www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

23.06.2008.

RATEL tužio Ministarstvo za telekomunikacije

Autor/izvor: SEEbiz / B92

BEOGRAD - Republička agencija za telekomunikacije tužila je Ministarstvo za telekomunikacije, kako bi poništila rešenje kojim to Ministarstvo suspenduje poslove RATEL-a na 120 dana. Dodela koda 069 Telenoru, bila je povod za sukob RATEL-a i Ministarstva

U tužbi Vrhovnom sudu navodi se da ni zakonom iz oblasti telekomunikacija ni zakonom o državnoj upravi Ministarstvo za telekomunikacije nije određeno kao nadzorni organ za poslove RATEL-a i da samim tim nema nadležnost ni da preuzme njegove poslove.Upravni odbor RATEL-a istovremeno je uputio i zahtev Vladi Srbije da se odloži izvršenje rešenja kojim Ministarstvo za telekomunikacije preuzima sva ovlašćenja te agencije na 120 dana.

Sukob Ministarstva i RATEL-a eskalirao je posle donošenje rešenja Ministarstva zbog "nezakonite dodele koda 069 mobilnom operateru Telenor." Osnovna zamerka Ministarstva bila je ta što je kod 069 bio dodeljen bez tendera, a RATEL je i posle upozorenja Ministarstva odbio da poništi tu svoju odluku.

Takođe, RATEL-u je bilo naloženo da obustavi primenu svih pravilnika za koje nije dobijeno pozitivno mišljenje Ministarstva, što nije učinjeno.

Ministarstvo preuzelo poslove RATEL-a

Načelnik odeljenja Ministarstva za regulativu i nadzor Dragomir Vasiljević je kazao da je Ministarstvo već preuzelo nadležnosti Ratela, što znači da Upravni odbor više ne donosi odluke u sektoru telekomunikacija, već to čini Ministarstvo.

Na pitanje da li je situacija mogla da se reši manje drastičnim merama, poput sudskih tužbi, on je kazao da su sudske tužbe zakonom predviđene kao "vanredni pravni lekovi" na pojedinačne odluke Ratela.

Ministarstvo je, kako je naveo, odlučilo da preuzme nadležnosti jer je reč o "sasvim drugoj situaciji, kada organ kome su povereni poslovi i posle višestrukih upozorenja poverene poslove ne vrši blagovremeno ili ne obavlja pravilno, te mu se zbog toga privremeno na 120 dana oduzima pravo da uopšte dalje obavlja te poslove".

Na pitanje da li je Ratel nezavisna agencija ukoliko Ministarstvo može da preuzme njene nadležnosti, on je kazao da se niko ne može mešati u posao Ratela ukoliko radi po zakonu. Vasiljević nije precizirao šta će biti sa Ratelom nakon isteka 120 dana.

"O tome šta će biti sa Ratelom nakon 120 dana, ne može se govoriti u ovom trenutku. To zavisi od svih činjenica koje budu utvrđene u narednom periodu", kazao je on.

Prema Zakonu o telekomunikacijama, predsednik i članovi Upravnog odbora mogu se razrešiti odlukom Skupštine Srbije, na predlog Upravnog odbora ili vlade. Razlozi za razrešenje su zloupotreba položaja, kradja ili drugo krivično delo, sprečenost da se obavlja funkcija, povrede pravila o sukobu interesa ili neobavljanje dužnosti najmanje šest meseci bez razloga.