошње по возилу, а уколико дође до прекорачења потрошње стручно лице ће утврдити нови норматив потрошње горива.

Члан 35.

        Стручно усавршавање и образовање синдикалних повереника и чланства и унапређење рада Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА подразумева организовање семинара за обуку синдикалних кадрова и активиста путем семинара, стручне литературе и ангажовања трећих лица на овим пословима.
        Организовање усавршавања и образовања чланства врши се на бази планираног броја учесника, у складу са расположивим средствима.

Члан 36.

        Издаци за услуге по основу извршене рекламе и пропаганде, трошкови рекламног и пропагандног материјала, као и издаци за репрезентацију не смеју бити већи од планом предвиђених средстава за ове намене. 

Члан 37.

        Набавку канцеларијског материјала, осталог матерјала, средстава за одржавање хигијене и слично одобрава Председник или његов Заменик.

Члан 38.

        За све врсте услуга морају постојати обострано потписани уговори или споразуми, изузев за комуналне услуге, ПТТ услуге и остале услуге које су одређене уредбом јавних предузећа. 

3) Материјално-финансијски надзор

Члан 39.

        Под материјално-финансијским надзором у смилу овог Правилника, подразумева се:
- контрола законитости пословања у располагању и коришћењу средстава Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА врши се након утврђивања резултата пословања, а по захтеву  Председника Синдиката контрола се може вршити и у било ком временском периоду.
- контрола остваривања интереса Синдика ТЕЛЕКОМА СРБИЈА у располагању и коришћењу средстава након утврђивања резултата пословања. 
        Надзор се спроводи контролом исправа на којима се темељи књижење у књиговодству.

Члан 40.

        Надзор над законитошћу и исправношћу материјално-финансијског. пословања Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА врши Надзорни одбор Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА у складу са Статутом Синдиката и овим Правилником. 

Члан 41.

        Надзорни одбор врши контролу финансирања, коришћења фмансијских средстава и укупне имовине Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА.
        Надзорни одбор прегледа периодични и завршни рачун и утврђује да ли су сачињени у складу са прописима, утврдује да ли се пословне књиге и остала документа Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА воде уредно и у складу са прописима.

Члан 42.

        Надзорни одбор најмање једном годишње подноси извештај Извршном одбору о резултатима надзора.
        Надзорни одбор доноси Правилник о раду Надзорног одбора из области материјално финансијског пословања.

5. ПОСЛОВНЕ КЊИГЕ И КЊИГОВОДСТВЕНЕ ИСПРАВЕ 

Члан 43.

        Пословне књиге, односно књиговодство Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА организује се и води по Контном оквиру за друга правна лица, а по прописима за та правна лица састављају се рачуноводствени извештаји и други обрачуни.
        У рачуноводству се обављају и послови финансијског пословања преко пословног рачуна и благајне, девизног пословања код пословне банке и преко девизне благајне, обрачуна и плаћања пореских и других обавеза, зарада запослених и други послови у вези са наплатом и плаћањима. 

Члан 44.

        Обављањем задатака и послова из члана 43. овог Правилника, рачуноводство прати и проучава пословне догађаје и процесе и у вези с тим даје одговарајуће анализе и информације органима управљања. 

Члан 45.

        Посебним правилницима ближе се уређују питања и поступци:
- пописа имовине и обавеза,
- обрачуна амортизације, 
        Посебним одлукама овлашћеног органа, односно лица, на основу овлашћења из овог Правилника, уређују се одређена питања и поступци који нису уређени правилницима

Члан 46.

        Аналитички контни план, којим се врши рашчлањавање прописаних конта према потребама Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА, као и кратко упутство за његову примену доноси лице овлашћено за послове рачуноводства. 

1. Пословне књиге

Члан 47.

        Пословне књиге воде се у рачуноводству и то: 
- дневник
- главна књига и
- помоћне књиге.
        Помоћне књиге воде се за:
- основна средства
- материјал, резервне делове и инвентар који је распоређен у залихе,
- благајну, 
- финансијске пласмане и потраживања,
- обавезе,
- капитал и
- зараде запослених.

        За ванпословна средства и изворе, евиденција се води по врстама ванпословних средстава и извора. Ванбилансна евиденција води се у ванбилансној активи за земљишта, објекте и опрему у закупу и лизингу, за авале, гаранције и друга јемства, акцептне налоге, менице и друго, као и у ванбилансној пасиви за обавезе по наведеним основима;
        Осим наведених књига и евиденција, у рачуноводству се воде и друге књиге и евиденције које одреди лице овлашћено за послове рачуноводства.
        Облик и садржину пословних књига и других евиденција утврђује лице овлашћно за послове рачуноводства.

Члан 48.

        Пословне књиге воде се за сваку годину посебно.
        Лице задужено за послове рачуноводства може одредити дужи период коришћења и закључивања појединих пословних књига. 

Члан 49.

        Вођењем пословних књига обезбеђују се подаци и информације који омогућавају:
- увид у стање и кретање имовине, капитала и обавеза, 
- утврђивање прихода и расхода пословања и остварених финансијских резултата у одређеним временским интервалима,
- израду планова, анализа и контроле пословања,
- састављање рачуноводствених извештаја Биланса стања, Биланса успеха, Додатног рачуноводственог извештаја Анекса, извештаја о пословању и других извештаја и обрачуна.
        Пословне књиге воде се тако да омогућавају контролу исправности књижења, чувања И коришћења података, као и увид у хронологију извршених књижења и сагледавања свих промена на рачуну главне књиге и помоћних књига.

Члан 50.

        На свакој пословној књизи мора бити назначен назив правног лица, назив пословне књиге, назив и број рачуна - конта, податак о пословним променама и о времену њиховог настанка, ознака и број исправе на основу које се подаци уписују, дан када се пословна промена књижи. 

Члан 51.

        Пословне књиге се воде на рачунару уз коришћење рачуноводственог софтвера који омогућава да се књиге по потреби могу одштампати и приказати на екрану. 
        Изузетно, за поједине помоћне књиге, лице овлашћено за послове рачуноводства може да одреди да се воде ручно.

Члан 52.

        Вођење пословних књига и састављање рачуноводствених извештаја поверава се стручном лицу. 

Члан 53.

        Књижења у пословним књигама могу да се врше само на основу веродостојних књиговодствених исправа.
        Књиговодствене исправе треба да садрже следеће основне податке и то:
- назив исправе (фактура, пријемница, отпремница, требовање, признаница, специф1кација, ситуација, акцептни налог, чек, меница, извод овлашћене финансијске институције и др.), назив и адресу издаваоца исправе, датум издавања исправе,
- садржај пословног догађаја на који се исправа односи, 
- количину изражену на начин који одговара врсти посла и вредност изражену у динарима,
- потпис лица овлашћеног за састављање књиговодствене исправе,
- потпис одговорног лица за законитост и исправност настанка пословне промене,
- остале делове и садржај књиговодствене исправе одредиће лице задужено за послове рачуноводства зависно од карактера специфичности и других Услова у вези са насталом пословном променом.
        Књиговодственим исправама сматрају се и почетни биланс, одлуке и решења донета од стране надлежног органа приликом разматрања извештаја о попису, исправе о усаглашавању потраживања и обавеза, обрачуни стања у књиговодству и друго. 

Члан 54.

        Књиговодствена исправа саставља се у служби у којој је обављена пословна промена, истог, а најкасније наредног дана када је настала пословна промена.
        Контролу настале пословне промене и исправности исте врши Председник Синдиката или његов Заменик.
        Контролу истинитости, тачности и законитости књиговодствене исправе пре предаје на књижење врши овлашћено лице.
        Извршену контролу овлашћена и одговорна лица потврђују својим потписом на књиговодственој исправи. 

Члан 55.

        Исправе на основу којих се врше плаћања и наплате достављају се лицу задуженом за финансијско пословање истог дана када је основ за плаћање, односно наплату, настао.         Лице задужено за фмансијско пословање одговорно је за плаћање и наплату по свим основама.
        Контролу законитости пословања врши Председник Синдиката или овлашћено лице, што оверава својим потписом. 

Члан 56.

        Књиговодствене исправе након уредно извршене контроле, путем књиге, достављају се у рачуноводство, најкасније осам дана од дана настанка пословне промене. Књиговодствене исправе предају се књиговодству путем доставне књиге.
        Књиговођа је одговоран за исправност прокњижене пословне промене. 
        По завршеном књижењу књиговођа архивира књиговодствене исправе са налогом за књижење ради даљег чувања.

Члан 57.

Пословне књиге које се воде на рачунару, воде се уз коришћење рачуноводственог., софтвера који обезбеђује функционисање система интерних рачуноводствених контрола и не омогућава брисање прокњижених пословних промене.

2. Књиговодствене исправе

Члан 58.

        Књиговодствена исправа је запис о насталој пословној промени. Књиговодствене исправе су:
- фактура добављача,
- изводи жиро-рачуна,
- отпремница,
- пријемница, 
- поруџбеница, уговор, закључница,
- налог за плаћање,
- налог благајни за исплату, 
- налог за благајничко задужење,
- путни налог, 
- обрачунске листе личног дохотка,
- одлуке.

Члан 59.

        Фактура добављача је екстеми документ за учињене услуге или испоручену робу. Пристизање овог документа се евидентира у архиви Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА и преко књиге прослеђује овлашћеном лицу на рачунску и формалну контролу, које је дужно да уради и налог за плаћање обавезе по фактури.
        Уколико се ради о фактури за извршену набавку робе, прилаже се пријемница или записник о преузетој роби. 
        Ликвидирану и комплетирану фактуру оверава Председник Извршног одбора или његов Заменик и иста се у року од 3 дана прослеђује лицу овлашћеном за вођење пословних књига кроз књигу у коју се уписује, поред података из фактуре, и датум и потпис лица које је преузело документ.

Члан 60.

        Отпремница је такође екстерни документ који прати робу и који садржи податке о врсти испоруке, количини испоруке, цени и броју возила по коме је роба отпремљена. 
        При преузимању робе, лице које преузима робу дужно је да провери да ли преузета роба одговара подацима датим у отпремници. Уколико не одговара, комисијски се врши преглед и сачињава записник и исти се прослеђује добављачу ради умањења фактуре.
        Отпремница остаје код рачунополагача и одлаже се уз пријемницу која се ту и архивира.

Члан 61.

        Пријемница је интерни документ којим рачунополагач потврђује квантитативни и квалитативни пријем робе коју смешта у одговарајући простор.
        Потврду о пријему рачунополагач доказује својим потписом.
        Пријемница се прави под датумом уношења робе у одговарајући простор.
        Оригинал и копија пријемнице шаље се лицу или комисији која је задужена за набавке. Оригинал пријемнице комерцијалиста прилаже уз приспелу фактуру, а копију оставља у својој приручној архиви. 

Члан 62.

        Поруџбеница, уговор, закључница су интерна документа које формира Синдикат ТЕЛЕКОМА СРБИЈА и која садрже податке о порученим, уговореним или зак1јученим пословима (са количином, ценом, роковима почетка и завршетка испоруке робе или услуга, квалитетом и др.).
        Сва ова документа морају бити потписана од обе уговорне стране заведена под бројем у архиви са датумом склапања уговора. Један примерак се налази код Председника, други се шаље уговорној страни, трећи примерак лицу задуженом за ликвидирање уговора, а четврти примерак се предаје књиговодству.

Члан 63.

        Изводи жиро рачуна су екстерна документа која се добијају од овлашћене банке.
        Извод садржи све податке о дневном приливу и одливу средстава са рачуна по бројевима платних налога.
        Ликвидатор је дужан да извод сложи, односно изврши контролу промета и наредног дана достави књиговодству (лицу које води књиге) преко књиге у којој се потврђује пријем документа потписом и датумом.

Члан 64.

        Налог за плаћање је интерни документ који формира ликвидатор документације. 
        Он садржи податке жиро рачуна даваоца и примаоца средстава, сврху дознаке и износ средстава, као и шифру плаћања.
        Налог потписује овлашћено лице, а ликвидатор га прослеђује банци.

Члан 65.

        Налог благајни за исплату је интерни документ којим се благајнику даје налог да одређеном лицу изврши исплату трошка, помоћи раднику, личног дохотка и слично. 
        Када благајник поступи (исплати) по налогу, ставља свој параф да је извршио исплату, а лице коме је извршено плаћање својим потписом потврђује да је наплатило своје потраживање. Уз налог за исплату обавезно се прилаже документација по којој је извршено плаћање: рачун, путни налог и одлука по којој се по налогу овлашћеног лица или органа врши плаћање.

Члан 66

        Налог за уплату формира благајник по пријему новца у касу подигнутог чеком рачуна, извршеном уплатом од појединаца, за одредене услуге, повраћаја узетог а неутрошеног новца. 
        Овај налог потписује благајник и лице које је извршило уплату средстава.

Члан 67.

        Благајнички дневник- извештај саставља благајник уношењем по редном броју налога за уплату и налога за исплату. 
У благајничком дневнику обавезно се обележавају стране, уноси почетни и крајњи салдо сваке стране благајничког дневника.
        Благајнички дневник има своје бројеве који иду по растућем броју обележене арапским цифрама. 
        Овај докиуненат оверава својим потписом само благајник
        Благајник је дужан, уколико у току дана има повраћај новца који је изнад дозвољеног благајничког максимума, да новац наредног дана уплати на жиро рачун.

Члан 68.

        Путни налог се издаје лицу које по налогу овлашћених лица има да обави неки посао за потребе Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА. 
        У налог се уноси број, датум, место и сврха путовања.
        Путни налог са извештајем о извршеном службеном путу, носилац путног налога подноси ликвидатури ради даље обраде.         Обрађен путни налог оверава овлашћено лице и након тога благајник врши исплату.
        Обрачун трошкова врши се наредног дана по обављеном службеном путовању.
        По исплати, благајник путни налог прилаже уз списак о путним налозима и заједно са благајничким извештајем у року од четири дана доставља на књижење. 
        Путни налог може да гласи и на путничко и теретно возило. У овом случају путни налог ће служити за евидентирање кретања возила, као и за контролу трошења горива. 

Члан 69.

        Путни налог поред броја и датума издавања, садржи назив и регистарски број возила, колоне за релације, уписивање километраже, датума коришћења возила, потпис лица, које је возило користило, као и време коришћења.
        По закључењу налога, који може бити и месечни, недељни или дневир, возач је дужан да га преда у благајну на ликвидирање.
        Месечно, возач је дужан да сачини и извештај који ће садржати број путног налога, датум, укупно пређну километражу и укупно узето гориво. 
        Извештај мора бити потписан од стране возача.
        Путни налог остаје у архиви, а извештај се доставља лицу задуженом за контролу трошкова. Приликом ликвидирања рачуна за гориво на истом се уписују бројеви путних налога по којима је извршено задужење у рачуну.

Члан 70.

        Обрачунске листе зарада и осталих личних примања салчињава благајник или неко друго лице задужено за обрачун на бази одлука и нормативних аката за све плаћене функције у Синдикату ТЕЛЕКОМА СРБИЈА
        На основу обрачунских листа врши се подношење налога банци за плаћање пореза и доприноса, а чеком се подиже новац за нето исплату
        Ликвидатор је дужан да припреми комплетну документацију за реализацију ове исплате.

Члан 71.

        Одлуке Извршног одбора за помоћ члановима Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА морају у себи садржати број седнице и датум одржавања седнице, име и презиме члана коме се додељује помоћ, износ средстава, начин исплате (у готовом или преко рачуна), врсту помоћи која се додељује, потпис лица које је водило записник, као и потпис овлашћеног лица.. Одлука се пише у три примерка, један примерак се даје лицу, коме се одобрава помоћ, један примерак даје се ликвидатору, а оригинал остаје у архиви Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА

6. ЧУВАЊЕ ПОСЛОВНИХ КЊИГА И КЊИГОВОДСТВЕНИХ ИСПРАВА И РАЧУНОВОДСТВЕНИХ ИЗВЕШТАЈА 

Члан 72.

        Пословне књиге, књиговодствене исправе, рачуноводствени софтвери и рачуноводствени извештаји чувају се у роковима који су као најкраћи прописани у Закону о рачуноводству. Пословне књиге које се воде на рачунару и рачуноводствени софтвер чувају се на рачунару. 
        По истеку пословне године, дневник и главна књига штампају се и одштампане се чувају у роковима из става 1. овог члана.
        Књиговодствене исправе чувају се у оригинал у и на рачунару односно на дискетама.
        Књиговодствени софтвер чува се и на дискетама, односно на одговарајућем медију за архивирање података.
        Рачуноводствени извештаји чувају се у оригиналу, односно на дискети или на одговарајућем медију за архивирање података. 

Члан 73.

        Пословне књиге, књиговодствене исправе и рачуноводствени софтвер архивирају се и чувају се у просторијама Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА у складу са Законом о рачуноводству. 

Члан 74.

        Одговорно лице за чување пословних књига и књиговодствених исправа је лице овлашћено за послове рачуноводства.
        Лице овлашћено. за послове рачуноводства прописује вођење одговарајуће евиденције (реверса и сл.) о издавању и коришћењу наведених књига и евиденција и одређује лице које ту евиденцију води. 

Члан 75.

        Запослени у Синдикату ТЕЛЕКОМА СРБИЈА и лица из органа и организација којима се достављају подаци из пословних књига, као и лица која врше преглед и ревизију пословних књига, не могу без претходно прибављене сагласности Председника Сиандиката, упознавати друга лица са подацима који су садржани у пословним књигама.

7. ПЕРИОДИЧНИ И ГОДИШЊИ ОБРАЧУН И ПОСЛОВНИ ИЗВЕШТАЈИ 

Члан 76.

        Синдикат ТЕЛЕКОМА СРБИЈА и све синдикалне организације које послују преко жиро рачуна имају обавезу да сачине периодични (шестомесечни) и годишњи обрачун и предају га одговарајућем органу Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА на увид.

Члан 77.

        Обрачуни се могу састављати и у краћим временским интервалима, уколико се жели извршити пресек пословања на захтев чланства, код примопредаје дужности овлашћених лица или на захтев неког инспекцијског органа. 

Члан 78.

        Обрачуни фмансијских резултата врше се на бази веродостојне књиговодствене документације формиране од стране овлашћених лица и достављене овлашћеном стручном лицу за вођење пословних књига и израду периодичних и завршних рачуна.

Члан 79.

        Лице које води пословне књиге дужно је да у року предвиђеном Законом о рачуноводству сачини обрачун, потпише га и преда Председнику Синдиката на потпис. Уредно потписан и оверен обрачун предаје се овлашћеној институцији.

Члан 80.

        Оверени примерак предатог обрачуна задржава за себе лице које је водило пословне књиге и сачинило обрачун, а други примерак даје Председнику Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА то: биланс стања и биланс успеха, Анекс и Расподела добити.

Члан 81.

        На бази добијених рачуноводствених извештаја (биланса) Синдикат ТЕЛЕКОМА СРБИЈА сачињава извештај о пословању за Извршни одбор и Надзорни одбор Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА. 
        Извештаји морају садржати податке о планираним и оствареним резултатима пословања.
        За сва одступања изнад планираних утрошака потребно је дати образложења И узроке који су довели до одступања.
        Финансијски извештај потписује лице које га саставља и Председник Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА, који претходно мора детаљно бити упознат са садржајем текста. 

Члан 82.

        Финансијски извештаји се разматрају и усвајају на седницама Извршног одбора и на Скупштини Синдиката.

Члан 83.

        Орган задужен за контролу материјално-финансијског пословања Синдиката је Надзорни одбор, којег именује Извршни одбор Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА.

8. ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Члан 84.

        Све синдикалне организације у саставу Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА, које имају посебне жиро рачуне, дужне су да донесу своје Правилнике о материјално-финансијском пословању, да их ускладе са овим Правилником и да их примењују почев од 01.07.2004. године.

Члан 85.

        Овај Правилник доноси и усваја Извршни одбор Синдиката ТЕЛЕКОМА СРБИЈА а ступа на снагу 8. дана од дана доношења.

У Београду _____________ године

Председник
Извршног одбора Синдиката