10.01.2008.

Slovenački sindikati razmišljaju o generalnom štrajku

Nezadovoljni dosadašnjim pregovorima s poslodavcima o kolektivnim ugovorima, slovenački sindikati najavili su danas mogućnost organizovanja generalnog štrajka. "Složili smo se da dogovor treba postići do 25. januara , kako bi se povećanje plata osetilo u isplatama za prvi mesec u godini, ali se moramo pripremiti i za alternativu, a to je štrajk", izjavio je nakon pregovora s predstavnicima poslodavaca Dušan Semolič, predsednik Saveza samostalnih sindikata (ZSSS), najveće sindikalne centrale. Predsednik Konfederacije sindikata 90 Boris Mazalin tvrdi da poslodavci igraju igru odugovlačenja pregovora i da se njegov sindikat već priprema na generalni štrajk. Slično tvrdi i predsednik sindikalne grupacije Pergam Dušan Rebolj. Po tvrdnjama sindikalnih čelnika, poslodavci bi bili spremni pristati na manje povećanje osnova za plate i kompenzirati povećanu inflaciju za radnike s najnižim plaćama kojih je oko 20.000, a ne na veća povećanja koja bi se osjetila u džepovima oko 100.000 zaposlenih čija je primanja ugrozilo poskupljenje hrane i dvostruko viša inflacija u odnosu na onu od pre godinu dana. "Tražimo rešenje koje bi bilo odgovor na inflaciju i aktualni problem rasta životnih troškova, a ne sistemska rešenja za nekoliko sledećih godina", izjavio je nakon razgovora glavni predstavnik poslodavaca Jože Smole koji smatra da bi sastavna rešenja i odnose u platama trebalo rešavati kroz tzv. granske ugovore za pojedine delatnosti, a ne preko kolektivnih ugovora.

(Hina)