www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

23.06.2008.

Citibank želi biti savetnik Telekoma Srbije

Autor/izvor: Vesna Damjanić

BEOGRAD - Američki Citibank zainteresovana je za angažman na srpskom tržištu i to pre svega u oblasti telekomunikacija, kao privatizacioni savetnik "Telekoma Srbija", izjavila je predstavnik te banke u Beogradu Ana Drašković.

Ona je ukazala da bi Srbija mogla biti ključno tržište za region jugoistočne Evrope ukoliko zadrži pozitivan smer razvoja, bez usporavanja.

Ocenjujući trenutni rizik ulaganja u Srbiju, zbog političke nestabilnosti, Draškovićeva je u intervjuu najnovijem broju "Ekonomist magazina" rekla da je generalno pravilo da svaka politička nestabilnost povećava rizik ulaganja što znači "veću cenu koju treba platiti".

"Mnogi investitori nisu spremni na to i onda ili čekaju povoljniju situaciju ili se sele drugde, gde misle da postoji veća stabilnost. Privatni kapital je vrlo racionalan", primetila je Draškovićeva.

Američka banka učestvovala je u pretkvalifikacionoj fazi izbora privatizacionog savetnika za inicijalnu javnu ponudu akcija "Telekoma Srbije" i sada je na Agenciji za privatizaciju pošalje zahtev kandidatima za dostavljanje obavezujuće ponude za ovaj posao, rekla je Draškovićeva.

Citibank planira da se u Srbiji angažuje kao savetnik prilikom izdavanja državnih ili obveznica lokalnih samouprava, inicijalne javne ponude javnih preduzeća ili kao kreditor, kao i u radu sa samim preduzećima, u uslugama i proizvodima koji nisu u toliko prisutni na našem tržištu, navela je ona.

Citibank je prošle godine sa 700 miliona evra finansirala preuzimanje "Telekoma Srpske", koju je obavio "Telekom Srbije".