www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

08.05.2008.

Telekom Srbije će biti još jači regionalni igrač

TELEKOM Srbije” želi da kupi slovenački “TUŠ Telekom”, trećeg operatera fiksne, ali i mobilne telefonije u Sloveniji - objavili su u sredu ljubljanski mediji. Međutim, nadležni u “Telekomu Srbija” ovu vest nisu potvrdili, ali ni demantovali. Kako nam je rečeno, “Telekom Srbija” nije kupio “TUŠ Telekom”, a navode slovenačkih medija u našem preduzeću ne žele da komentarišu. Ipak, prema rečima Branka Radujka, generalnog direktora, “Telekom Srbija” prati stanje na regionalnom tržištu telekomunikacija i neće propustiti eventualnu dobru priliku.

 

Srpsko koketiranje sa ovim slovenačkim preduzećem, čiji poseban deo čini “Tušmobil”, navodno traje još od prošle godine, a ceo posao preuzimanja većinskog udela “TUŠ Telekoma” mogao bi, tvrde Slovenci, da se okonča već za nekoliko meseci. “Gde ima dima ima i vatre” a to najbolje potvrđuje boravak Dragora Hibera, predsednika UO “Telekoma Srbija”, u Sloveniji pre mesec dana. Tom prilikom istakao je da “Telekom” beleži dobre rezultate u Republici Srpskoj i Crnoj Gori i da su mogući izlasci i na druga tržišta.

 

Čak i nezvanična najava širenja “Telekoma Srbije” i nove srpske kupovine neke firme iz Slovenije (naš “Komtrejd” je nedavno postao vlasnik “Hermes Softlaba”) izazvala je u sredu burne reakcije u bivšoj jugoslovenskoj republici. Ali, za razliku od nekih prethodnih slučajeva, komentari su mahom bili - pozitivni.

 

Slovenci podsećaju da “Telekom Srbije” odavno ne igra samo na domaćem tržištu, već je postao značajno ime i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Sada je, kako kažu, srpski telekomunikacioni gigant spreman da pređe i granice Balkana, i da se proširi na tržište Evropske unije.

 

Anton Mazelj, bivši prvi čovek slovenačkog “Mobitela”, izjavio je da bi Slovenci morali da budu zadovoljni ako srpsko “halo” stigne pod Alpe.

 

Sličnog su mišljenja i u konkurentskom “Telekomu Slovenije”. Podrška srpskom “Telekomu” stigla je i od slovenačkih privrednika u Beogradu.

 

Dnevni listovi u “deželi” u januaru su - doduše prilično bojažljivo - objavili da je delegacija “Telekoma” bila na razgovoru u “Tušu”, i da su posebno impresionirani bili uslugama “televizije preko Interneta”.

 

VLASNIK NAJBOGATIJI SLOVENAC

 

VLASNIK “TUŠ Telekoma” je Mirko Tuš, koji je, po listi časopisa “Menadžer”, najbogatiji Slovenac. Njegova imperija procenjuje se na 550 miliona evra. Najviše novca stekao je zahvaljujući svom maloprodajnom lancu, dok četvrtinu njegovih prihoda čini sektor nekretnina i telekomunikacija.

 

PROBOJ

 

PREDUZEĆE “TUŠ Telekom” osnovano je 2000. godine, i brzo je postalo inovator na polju telekomunikacija u Sloveniji. Leta 2005. prvi su ponudili IP-telefoniju, a potom su tržište osvojili brzim i jeftinim ADSL pristupom. Jesenas se u priču uključila i kćerka-firma “Tušmobil”, koja je postala treći mobilni operater u “deželi”. Generalni direktor je Ivica Kranjčević.