www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

28.12.2007.

Za otkup „Telekoma” 12,5 miliona evra

Pošta će u narednoj godini „Telekomu Italija” isplatiti poslednju ratu za otkup 29 odsto akcija „Telekoma Srbija”

Javno preduzeće PTT saobraćaja – Srbija juče je „Telekomu Italija” uplatilo 12,5 miliona evra na ime otplate dela duga za preuzimanje 29 odsto akcionog paketa „Telekoma Srbija”, koji je operater sa Apeninskog poluostrva našoj pošti prodao krajem decembra 2002. godine. Ta sredstva će na račun „Telekoma Italija” leći 4. januara, a prema rečima Gorana Ćirića, generalnog direktora Pošte, tokom naredne godine biće isplaćena i poslednja rata otkupa – 25 miliona evra.

Inače, u protekloj godini je „Telekomu Italija” ukupno plaćeno 37 miliona evra i ta sredstva su obezbeđena iz dividendi „Telekoma Srbija” koje je prihodovala Pošta (50 miliona evra).

Da podsetimo, „Telekom Italija” je 28. decembra 2002. godine JP PTT saobraćaja – Srbija za 195 miliona evra prodao svoj udeo u „Telekomu Srbija”. Kako se tada moglo čuti, „Telekom Italija” je na taj potez bio primoran zbog velikog skandala koji je u to vreme potresao italijansku vladu – čule su se optužbe o podmićivanju zvaničnika u Rimu i Beogradu, uz ocenu da je režim Slobodana Miloševića opstao na vlasti upravo zahvaljujući sredstvima iz prodaje „Telekoma Srbija”. Taj novac je usmeren za isplatu penzija.

„Telekom Italija” i grčki operater OTE su 1997. godine 49 odsto akcionog paketa „Telekoma Srbija” platili 1,568 milijardi nemačkih maraka. Italijani su kontrolisali 29, a Grci 20 odsto akcionog paketa našeg nacionalnog telekomunikacionog operatera. Bez obzira na to što je JP PTT saobraćaja – Srbija sa 51 odsto akcija bila većinski vlasnik, glavnu reč u „Telekomu Srbija” je ipak vodio „Telekom Italija”, koji je imao pravo veta na strateške odluke u Upravnom odboru.

Sa tako povlašćenim položajem, „Telekom Italija” nije imao razlog da se povuče iz „Telekoma Srbija”, a prilično niska cena (dvostruko jeftinija od kupovne) po kojoj su prodali svoj udeo, kasnije je tumačena kao očit dokaz sumnji o mitu tokom sklapanja posla 1997. godine. Na relaciji Rim–Beograd, ispostavilo se naknadno, nestalo je 35 miliona maraka.

Grčki OTE zadržao je 20 odsto kapitala „Telekoma Srbija”.

Marko Lakić