www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

28.03.2008.

U mobilnoj telefoniji izlaz u svet Kosovo ima preko pozivnog broja za Monako, ali je u fiksnoj i dalje u upotrebi pozivni za Srbiju, 381

Bez obzira na samoproglašenu nezavisnost i priznavanje određenog broja zemalja, za međunarodnu telekomunikacionu zajednicu Kosovo je i dalje sastavni deo Srbije. Priština zbog toga i dalje nema međunarodni telefonski pozivni broj i internet-oznaku, a to su, da podsetimo, uz zastavu, himnu i slovnu oznaku zemlje, osnovni simboli državnosti.

Vlasti u Prištini ovo i te kako dobro znaju i zato ne čudi najava da će nezavisno Kosovo u narednim nedeljama zatražiti međunarodni pozivni broj i internet-oznaku. Pri tom se može čuti i jedan čisto ekonomski aspekt koji odslikava tamošnju telekomunikacionu rašomonijadu. Naime, Kosovo godišnje gubi 40 miliona evra zbog korišćenja međunarodnog pozivnog broja 377, koji pripada Monaku i koji za debele pare ustupa „Monako Telekom”. Taj operater je 2000. godine pod imenom „Vala 900” (sada samo „Vala”) dobio licencu za rad, a brz razvoj duguje ekskluzivnim ugovorima sa međunarodnim organizacijama koje su prisutne na Kosmetu.

Dakle, Kosovo u mobilnoj telefoniji izlaz u svet ima preko pozivnog broja za Monako, ali u fiksnoj telefoniji i dalje je u upotrebi pozivni broj za Srbiju, 381. To znači da svi pozivi iz inostranstva upućeni ka Kosmetu vode preko naše zemlje i Srbija na tome ostvaruje značajan prihod. Prema podacima dostupnim na Internetu, Telekom „Srbija” po minutu beleži zaradu od tri evro centa i kada se sabere godišnja minutaža, reč je o sumi koja se meri milionima evra. Istovremeno, Telekom „Srbija” mora da plaća povezivanje međunarodnih poziva sa Kosmeta ka inostranstvu (nije moguća naplata od pretplatnika iz dela koji je samoproglasio nezavisnost), ali pokrajina i dalje beleži znatno veći broj dolaznih od odlaznih poziva, tako da Srbiji ostaje znatna zarada.

Kosmet nema ni oznaku za Internet pa je zvanično u upotrebi i dalje slovna oznaka .RS koju je Srbija dobila posle razdvajanja sa Crnom Gorom. Ipak, internet-oznaka Srbije se ne koristi jer su u Prištini pronašli rešenje u generičkim oznakama kao što su .com i .org.

Naravno, naša zemlja je protiv bilo kakve vrste samostalnosti Kosmeta pa tako i telekomunikacione, i do sada je u više navrata uspela da blokira takve inicijative Prištine. Ključ se nalazi u Ujedinjenim nacijama, na koje se oslanjaju Međunarodna unija za telekomunikacije koja dodeljuje telefonske brojeve i Međunarodna korporacija za dodeljena imena i brojeve, nadležna u slučaju Interneta.

– Međunarodna unija za telekomunikacije je agencija Ujedinjenih nacija dok se Međunarodna korporacija za dodeljena imena i brojeve oslanja na Međunarodnu agenciju za standardizaciju (ISO), koja je takođe tesno povezana sa Ujedinjenim nacijama. Praktično, da bi neka zemlja dobila pozivni broj i internet-oznaku mora biti članica Ujedinjenih nacija ili na neki drugi način prisutna u tom telu. Zahvaljujući takvom prisustvu u UN-u Palestina je dobila internet-oznaku .PL, ali ne i telefonski međunarodni pozivni broj jer nije prepoznata od Međunarodne unije za telekomunikacije.

Slično je i sa Tajvanom, koji takođe nije član Ujedinjenih nacija, tako da Međunarodna unija za telekomunikacije ne prepoznaje ni tu zemlju (koristi pozivni 886 a Kina 86). Ipak, Tajvan je dobio internet-oznaku TW.