www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

30.04.2008.

Mesečna naknada za ishranu do 20% prosečne zarade

Da li će objavljivanje u Službenom glasniku Opšteg kolektivnog ugovora biti propraćeno i odobrenjem nove mase od strane Ministrstva finnasija za zarade s obzirom da visina mesečne naknade za ishranu u visini od 20% mesečne zarade jenovost i dobar gest države vezano za socijalni dijalog da u tranzicionim vremenima zaposleni ipak treba da iskoriste pravo koje će im ovaj ugovor omogućiti.S obzirom da je Telekom Srbija pod uredbom o ograničenju zarada iz 2001. godine i zahtevalo bi ili ukidanje uredbe ili odobrenje nove mase za procenat koji je potreban za ispoštovanje potpisanog OKU.

Ugovor određuje visinu regresa u iznosu prosečne mesečne zarade u Srbiji, visinu mesečne naknade za ishranu u visini od 20 odsto prosečne mesečne zarade, reguliše korišćenje odmora i slobodnih dana zaposlenih i u celini efikasnije štiti prava zaposlenih, smatraju sindikalci. Prema tumačenju potpisnika, novi opšti kolektivni ugovor, između ostalog, obezbeđuje veći regres i naknadu za topli obrok i bolje plaćen prekovremeni i noćni rad.

Opšti kolektivni ugovor ima istorijsku vrednost, smatraju sindikalci, zato što su ga prvi put samostalno potpisali sindikati i poslodavci, za razliku od ugovora koji je važio do septembra 2005. godine. Opšti kolektivni ugovor zasad važi samo za potpisnike sporazuma. Ministar za rad i zapošljavanje Rasim Ljajić potvrdio je već više puta da će, čim ugovor bude objavljen u Službenom glasniku, dati tzv. prošireno dejstvo – što znači da će važiti za sve poslodavce i sve zaposlene u Republici Srbiji.

Prema uobičajenoj praksi, posle potpisivanja opšteg ugovora sledi i potpisivanje ugovora nižeg nivoa – posebnih (po privrednim granama) i pojedinačnih (po preduzećima i ustanovama). Ovi ugovori će detaljnije urediti zarade, prava i obaveze zaposlenih. Usvajanje opšteg kolektivnog ugovora, međutim, daje zaposlenima okvir ili minimum prava izvan kojeg ne mogu izaći odredbe drugih kolektivnih ugovora