www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

10.01.2008.

Telecom Italia razmišlja o prodaji francuske podružnice Alice

Autor/izvor: Teuta Franjković

Italijanski operater Telecom Italia razmišlja o mogućoj prodaji svoje francuske podružnice za pristup internetu Alice France, saznaje se od neimenovanog izvora upoznatog s tim pitanjem.

Francuska investicijska banka Calyon dobila je zadatak od kompanije Telecom Italia da istraži to pitanje no još nije započeo nikakav službeni postupak prodaje, kazao je izvor.

Dodao je kako prodaja predstavlja jednu od ostalih mogućih opcija otvorenih za Telecom Italiu budući da kompanija preispituje svoju prisutnost na francuskom tržištu.

Portparol Telecom Italie kazao je u Milanu da kompanija "nema informacije za tržište".

Novi upravljački tim tek je preuzeo vođenje Telecom Italie, te se očekuje da će objaviti svoju strategiju za kompaniju početkom februara , kazao je drugi izvor.

Ranije u ponedjeljak francuski dnevni list Le Figaro objavio je da bi Alice mogao biti prodan za 600 do 650 milijuna evra kako se francusko tržište pristupu internetu budu dalje konsolidiralo.

Alice je jedna od nekoliko malih kompanija preostalih u tome sektoru koje su svedočile talasu preuzimanja od strane većih operatera. Krajem oktobra imala je 882.000 klijenata u Francuskoj, sa poređenjem od nekoliko miliona koliko imaju velike grupe.