www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

06.05.2008.

Beli štrajk u T-HT-u

5. maja - Kao što su tokom aprila čelnici dva sindikata najavljivali, radnici T-HT danas su počeli beli štrajk. Iz Hrvatskog sindikata telekomunikacija su potvrdili kako u prvoj nedelji štrajka učestvuje 2000 zaposlenih. Radnici nisu prestali raditi, no svoj posao odrađuju usporeno.

Ukoliko se ne ostvare njihovi zahtevi sledeće se nedelje u štrajk uključuje još 800 radnika iz logistike. Ako ni tada njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni treće nedelje štrajkovaće će svih 4400 radnika.

Svrha štrajka je napraviti materijalnu štetu kompaniji Deutsche Telekom te je, kako kažu sindikalisti, prisiliti da čuju zahteve radnika. Zaposleni naime traže povećanje sredstava za plate: ne prihvataju novi sastav fleksibilnih umesto fiksnih plata i nagrađivanja kojim se jednima mora oduzeti novac da bi se druge nagradilo.

"Dosta nam je da se Uprava hvali rastom dobiti, a nama bi čvrste plate pretvorila u fleksibilne i to bez povećanja mase", rekao je Josip Pupić, predsednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija, najavljujući bijeli štrajk.

T-HT, koji je u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma (DT), lani je ostvario dobit od 360 miliona eura i time sa 60 posto učestvovao u ukupnoj dobiti DT-a, koja je iznosila 580 miliona eura