www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

28.03.2008.

RSRH : DT troši na radnike dvostruko više od HT-a

Autor/izvor: Martina Čizmić

ZAGREB - Nasuprot upravne zgrade HT-a u Zagrebu započeo je protest poverenika republičkih sindikata koji će do kraja meseca tu protestvovati u ime HT-ovih radnika.

Kako je istakao predsednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske, Jadranko Vehar, sindikat već godinu dana pokušava ispraviti nepravdu koja je nanešena radnicima HT-a kada su im plate smanjene za pet posto. Dodao je da su zbog nebrige članova Nadzornog odbora za prava radnika i zbog povlađivanja većinskom vlasniku, materijalna prava radnika u HT-u smanjena za više od 30 posto u odnosu na 2002. godinu.

"U Deutsche Telekomu 27,8 posto troškova kompanije otpada na personal, a u HT-u to iznosi samo 14 posto. Vlasnici zahtevaju da se ti troškovi još smanje, na 12 posto", rekao je Jadranko Vehar.

Kao još jedan razlog za protest navode najave uprave da će ove godine 200 ljudi biti proglašeno "tehnološkim viškom", a u toku su i pripreme za izdvajanje tzv. "Izgradnje" s oko 500 radnika. U sindikatu upozoravaju da ni jedan deo koji je bio izdvojen u posebnu kompaniju nije "dobro prošao" te da su ti radnici onda zabeležili smanjenje plata.

Na kraju su istakli kako ne podržavaju nemoralno visoke plate poslovodstva HT-a koje iznose do 4 milijuna kuna godišnje( oko 55.000 eura). Zbog toga traže da se pokrene inicijativa za izglasavanje zakona po kojem bi se 20 posto dobiti kompanije trebalo vratiti radnicima u obliku plate. Kako bi to ostvarili nastaviće protestne aktivnosti pred upravnom zgradom HT-a do kraja meseca, a najavili su i proteste u Ljubljani, Zagrebu te pred Ambasadama SR Nemačke.