www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

28.02.2008.

Izveštaj sa Mobile World Congress-a

Priredio MARKO ČAVIĆ

Zahvaljujući MT:S-u i M:TEL-u i ove godine bili smo na najvećem sajmu u oblasti mobilnih telekomunikacija na svetu – GSM World Congressu – koji se ponovo održava u Barseloni (Španija). Ovogodišnja manifestacija ima sve izglede da obori rekorde u svim oblastima (poseta i prezentacije), a za početak donosimo vam detaljan info o samom događaju, kao i gradu u kojem se on odigrava. Baš kako ste navikli od Mobi magazina, u toku naredna dva dana očekuju vas najzanimljivije premijere, vesti, slike i video zapisi sa GSM Mobile World Congressa, koje su specijalno za vas pripremila naša dva novinara koja se tamo nalaze.

Ovom prilikom zahvaljujemo se srpskom ogranku LG-ja na pomoći pri realizaciji ovog putovanja. Takođe, napominjemo da su slike koje ćete videti na sajtu, blogu i u Mobi magazinu snimljene pomoću Nokije N82 i Sony Ericssona K850i, koje smo za ovu priliku preuzeli od Alpha Copy-ja, odnosno Sony Ericsson predstavništva u Delta Cityju. Uskoro očekujte mnogo više informacija i o ovome.

O GSM Mobile World Congressu

GSM Asocijacija, osnovana 1987. godine, globalna je trgovinska asocijacija koja predstavlja više od 690 GSM mobilnih operatora u preko 214 zemalja. Više od 180 proizvođača i ponuđača iz oblasti mobilnih komunikacija kao članovi podržavaju GSM Asocijaciju.

Primarni cilj GSM Asocijacije je da globalno podrži razvoj mobilne telefonije i wireless servisa, odnosno da omogući lakši pristup naprednim tehnologijama, uz stalno poboljšanje vrednosti koje ostvaruju za same korisnike i nacionalnu ekonomiju. Članovi GSM Asocijacije opslužuju više od dve milijarde korisnika što čini oko 82% korisnika mobilnih telefona u svetu.

GSM Asocijacija ima ključnu ulogu u razvoju GSM platforme i globalne mobilne industrije. Većina rada GSM Asocijacije fokusirana je na dve oblasti: promocija usluga i prodor na tržište. GSM Asocijacija pomaže svojim članovima u razvoju i lansiranju novih usluga na tržište, rangirajući ih od instant poruka do video razmene kojoj se na internetu pristupa putem mobilnog telefona. Istovremeno, GSM Asocijacija jako podržava nastojanja ove industrije da proširi osnovni glasovni i sms servis za raznovrsne potrebe individualnih i poslovnih korisnika.

GSM predstavlja razvijen standard za wireless komunikaciju koji je već ponudio razvijenu i bogatu porodicu uređaja za glasovne i tekstualne usluge. GSM porodicu tehnologije čini današnji GSM, General Packet Radio Service (GPRS), Enhanced Data rates for GSM Evolution (EDGE) i treća generacija GSM services (3GSM) zasnovana na W-CDMA and HSDPA pristupnim tehnologijama.

Mobile World Congress i sličan događaj, Mobile Asia Congress, proistekli su iz GSM Conference, koja je podružnica GSM Asocijacije. GSM Confrence ima svoj menadžment tim i 30 zaposlenih u oblastima prodaje, marketinga, finansija, operativnog sektora, isporuke robe koji su fokusirani na upravljanje i razvoj komercijalnih incijativa, a koje su u skladu sa usredsređenošću GSM Asocijacije ka zajedničkim aktivnostima svih članova.

O Barseloni

Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i istoimene provincije Barselona na severoistoku Španije. U njoj živi skoro 4.5 miliona ljudi. Grad uživa jedinstvenu lokaciju, nalazi se na obalama Mediterana na nekih 120 kilometara od Pirineja i granice sa Francuskom. Klima je mediteranska sa dugim, žarkim, sunčanim, veoma vlažnim letima i blagim zimama.
Barselona je muzej pod otvorenim nebom.

Bilo da je obilazite autobusom, biciklom ili peške, privući će vas užurbanost i lepota njenih ulica - to je grad za svakoga. Ona je moderan, kosmopolitski grad, ali sa nasleđem vekovne istorije. Njena pozicija i otvorenost prema doseljenicima razlog su što je grad vremenom kulturno obogaćen. On poseduje vrednost arhitektonske i monumentalne tekovine, predivne simbole i ukrase na gotičkim i modernim zgradama. Najduža ulica je avenija Dijagonala koja preseca grad od severozapada pa sve do obale mora na jugoistoku.

Barselonu čini deset opština, a svaka opština je politički entitet sa posebnim nadležnostima, čime se gradska vlast decentralizuje i približava građanima. Teritorijalna podela je vezana za istorijske transformacije grada, jer je većina gradskih opština nastala od starih zasebnih opština i četvrti sa posebnim identitetom, koje su tokom XIX i XX veka pripojene gradu Barseloni. Gradske opštine koje danas sačinjavaju Barselonu su: Siutat Velja, Eišample (Eixample), Sants-Montžuik (Sants-Montjuïc), Les Korts (Les Corts), Sarija-San Žervazi (Sarrià-Sant Gervasi), Grasija (Gràcia), Orta-Ginardo (Horta-Guinardó), Nou Baris (Nou Barris), San Andreu (Sant Andreu) i San Marti (Sant Martí).

U Barseloni je oficijalni jezik katalonski, mada mnogi govore i španski. Neki od stanovnika razumeju engleski i francuski. Međutim, imena ulica, puteva i saobraćajnih znakova su na katalonskom.

 

GISDATA GRUPA izlaže na čuvenom The Mobile World Congress u Barseloni

Priredio GORAN ANIČIĆ

GISDATA GRUPA (www.gisdata.com), najveća kompanija za geoinformatička i programska rešenja za razvoj i upravljanje telekom mrežama i uslugama u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, izlaže već četvrti put svoja rešenja za telekom industriju na čuvenom, najvećem svetskom događaju mobilne telekomunikacijske industrije - The Mobile World Congress u Barseloni, koji će se upravo održava od 11. do 14. februara 2008.

The Mobile World Congress, pre poznat pod nazivom 3GSM World Congress, najveći je svetski kongres i sajam za mobilne komunikacije, koji predstavlja svetske novitete u telekomunikacijskim tehnologijama. Prošle godine, isto održan u Barseloni, The Mobile World Congress, tada još pod nazivom 3GSM World Congress pod svoje kupole okupio je 1.200 izlagača, te preko 55.000 posetilaca iz čitavog sveta.

Ove, 2008., godine, GISDATA stručnjaci će na Kongresu i izložbi prikazivati velike prednosti sledećih GISDATA rešenja:

GISDATA GRUPA je kompanija koja ima preko 500 referenci iz čitavog sveta te iskusni tim stručnjaka za telekom industriju koji rade na ključnim telekom projektima sa vodećim mobilnim operaterima u čitavoj regiji srednje i jugoistočne Evrope, u kojoj GISDATA GRUPA posluje.

Na GISDATA/ESRI/HNIT-Baltic štandu D58, u hali 2.1, GISDATA stručnjaci će prezentovati svoja GIS-zasnovana informatička rešenja dizajnirana za Telekom industriju koja uključuju softver, profesionalnu uslugu i sve potrebne informacije kako za profitabilne usluge sa inovativnom vrednošću, tako i za poslovne operacije i razvoj različitih mreža. Među njima se nalaze rešenja za LBS, OSS, QoS, popis mreža, prostorno upravljanje, upravljanje voznim parkom, planiranje i optimizaciju, naplatu prilagođenu lokaciji, te marketing, prodaju i CRM sisteme.