20.05.2006.

Tribina u Boru

Uobičajno je da nam poslovodstvo dolazi u obilazak i provere. Ovoga puta je to bilo drugačije. Na inicijativu SO MG Bor Sindikata Telekoma «Srbija» oni su došli da porazgovaraju sa nama, saslušaju nas i daju svoje viđenje aktuelne situacije u Telekomu.
     Gosti tribine bili su direktor IDR Jug – Aleksandar Jovanović, direktor Personala na regiji – Aleksandar Odalović, rukovodilac IJ Zaječar/Bor – Predrag Radojković sa saradnicima i rukovodilac RC Bor – Stanimir Marković. Među gostima su takođe bili predsednici Regionalnih Odbora  dva reprezentativna sindikata, Slobodanka Kamenović (STS) i Ivan Stamenković (JSTS), ujedno kao pokazatelj da ovaj skup  nije bio sindikalno «obojen».
     Sagledan je položaj RC Bor u sklopu IJ Za/Bo i postignuti rezultati u proteklom periodu. Svoje mesto u diskusiji našle su i teme zarada, nedavno sprovedenog DNT-a, mogućnosti napredovanja, zaštite na radu (akutan problem zaštitne opreme) kao i poboljšanje uslova rada, adekvatno obnavljanje voznog parka...
     Značajno pitanje za većinu nas je ugroženost pojedinih radnih mesta. Najdrastičniji primeri su kod analognih centrala, službe 977 pa i sistema prenosa. Ovaj skup biće još značajniji ako podstakne najodgovornije da doprinesu otvaranju novih radnih mesta plasmanon novih usluga i u manjim sredinama (pomenuti internet, ADSL, KDS...).      Vrlo zapažen je bio apel dir. IDR Jug Aleksandra Jovanovića da na svom radnom mestu treba pružati maksimum i da sigurno neće biti ugroženi oni koji ulažu trud i znanje svih 8 sati radnog vremena.
    Opšta je i normalna slika da poslovodstvo i sindikati budu suprotstavljene strane  ali to nije razlog da budu i međusobno sukobljeni. U interesu svih nas je da se pospeši saradnja, iskaže međusobno uvažavanje a problemi zajednički rešavaju na zadovoljstvo nas radnika, poslovodstva i samog Telekoma.
    Samo zajedno, uz red, rad, razum i znanje možemo sačuvati kompaniju Telekom u vremenu pred nama.

beleška :  Zoran Stančić
foto  :  Ivan Kostić