www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

08.01.2008.

Crna Gora i Hrvatska najjače rastuća telekom tržišta

Autor/izvor: SEEbiz

 

Crnogorsko tržište je, jula protekle godine, činilo 1,1 odsto od ukupnog tržišta regiona, koje iznosi oko 19,5 milijardi eura. I beleži rapidan rast, koji je za 2006. iznosio 18,6 odsto.

 

Analizom izveštaja u trogodišnjem periodu, koji su predviđeni Studijom o stanju tržišta telekomunikacionih usluga zemalja Jugoistočne Evrope, zaključuje se da Crna Gora pokazuje konstantan napredak po stepenu razvijenosti tržišta telekomunikacija, prenosi podgorička Pobjeda. Crnogorsko tržište je, jula protekle godine, činilo 1,1 odsto od ukupnog tržišta regiona, koje iznosi oko 19,5 milijardi eura. I beleži rapidan rast, koji je za 2006. iznosio 18,6 odsto. Prema podacima za 2004. godinu, tržište telekomunikacija u Crnoj Gori je na nivou od oko 12 odsto bruto nacionalnog proizvoda, čime ubjedljivo prednjači u odnosu na ostale u regionu. Crna Gora, zajedno sa Hrvatskom, prednjači u regionu po godišnjoj potrošnji po glavi stanovnika, sa oko 350 eura. (Hrvatska 443 eura).

 

Prema pokazateljima u fiksnoj telefoniji, Crna Gora je u samom vrhu zemalja u regionu Jugoistočne Evrope. Penetracija u fiksnoj telefoniji, odnosno broj linija na 100 stanovnika, u Crnoj Gori je 27 odsto, što je neznatno iznad proseka regiona (25 odsto). Prema pokazateljima mobilne telefonije, iz jula protekle godine, Crna Gora je u vrhu među zemljama u regionu, sa penetracijom 121 odsto, dok je prosjek u regionu iznosio oko 90 odsto. Internet koristi oko 24 odsto populacije u Crnoj Gori, što je iznad prosjeka regiona, koji iznosi 20 odsto.