www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

05.05.2008.

Opština Inđija - Prva m-Uprava u Srbiji

Opština Inđija i Telekom Srbija a.d. omogućili su, po prvi put u jednoj lokalnoj samoupravi u Srbiji nov način poslovanja u Opštini - sistem m-Uprave.

Ovim pilot projektom, Opština Inđija i Direkcija za mobilnu telefoniju Telekoma Srbija a.d. svojim korisnicima omogućile su da preko mobilnog telefona, koristeći usluge Mondo WAP ili WEB portala, u nekoliko jednostavnih koraka, naruče izvod iz matične knjige rođenih.

Predsednik Opštine Inđija Goran Ješić, na konferenciji za novinare održane tim povodom, je naglasio da će uvođenjem m-Uprave, opština pružiti još efikasniju uslugu građanima.

“Opština Inđija je još 2002. godine razvila softver, koji je značajno unapredio kvalitet rada administracije, takozvani e-govermment, koji se danas koristi u preko 60 Opština u Srbiji, a koji je i u Evropi prepoznat kao jedan od softvera koji se preporučuje Opštinama. Do sada nismo imali podršku državnih institucija. Menadžment Telekoma Srbije je prepoznao važnost e-govermmenta i razvio novu uslugu, m-upravu, koja je budućnost odnosa između građana i javne administracije. To će doneti još kvalitetniju uslugu našim građanima i transparentnost u odnosu sa građanima, rekao je predsednik Ješić.

Tom prilikom, g. Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija a.d, istakao je da su do sada usluge državne uprave koje su namenjene građanima bile manje razvijene od usluga namenjenih firmama, dodavši da će ovim pilot projektom stvari krenuti na bolje.

“Telekom Srbija a.d. prepoznao je da se savremena telekomunikaciona rešenja mogu iskoristiti i za unapređenje rada Opština. Pokretanjem ovog pilot projekta omogućili smo da usluge opštinske uprave budu dostupnije građanima. Za sada građani opštine Inđija mogu na ovaj način da dođu do izvoda iz matične knjige rođenih, a već do kraja godine unapredićemo sistem i omogućiti da i drugi dokumenti budu dostupni na ovaj način.

Inđija je prva Opština u Srbiji koja je uvela m-Uprava sistem i time postala još dostupnija za svoje građane. Uzimajući u obzir mogućnosti i kapacitete koje m-Uprava pruža, Telekom Srbija a.d. osmislio je ovaj sistem tako da i druge opštine i državne institucije iz istog grada (sudovi, zavodi i sl.) mogu da se povežu na m-Upravu i preko mobilnog telefona ponude svoje usluge građanima.

Opština Inđija do sada je realizovala veliki broj projekata čiji je cilj bio unapređanje administracije i uvođenje svetskih standarda u opštinsku upravu. Jedan od najznačajnijih projekata je “Sistem 48” - projekat elektronskog grada/opštine - u saradnji s USAID/DAI, kojim je unapređena lokalna infrastruktura.

Cena usluge m-Uprava je niža od uobičajenog načina izdavanja izvoda i zavisi od opštine, vrste dokumenta i svrhe za koju se uzima, kao i od načina preuzimanja dokumenta – lično ili dostavom na kućnu adresu. Zato se mt:s usluga tarifira istovetno za postpaid i prepaid korisnike u iznosu od 10 dinara (bez PDV-a), a korisniku se sa Dinacard računa za obradu zahteva u banci usluga tarifira u iznosu od 15 dinara.