www. sindikat026. com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

29. 03. 2006. 

        Održana sednica predsedništva STS 28. 03. 2006.god.na kojoj su prisustvovali i kolege iz informativne službe koji su dobili zadatak da svojim delovanjem kroz plasiranje informacija poprave kvalitet informacija uz pravovremeno davanje izveštaja. Pripremljen je i redizajn našeg sajta www.sindikat-telekoma.co.yu  tako da od ponedeljka 03. 04. 2006.god., tako da postoje preduslovi da svojim radom to i članstvu i zaposlenima plasiramo. Treba staviti akcenat na akcije koje se sprovode po čitavoj teritoriji tako da će i vesti sa regiona biti aktuelne. 
        Dobijena je informacija kako protiče dobra zamisao DNT-a i kako što poštenije privesti konkurs kraju. U drugom roku 21. 03. 2006.god.je otišlo 27 zaposlenih ,dok u trećem terminu očekuje se da će poslovodstvo izaći u suret svim zaposlenima koji su dobili saglasnost. Kompanija kao Telekom Srbija a. d.ima sigurno mehanizam i mogućnost da povoljno reši saglasnosti koje su dali i direktori IJ i predlozi sa regija. 
        Oba sindikata i STS i JSTS su 24. 03. 2006.god.uputili dopis sa zatevom za sastanak sa predsednikom UO i generalnim direktorom povodom nedovoljnog planiranog povećanja zarada od samo 3% za april ,a sobzirom da budžetski korisnici imaće daleko veća povećanja od naših. Naravno i veći broj korisnika DNT otvara prostor za povećanje zarada odmah u aprilu. Zatražiće se da se primena tzv.Kategorije topli orok i regres ne izvrgne ruglu kao sada sa iznosom po 100 dinara. S obzirom da ne ulaze u masu zarada očekujemo usklađivanje od 100 dinara do 25% od prosečne zarade u Telekomu i isplatu jedne zarade za regres. 
Poslovodstvo je već odgovorilo tako da će sastanak biti održan danas 29. 03. 2006.god.sa početkom u 13. 30 h. 
        Predsedništvu STS je prezentovan rad i delovanje EUROFEDOP-a Evropske organizacije sindikata u javnom sektoru ( naša Konfederacija ) putem svoja dva predstavnika odršao prezentaciju te međunarodne sindikalne organizacije sa sedištem u Briselu. Broj članova ove organizacije je oko 4 miliona iz 31 članice zemalja. Funkcionišu kroz 8 strukovnih veća i jednom interesnom veću ( veće žena ). Veze koje imaju u sedištu Evropske unije u Briselu koriste za plasiranje informacija svojim članicama i trude se da informacije stignu pravovremeno da bi imalo mesta za delovanje i pokretanje određenih akcija. Nama bi u ovom trenutku dobro došlo učlanjenje u neku veliku sindikalnu međunarodnu centralu ,pošto tranzijija u telekomunikacijama ima tri faze ,i iskustvo bi moglo koristiti da se uočene greške u okruženju kod nas što više izbegnu. Neki od podataka prezentovanih su interesantni kao na pr: u drugoj fazi u kojoj se nalazi Hrvatski telekom je sa 11500 zaposlenih kada je ušao DT 1999 godine sada za vreme tarjanja druge faze zaposlenih u HT ima 6000 sa tendencijom da ih na kraju ove godine bude 5000.Drastičniji primer treće faze se ogleda u podacima iz Slovačke gde su 2000-te godine imali 14000 zaposlenih pre privatizacije od strane DT sada imaju samo 2700 zaposlenih. Znači da iskustva drugih pametnim potezima možemo da ublažimo efekte neminovnosti po zaposlene. Pomenuto je nešto što je verovatno i novo za sve to je Bolkenštajnova direktiva da zaposleni u jednoj kompaniji imaju u zemljama gde imaju zaposlene imaju iste zarade tako da se na zapadu plaše da će se sedišta kompanija izmestiti na istok i tako usklađene plate po njih će biti pogubne. Znači da postojeće stanje da se sa manjih istočnih stremi ka većim zapadnim vidi da je po mnoge povoljnije. Inače ovo je uzvartna poseta kolega iz RSHR iz Hrvatske gde su naše kolege već u dva navrata bili gsoti i dobijene informacije već su primenili u pregovorima sa poslovodstvom. Naš IO STS će na narednoj sednici odlučiti dali će podneti zahtev za članstvo u EUROFEDOP.