www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

25.02.2008.

ODRŽAN ZBOR RADNIKA CRNOGORSKOG TELEKOMA

Traže povećanje plate i zaštitu od izrabljivanja

Podgorica, 21. februara - Radnici crnogorskog Telekoma traže povećanje plata od 30 odsto i osuđuju ucjenjivačku politiku poslovodstva koja povećanje rada uslovljava novim otpuštanjem dvjesta radnika. To je jedan od zaključaka večerašnjeg zbora preko 500 radnika Telekoma koji je organizovao Republički odbor Sindikata ove kompanije na kojem je zatražena i retroaktivna isplata duga zbog nepovećanje plata u posljednjih šest godina.

Od poslovodstva zahtijevamo da ispoštuje preuzete obaveze i u najkraćem roku sa Sindikatom Telekoma zaključi sporazum o povećanju rada u skladu sa zahtjevima Sindikata Telekoma i parametrima utvrđenim kolektivnim ugovorom. Biće upućen i protest većinskom vlasniku Mađar telekomu i Dojče telekomu u kojem će biti zatražena zaštita od izrabljivačke i ucjenjivačke politike koje sprovodi poslodavac prema zaposlenima u crnogorskoj Telekom grupi. Informativno pismo biće upućeno i sindikalnim prijateljima u oblastima telekomunikacija u regionu, Sindikatu Unije o izrabljivačkoj politici Telekom grupe u Crnoj Gori. Radnici Telekoma zatržiće njihovu podršku u borbi za zaštitu interesa zaposlenih. I Vladi Crne Gore biće upućeno informativno pismo o izrabljivačkoj politici poslodavca. Republički odbor Sindikata Telekoma zadužen je da prati realizaciju zaključaka i da organizuje i upotrijebi sve mehanizme sindikalne borbe kako bi se ostvarili opravdani zahtjevi. U tome će oni imati punu podršku zaposlenih, kazao je Goran Bošković, član Republičkog odbora Sindikata Telekoma.

Tražimo zarade primjerne profitu Telekoma Crne Gore koji je u prošloj godini iznosio 52,5 miliona eura i evropskom okruženju, kazao je Željko Burić, predsjednik Sindikata Crnogorskog telekoma, podsjetivši da je do sada otpušteno 500 zaposlenih.

- Ovim zahtjevima ne radite ništa protiv kompanije. Vaši zahtjevi su opravdani, a vi ste potpuno u pravu što štitite svoje interese, kazao je Nebojša Medojević, lider PZP i konsultant Sindikata Telekoma. Svake naredne godine prilikom kreiranja budžeta Telekom grupe treba u tome da učestvuje i predstavnik radnika, odnosno Sindikata kako bi se tačno utvrdio budžet i za radnike. Nije u redu da novi vlasnik bude sve bogatiji a vi sve siromašniji, kazao je Medojević.

Tužba protiv poslovodstva

Ukoliko ne budu prihvaćeni zahtjevi radnika, odnosno Sindikata protiv poslovodstva Telekoma biće podnijeta tužba. To je najavljeno na večerašnjem zboru. Lider PZP i konsultant ovog Sindikata Nebojša Medojević pozvao je svih 800 radnika da potpišu tužbu. Ne smijete, međutim, ponoviti grešku koju su nedavno napravili radnici KAP-a, kada je poslovodstvo te kompanije po receptu "koncentracionog logora" ugušilo sindikalnu borbu. To znači da morate dobro i po zakonu planirati i voditi sindikalnu borbu. Ako nećete biti jedinstveni bolje je da ništa ne radite, kazao je Medojević.

 

Preko WiMax tehnologije, građanima će biti omogućeni brzi Internet pristup i telefonske usluge. WiMax tehnologija, pre svega, omogućava pristup na fiksnoj lokaciji, u kući ili na poslu, međutim nove generacije WiMaxa pružaju servis na proizvoljnoj lokaciji, tako da korisnik može da menja poziciju kada koristi laptop ili slični uređaj. Ova tehnologija koristi bežični pristup i, samim tim, zahteva manja ulaganja. Ministarstvo smatra da će putem nje da se ubrza primena Interneta u Srbiji, što je veoma važno za razvoj naše ekonomije i društva u celini.

 

Istovremeno će se ubrzati obezbeđivanje telefonskih usluga svim građanima i rešavanje problema dvojnika. Ministarstvo je u nacrtu pravilnika predložilo da se podele regionalne licence po okruzima. To je u skladu sa politikom decentralizacije koja je u evropskom duhu, a takođe omogućava da i manje firme mogu da konkurišu za licence. Prema nacrtu pravilnika, u svim okruzima će biti podeljene po tri licence, osim u Beogradu, gde će biti izdata samo jedna licenca, jer je veliki deo opsega već ranije bio dodeljen