www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

14.12.2007.

Đelić: Zaposlenima samo akcije, na predlog sindikata javnih preduzeća (KSS)

Vicepremijer Srbije Božidar Đelić rekao je da je Vlada Srbije prihvatila zahtev sindikata javnih preduzeća (KSS) kojim se iz Predloga zakona o besplatnoj podeli akcija izbacuje mogućnost da zaposleni dobiju bonus umesto akcija."U odnosu na raniji predlog izmenjeno je i to da radnici javnih preduzeća koji su dobili akcije u prvatizaciji bilo kog drugog drštvenog preduzeća mogu da dobiju akcije i u javnim preduzećima", kazao je on u Skupštini Srbije.

Đelić je obrazlažući Predlog zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju građani ostvajuju u postupku privatizacije, rekao da će oko četiri miliona građana moći da računa na besplatne akcije šest javnih preduzeća.

Predlogom zakona je predviđeno da građani dobiju 15 odsto akcija u Naftnoj industriji Srbije, Elektroprivredi Srbije, Telekomu, Aerodromu Nikola Tesla, Jat ervejzu i fabrici lekova Galenika, a zaposleni u javnim preduzećima dobiće 200 evra akcija po godini radnog staža na procenjenu vrednost preduzeća pre privatizacije.

"Tim zakonom se obezbeđuje pravičnost za građane koji do sada nisu ni na koji način stekli akcije u privatizaciji, a izlaskom akcija javnih preduzeća obezbeđuju se uspešnije restrukturiranje i podstiče razvoj finansijskog tržišta u Srbiji", ocenio je Đelić.

Kako je naglasio, građani neće moći da prodaju ili poklanjaju akcije do šest meseci posle izlaska tih preduzeća na berzu, da se ne bi nekome omogućila koncentracija vlasništva u tim kompanijama.
Đelić je naveo da će punoletni građani akcije dobiti potpuno besplatno i da neće na njih plaćati porez dok će zaposleni u javnim preduzećima, plaćati porez na kapitalnu dobit.

Svi građani Srbije, istakao je, koji su postali punoletni do 31. 12. 2007. godine, a ispunjavaju uslov da su zaključno sa 30. junom 2007. godine upisani u knjige državljana dobiće podjedanku vrednost akcija bez obzira na godine ili radni staž.

Đelić predstavio i izmene Zakona o privatizaciji

Potpredsednik Vlade je poslanicima predstavio i izmene Zakona o privatizaciji kojim se predviđa da se privatizacija društvenih preduzeća završi do kraja 2008. godine.

On je naglasio da su pooštreni uslovi za učešće u privatizaciji, jer je zabranjeno da se za kupovinu kapitala i imovine firmi nadmeću lica koja su osuđivana za krivična dela, ili se protiv njih vodi istraga za krivična dela.

Izmenama Zakona o privatizaciji pojednostavljena je procedura pripreme preduzeća za privatizaciju i omogućeno da se deo viška prihoda od prodaje imovine preduzeća u restrukturiranju, posle namirenja poverioca, raspodeli zaposlenima, naveo je Đelić.

Kako je istakao, predviđeno je da se, posle raskida ugovora u postupku tenderske prodaje, na pregovore poziva drugoplasirani ponuđač.

U slučaju raskida ugovora biće omogućena bolja zaštita državnih interesa, jer će kupac biti sprečen da investicijama i dokapitalizacijom poveća vrednost svog kapitala, dodao je vicepremijer.
Poboljšana je i zaštita zaposlenih posle privatizacije, jer je vlasnik obavezan da najmanje devet meseci u godini radnicima islaćuje minimalne zarade, kao i poreze i doprinose.

Ubuduće će biti moguća prodaja firmi koje su nastala od imovine preduzeća iz bivše SFRJ, a novac od prodaje će ići na poseban račun, kazao je Đelić.