www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

03.04.2008.

Prihodi nemačkih telekoma manji za četiri posto u 2007. i iznose 63,8 milijardi eura

Konkurenti Deutsche Telekoma prošle su godine po prvi put osvojili više od polovine udela u nemačkom tržištu telekomunikacijskih usluga iako su prihodi tog sektora pali pod uticajem pada cena.

Nemačko regulatorno telo izvestilo je kako su konkurenti Telekoma, među kojima su i nemačka podružnica Vodafone-a kao i KPN-ovi diskontni brandovi kao što je Freenet, 2007. imali 52 posto udela u nemačkom tržištu.

Prihodi telekom usluga u Nemačkoj su prošle godine pali za četiri posto, na 63,8 milijardi eura.

Ukupni prihodi pali su drugu godinu zaredom, izvestili su nemački regulatori u sredu, a glavni razlog je stalni pad cena usluga za DSL Internet te za telefoniranje putem Interneta.

No, broj Nemaca pretplaćenih na treću generaciju (G3) usluga mobilne telefonije UMTS, koja obuhvata usluge video zapisa i e-maila na mobilnim i prenosnim računarima, u razdoblju između 2005. i 2007. više je nego utrostručen, na 8,7 miliona, što je devet posto svih nemačkih pretplatnika na usluge mobilne telefonije.

Operateri među kojima su i Deutsche Telekomov T-Mobile na licence za G3 2000. su potrošili oko 50 milijardi eura. Većina njih od tada više ili ne posluje ili se povukla sa nemačkog tržišta. 

Nemačka je lani takođe zabležila i najbrži rast broja pretplatnika na fiksni širokopojasni pristup Internetu, izvestila je agencija. Tako se prošle godine na tu uslugu pretplatilo pet miliona Nemaca, čime je ukupni broj širokopojasnih internetskih veza u toj zemlji porastao na 20 miliona.

Širokopojasne veze sada pokrivaju 80 posto nemačkih domaćinstava, uz brzinu između tri i sedam megabita po sekundi, izvijestila je agencija.

Nemačka sada ima stopu penetracije mobilne telefonije od 118 posto, zbog čega je borba za nove pretplatnike dodatno otežana, no flat rate i diskontni paketi povećali su 2007. broj minuta koje su Nemci proveli razgovarajući na svojim mobilnima za 11 milijardi, odnosno za 20 posto.