www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

07.03.2008.

Marfin(vlasnik 13,94% OTE-a) preuzeo Sunce za 155 miliona evra

Marfin Investment Group (MIG), grčki buyout fond čiji je najveći deoničar vlada Dubaia kupila je 75 procentni udeo u hrvatskom koncernu Sunce kako bi ubrali i svoj deo kolača istočnoevropskog turizma. Marfin će platiti 155 miliona evra za taj udeo.

Sunce je koncern koji upravlja s 13 hotela u Hrvatskoj a obuhvata turističku agenciju Sunce Global te hotelsku grupaciju u koju spadaju hoteli Tučepi, Brela, Zlatni rat i Starigrad Paklenica. Reč je o koncernu registrovanom u Hrvatskoj, a s temeljnim kapitalom preko 272 miliona kuna, jedan je od vodećih hrvatskih turističkih kompanija. U razvojnoj strategiji Sunca navode se, osim tradicionalnog turizma, i kongresni centri, velnes centri te ponuda sportsko-rekreativnih sadržaja.

Marfin investment je nedavno pak kupio RK Beograd a grupacija ima ambicije da postane najveći vlasnik komercijalnih nekretnina u Srbiji. Kupovina 34 robne kuće koje se nalaze u kupljenom preduzeću predstavlja put ka ostvarenju tog cilja. U sklopu Marfin investmenta posluju dve grčke banke, Pireus i Laiki, koje su i na financijskom tržištu Srbije

Između ostalog Marfin fond je jedan od vlasnikasa 13,94% grčke telekomunikacione kompanije OTE, koja poseduje 20% vlasništva u Telekomu Srbija.