www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

07.03.2008.

Generalni direktor Telekoma za Biznis
Radujko: Spremni smo za trku i u fiksnoj telefoniji

Svetomir Marjanović (BIZNIS)

Telekom je spreman za buduću odluku države o liberalizaciji fiksne telefonije i jednu regularnu i regulisanu utakmicu sa konkurentima, jer će konkurencija dovesti do toga da krajnji korisnici dobiju što bolju uslugu po povoljnoj ceni

Telekom Srbije je spreman za potpunu liberalizaciju tržišta u fiksnoj telefoniji i jedva čeka da se i na ovom polju razvije ravnopravna tržišna utakmica. U svakoj tržišnoj utakmici, krajnji korisnici, odnosno građani ove zemlje, dobiće što bolju uslugu, kaže za Biznis Branko Radujko, novi generalni direktor Telekoma Srbije u svom prvom intervjuu na ovoj funkciji.

- Mi smo vrlo zainteresovani da se što pre pristupi liberalizaciji tržišta u fiksnoj telefoniji i ni na koji način nećemo usporavati ovaj proces. Kada će se praktično ukinuti naš monopol u ovoj oblasti, ne odlučuje Telekom, već država i što se nas tiče, takvu odluku mogu da donesu već danas. Naš interes je jedino da se liberalizacija u ovoj oblasti sprovede po jasnim pravilima, kako bismo imali jednu regularnu i regulisanu utakmicu. Konkurencija je dobra i mi je želimo, a smatramo da ćemo i u ovoj oblasti biti lideri.

Kako ste se snašli na mestu direktora Telekoma, jer ste na ovo mesto došli iz Predsedništva Srbije?

- Moje višegodišnje iskustvo u državnoj upravi, koja je najveći sistem u državi, dosta mi je pomoglo kada sam preuzimao ovu dužnost. Verujem da sam se dobro uklopio. Moji najbliži saradnici i ja stvorili smo dobru, radnu atmosferu. Ono što je važno i što želim da naglasim jeste da u top menadžmentu Telekoma postoje izuzetno sposobni, stručni i profesionalni ljudi. Naravno, tu su društveni kontakti koje sam stekao baveći se politikom koji su vrlo značajni kada vodite jednu državnu i odgovornu kompaniju. Ali rezultati će pokazati koliko ću biti uspešan.

Koji je prvi zadatak koji ćete ostvariti u Telekomu?

- Telekom Srbije će se u narednom periodu mnogo više približiti svojim korisnicima i njihovim potrebama. Imaćemo direktan odnos sa njima i bićemo pravi servis naših korisnika. Do sada je Telekom morao da se fokusira na infrastrukturni razvoj, zbog istorijski lošeg tehnološkog nasleđa. Sada je vreme da se okrenemo korisnicima i da uvođenjem novih servisa, gde je Telekom uvek bio pionir u Srbiji, izađemo u susret njihovim potrebama. I dalje ćemo pružati najveći standard usluga u oblasti mobilne i fiksne telefonije, ali ćemo ih kombinovati i sa novim multimedijalnim uslugama. Naši korisnici će imati mogućnost da na jednom mestu, u prodajnim mestima Telekoma, dobiju sve što im treba: mobilni i fiksni telefon, televiziju, brzi internet, nove zabavne sadržaje kao što su virtuelne videoteke, IP TV, Network personal video recorder... I sve će to da plate kao paket, preko jednog računa.

Međutim, moram da naglasim da ćemo rešavati i probleme onih građana koji žive u sredinama gde nema signala za mobilnu i fiksnu telefoniju. Na primer, mi smo sada u okolini Gornjeg Milanovca i Rudnika, gde uopšte nema mreže ni signala, počeli da primenjujemo CDMA tehnologiju kojom obezbeđujemo telefonski priključak građanima. Interesantno je napomenuti da ova tehnologija funkcioniše u nepristupačnim ruralnim predelima, kao što je čak i Tibet. I u Beogradu imamo velikih problema sa telefonijom, koje moramo da rešimo, naročito u „divljim naseljima". Ne mogu da govorim samo o najnovijim tehnologijama, a imamo građane koji žive na 20 minuta od centra Beograda, a koji nemaju telefon! Telekom će posebno raditi na tome da svi građani dobiju priključak.

Od Telekoma smo navikli da svoje poslovanje širi i u regionu. Hoće li tako biti i dalje?

- Širenje u regionu je ekonomska politika ove Srbije, a samim tim i Telekoma kao većinski državne kompanije. Telekom je ušao na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore i nastaviće dalje širenje na njima. Takođe, pristupne tačke naše mreže biće prisutne u regionu jugoistočne Evrope, a pažljivo ćemo pratiti mogućnost za nove akvizicije.

Kako Telekom radi na Kosovu?

- U postojećim uslovima, više nego dobro. Mobilnom i fiksnom telefonijom pokrivamo oko 70 odsto teritorije i 93 odsto Srba koji žive u našoj južnoj pokrajini naši su korisnici. Ovde ne govorim samo o severu Kosova, već i o srpskim enklavama. Međutim, imamo velikih problema, pre svega zbog sve brojnih napada na imovinu Telekoma na Kosovu. Očekujem da će se i ovaj problem koliko-toliko rešiti uz pomoć države i nadležnih ministarstava. Pre nekoliko dana dogovorili smo da sa Ministarstvom za telekomunikacije formiramo zajedničku radnu grupu, koja će pratiti i rešavati probleme na Kosovu.

Kako ćemo moći da merimo vaš uspeh na čelu Telekoma? Kakvo je danas stanje ovoj kompaniji?

- Hajde da pođemo prvo od prihoda. U prošloj godini Telekom je imao prihod od 75 milijardi dinara, što je povećanje za 17 odsto. Ali neto dobit je 11,5 milijardi, što je za 22,6 odsto manje nego 2006. godine. Morate znati da je prošle godine donela veliki rat na tržištu mobilne telefonije. Došla su dva nova igrača i mogu reći da se Telekom uspešno odbranio od konkurencije. Za nas će fiksna telefonija biti mnogo zanimljiva ove godine. Zanimljivi mogu biti i podaci iz 2007, prema kojima Telekom ima 5,2 miliona korisnika u mobilnoj telefoniji, u pripejdu 4,37 miliona i nešto manje od milion korisnika u postpejdu. Prosečan račun za mobilnu telefoniju je 442 dinara, što govori o platežnoj moći naših građana. U fiksnoj telefoniji Telekom ima 2,91 milion korisnika i prosečan račun je 970 dinara, ali ovde su zajedno i tzv. računi kod kuće i računi na poslu. Uporedićemo ove parametre na početku svake godine, pa ćemo videti rezultat.

Zbog vašeg postavljenja, odnosno zakazivanja sednice Skupštine akcionara Telekoma, prvi put je došlo do preglašavanja na Vladi Srbije, kada je zlatna akcija prebačena na ministra Cvetkovića. Kao da je zbog vas počeo sukob u Vladi.

- Bilo bi jako dobro da su imenovanja direktora javnih preduzeća jedini razlog i povod za nestabilnost u Vladi Srbije, ali mislim da su razlozi malo drugačiji. Siguran sam da moj izbor uopšte nije bio važno pitanje za stabilnost u Vladi. Ona je neprestano suočena sa velikim izazovima, a naravno, najveće je pitanje statusa Kosova i Metohije s jedne i nastavak evropskih integracija s druge strane.

Šta će biti sa bivšim direktorom Draškom Petrovićem?

- Petrović koristi godišnji odmor koji mu kao radniku Telekoma pripada.

Posle sajma u Barseloni, gde je Telekom u evropskim i svetskim okvirima?

- Ovaj Sajam bio je posvećen uglavnom mobilnim i bežičnim komunikacijama i pokazalo se da ne zaostajemo ni za jednim evropskim ili svetskim operaterom. Čak u kreativnosti i prednjačimo u pojedinim servisima. Prvi smo u jugoistočnoj Evropi pustio u rad mrežu nove generacije NGN (Next Generation Network) preko koje MTel CG pruža usluge fiksne telefonije.