www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

30.04.2008.

Generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko: I dalje traje trka na mreži

(Razgovor vodila za Večernje Novosti Tatjana Spalević)

OKO 200.000 porodica u Srbiji čeka priključak na fiksnu telefonsku mrežu. Ali, samo primenom bežične tehnologije, pod uslovom da ne bude administrativnih komplikacija, "Telekom Srbija" može do kraja godine da reši polovinu zahteva.

To, u razgovoru za "Novosti", kaže Branko Radujko, novi generalni direktor "Telekoma Srbija", naglašavajući da ovaj kolektiv uvodi najnovije tehnologije, ali rešava i osnovne potrebe građana koji u svojim domovima nemaju običan, fiksni telefon.

U Srbiji još ima "dvojnika" i domaćinstava bez telefonskih linija?

- Mnogobrojne su prepreke. Izdvojio bih komplikovane i spore procedure za pribavljanje raznih dozvola i ekonomsku isplativost pojedinih investicija. Mi radimo sa ubedljivo najnižom cenom pretplate u širem regionu. Od nas se očekuje da veoma brzo rešimo sve zatečene probleme i da, istovremeno, ostvarujemo visok prihod za državu kroz dividendu koju ubire naš većinski akcionar. Ipak, ne žalimo se i znamo kako da rešavamo probleme. Stepen digitalizacije danas se nalazi na blizu 95 odsto. Što se tiče "dvojnika", naš plan je da do kraja sledeće godine taj problem bude sasvim rešen.

USKORO bi "Telekom" mogao da dobije i konkurenciju u fiksnoj telefoniji?

- Konkurencija je dobra i korisna, naravno, pod uslovom da je to zaista konkurencija koja, kao i mi, radi na osnovu izdatih licenci i s kojom se takmičimo u pravno regulisanoj utakmici. Ako je konkurencija legalna, a utakmica regulisana i pruža jednake mogućnosti svim igračima, uspeh "Telekoma" će zavisiti od nas samih, od našeg rada i naše sposobnosti. "Telekom" se ne protivi potpunoj liberalizaciji tržišta zasnovanoj na pravu i regulativi. Naprotiv.

Šta su prioriteti u ovoj godini i koje investicije planirate?

- Moramo da ubrzamo transformaciju kompanije i promenimo orijentaciju s tehnologije i infrastrukture na korisnika i njegove potrebe. Inače, strategija razvoja "Telekoma" bazirana je na razvoju širokopojasnog pristupa, čime ćemo korisnicima omogućiti pristup novim i naprednim servisima. Ovo podrazumeva investicije u podizanju stepena pokrivenosti teritorije sa "ADSL 2 plus" priključcima, povećanje pokrivenosti 3G mobilnom mrežom, unapređenje pristupne mreže u oblasti optike...

Da li će se "Telekom" pojaviti na još nekom tržištu u okruženju?

- Trenutno smo fokusirani na jačanje naše pozicije na tržištima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, i veoma smo zadovoljni razvojem situacije. Istakao bih činjenicu da "Telekom Srpske", odnosno naš brend "M-tel", sve ozbiljnije nastupa i u drugom entitetu, u Federaciji BiH, zbog čega bih naročito pohvalio ljude koji vode "Telekom Srpske". U Crnoj Gori smo, kao treći operater, praktično oborili rekord, i za manje od godinu dana premašili 25 odsto tržišnog udela. Pratimo stanje na regionalnom tržištu telekomunikacija i nećemo propustiti eventualnu dobru priliku.

Planirate li nova kadrovska rešenja?

- Ne razmišljam na takav način. Tokom maja biće završen predlog strateškog plana kompanije. U odnosu na taj plan, krenućemo u novu organizaciju, a za to su nam potrebni kadrovi koji mogu da iznesu drugačije postavljene obaveze i odgovornosti u menadžmentu. Računam na svoje saradnike, ali je izvesno da nam je potrebno i pojačanje. To je uvek tako u velikim kompanijama.

DA LI je bivši generalni direktor Draško Petrović još na platnom spisku "Telekoma" i koju funkciju obavlja?

- Da. On trenutno koristi godišnji odmor za prošlu i ovu godinu na koji ima pravo.

Koje su novine u MTS-u i kako se "borite" s konkurencijom?

- Imaćemo više novih servisa. Pre nekoliko dana, imali smo čast da Novak Đoković promoviše "Blekberi" rešenje. Ova usluga nudi korisnicima naše mobilne mreže mnogobrojne prednosti: organizovanje poslovnih aktivnosti, uz mogućnost definisanja više javnih i-mejl adresa, razmenu elektronske pošte preko poslovnog servera... Uveli smo i novi servis koji omogućava da se na jednoj kartici definišu dva broja, poslovni i privatni, pa korisnici ne moraju da nose dva aparata. Imamo i novu korisnu uslugu: čuvar imenika, koja bezbedno na mt:s serveru čuva sve kontakte sa SIM kartice, tako da više nema straha od gubljenja svih podataka u slučaju nestanka telefona ili kartice. U ponudi imamo i usluge "autotrak" i "moj pogled". Prva omogućava nadgledanje i praćenje vozila, sa ažuriranjem podataka svakog minuta, uz dostupnost informacija na internet-portalu, a posebno je pogodna za preduzeća s voznim parkovima. Druga, "moj pogled", jeste servis baziran na malim kamerama i 3G tehnologiji, i namenjen je za nadzor udaljenih objekata.

- Za naklonost korisnika nadmećemo se sa dva veoma respektabilna svetska operatera s kojima imamo veoma korektne odnose. U narednom periodu stavićemo akcenat na razvoj usluga zasnovanih na mobilnom širokopojasnom Internetu i 3G tehnologiji. Želimo da korisnicima omogućimo veće brzine, prenos veće količine podataka, pristup Internetu i i-mejlu, na bilo kom mestu, u bilo kom trenutku.

Šta planirate u internet-ponudi?

- U narednim nedeljama krenućemo sa "TV servisima napredne generacije". Upravo radimo na novom portalu na kome će naši korisnici u svakom trenutku i sa bilo kog mesta i uređaja moći da pristupe i provere status svojih usluga, da naruče nove usluge ili da sami uključe neke dodatne opcije za već kupljene servise. Na kraju, nudimo nove ADSL pakete sa atraktivnim cenama i brzinama, a preko istog priključka nudićemo i nove multimedijalne servise.

Šta vam je najteže na novoj funkciji?

- Istakao bih jedino to da mi je potrebno više vremena za porodicu. A, problemi neposredno u vezi s poslom ionako su karakteristični za naše društvo.

ŠTA TREBA MENjATI

Šta ste prvo uradili po dolasku na čelo "Telekoma", a šta planirate da menjate?

- Krenuli smo s veoma složenim procesom reorganizacije kompanije s ciljem dostizanja standarda koji važe u ozbiljnim svetskim kompanijama.

- Nemamo jedinstvenu tehničku niti prodajnu funkciju na nivou kompanije da, na primer, svega desetak odsto zaposlenih radi u prodaji i da nema dovoljno dobro obučenih prodavaca koji su usmereni na velike biznis-korisnike. Imamo ogromne zalihe. Prihod po zaposlenom je izrazito nizak, a to ne mora da se rešava nužno smanjenjem broja zaposlenih, nego i racionalizacijom postojećih ljudskih resursa. Ako to dobro uradimo, bićemo dovoljno jaki da izdržimo svaku konkurenciju.

DOBRI I USPEŠNI

Kakvi su bili poslovni rezultati "Telekoma" 2007. i u prvom tromesečju ove godine?

- Prošle godine profit kompanije je bio za 22,6 odsto manji nego u prethodnoj, 2006. godini. To je ozbiljan indikator, ali se i dalje može govoriti o dobroj i uspešnoj kompaniji.

- Što se tiče prvog kvartala ove godine, zabeležili smo rast prihoda od 17 odsto u odnosu na isti period lane.

To je dobar i ohrabrujući pokazatelj, ali verujem da možemo još bolje. Uz racionalizaciju troškova, treba očekivati i dalji rast profita.