www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

17.12.2007.

Štrajk u Mađarskoj paralisao saobraćaj

BUDIMPEŠTA - Više od polovine državnih majdarskih železnickih linija je danas u prekidu zbog neograničenog štrajka protiv namere socijalističke vlade da privatizuje zdravstveno osiguranje i smanji penzije. Ocekuje se da će demnostranti zprečiti puteve i usporiti saobraćaj na desetinama mesta širom zemlje. Dvočasovni štrajk, rano jutros, na budimpeštanskom aerodormu Feriheđi nije doveo do kašnjenja letova, saopštila je uprava.

Kraći štrajkovi su najavljeni u više bolnica, stotinama škola i na nekim regionalnim autobuskim pravcima. 

Uprkos protesta, premijer Ferenc Đurčani kaže da je siguran da će izmene zdravstvenog sektora biti odobrene u parlamentu od strane poslanika dveju vladajućih partija. 

Privatizacija zdravstva je ključni politički stav Saveza slobodnih demokrata - koalicionog partnera socijalista. 

Protivnici, uključujući Savez mađarskih lekara, kažu da će privatne zdravstvene osiguravajuće kuće, u težnji za zaradom, razoriti dugotrajnu "društvenu solidarnost" i ostaviti siromašne i one koje su već bolesni bez odgovarajuće zašitte. 

Mađarska se upinje da smanji najveći državni budzetski deficit u EU koji je poslednjih godina doveo do više stope inflacije - u novembru od 7,1 odsto na godišnjem nivou - i nižeg ekonomskog rasta. 

Privreda Mađarske porasla je, na godišnjem nivou, za 0,9 odsto u trećem kvartalu, najmanje u proteklih 11 godina. 

Reforme su narušile popularnost Đurčanija i njegove koalicije. Prema prošlonedeljnoj ankti Galupa, podrška za Socijalističku partiju pala je na 13 proceneta, dok Slodobne demokrate podržava 2 odsto Mađara.