www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

04.02.2008.

Kompanija u tranziciji: Nemački Telekom u 10. godini privatizacije


Budućnost Nemačkog Telekoma je u inovativnim proizvodima, poput internet-televizije

Inovativnim proizvodima, poput televizije putem interneta ili internetskog priključka u vozovima i automobilima koji neće biti prekidan, Nemački Telekom pokušava osigurati svoju poziciju na svetskom tržištu - i čak je ojačati.

BONN - Godine 1998. pao je i poslednji monopol koji je Telekom imao na nemačkom tržištu - na fiksnu telefoniju. Otada se ova nekada državna firma mora svakodnevno potvrđivati u svetskoj tržišnoj utakmici. Zasada uspješno, piše Deutsche Welle

Samo tokom prošle godine nekadašnji državni monopolist izgubio je dva miliona korisnika usluga. Na prvi pogled to zvuči zabrinjavajuće, ali u stvari i nije: Telekom je sa oko 40 miliona korisnika još uvijek najjača telekomunikacijska kompanija na nemačkom tržištu. Na polju klasične fiksne telefonija usluge Telekoma koristi još uvijek 80 % nemačkih domaćinstava.

Širokopojasna mreža - zalog za budućnost

Budući da je takva raspodela tržišnog kolača još uvek nepravedna, država je odlučila intervenisati, kako bi ostvarila uslove za fer odnose na tržištu. Jedna od posledica će za Telekom biti novo smanjenje broja korisnika usluga, ali predsednik Upravnog odbora, Rene Obermann smatra da to nije zabrinjavajuće: "Mi smo se dokazali u dosadašnjem procesu regulisane konkurencije, mi smo u nekim segmentima čak ojačali našu poziciju na tržištu. Ja mislim da bi sada regulaciju trebalo postepeno ukinuti, na polju telekomunikacija postoji zdrava konkurencija. Nama će se smanjiti broj korisnika fiksne telefonije, to je neizbežno, ali sve je u redu dok god se povećava broj korisnika mobilne telefonije i novih inovativnih tehnologija."

Pažnja se pritom usmerava na tzv. širokopojasnu mrežu. Ona omogućva ne samo internet-priključke većeg kapaciteta, već u sebi ujedinjuje i kablovsku televiziju. Trenutno se u okviru tog projekta prekopava pola Nemačke, ukupan iznos investicije biti će tri milijarde Eura.

Telekom i konkurenti - ko će šta platiti?

U međuvremenu su i konkurenti uvideli koliki se tu potencijal krije, i rado bi svoje kablove progurali kroz telekomove cevi. Tim Httges, u Telekomovoj upravi zadužen za fiksnu telefoniju potvrđuje interes, ali ukazuje i na neke probleme: Da, postoje cevi koje smo nasledili iz ranijih vremena, i njih našim konkurentima moramo staviti na raspolaganje. Ali sve drugo što smo tek nadavno ugradili, tehnika koju smo razvili, optički kablovi koje smo položili, mnoga gradilišta koja imamo - sve ono što smo investirali u posljednjih deset do petnaest meseci - to su sve mogli investirati i naši konkurenti. Nije u redu da se nama da zadatak da položimo širokopojasnu mrežu, a da se potom od nas traži da im to što jeftinije stavimo na raspolaganje. Kako da u budućnosti rastemo, kada se sve što smo upravo napravili odmah proglasi opštim dobrom?"

Veliki broj zaposlenih - opterećenje iz prošlosti

Naravno, jedna od mogućnosti za uštedu je smanjenje broja zaposlenih. Veliki broj zaposlenih i zbog nasleđa prošlosti predstavlja veliko opterećenje za Telekom, navodi Obermann: "Mi imamo tri puta više zaposlenih od svih naših konkurenata zajedno. A ko poznaje naše strukture, zna da mi na mnogim mestima trebamo promene, kako bi ostali konkurentni. O tome se malo priča, a za nas predstavlja veliki problem, koji će nas još dugo opterećivati."

Mada je Telekom u poslednjih deset godina ukinuo oko 120.000 radnih mjesta, kompanija ima još uvijek 150.000 zaposlenih, od čega su gotovo trećina državni službenici. Nakon velikih suprotstavljanja je pre godinu dana 50.000 zaposlenih izmešteno iz matične kuće u zasebnu servisnu firmu - uz lošije uslove rada. A do kraja godine Telekom bi trebalo napustiti više od 30.000 zaposlenih.

U tim je uslovimaa teško preostale radnike dovoljno motivisati, napominje Tim Httges: "Ljudima je teško objasniti da mi iz godine u godinu imamo sve manje korisnika, i zbog toga sve veći višak radne snage. Kako da motivišete ljude koji se stalno boje za vlastito radno mesto? A važno bi bilo da su ljudi uvereni u vrednost onoga što rade. Upravo i zbog toga su za nas važni novi proizvodi, poput sadašnjeg 'Entertaina' odnosno IPTV-a - televizije i zabave na osnovi interneta. Mi im time pokazujemo da imamo nove ideje, da idemo dalje."

Umrežen život

Te ideje, čini se, dobro prolaze i na tržištu. IPTV je u kratkom vremenu u Nemačkoj našao 150.000 korisnika, računa se da bi do kraja godine moglo biti i pola miliona. Tim inovativnim proizvodima, poput televizije putem interneta ili internetskog priključka u vozovima i automobilima koji neće biti prekidan, Nemački Telekom pokušava osigurati svoju poziciju na svetskom tržištu - i čak je ojačati. Po mišljenju predsednika Upravnog odbora, Rene Obermanna, u idućih deset godina Telekom bi trebao biti jedna od tri najjače svetske kompanije na području telekomunikacija odnosno umreženog života i rada. "To je cilj kojemu stremimo!" - naglašava Obermann.