www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

25.06.2008.

Nova strategija Telekoma

Igor Jecl, direktor Direkcije za usluge Telekoma Srbije, za Ekonomist magazin kaže da je partnerstvo sa B92 došlo u momentu kada je ta kompanija započela implementaciju nove strategije razvoja portala i web servisa.

„Razvoj novih usluga Telekoma Srbija je u direktnoj vezi sa razvojem novih medija i digitalnih sadržaja. Širokopojasni Internet, IP televizija, Tripleplay i razvoj konvergentnih usluga zavise prvenstveno od sadržaja poput fotografija, video-snimaka, televizijskih programa, filmova, i muzike, kojima se može pristupiti putem ovih tehnologija. web sajtovi kao što su Facebook ili YouTube su imali veći marketinški značaj za prodaju širokopojasnog Interneta nego bilo koja reklama, i to na svetskom nivou, a ne samo u Srbiji. Zato je projekat B92.fm za nas bio veoma interesantan jer se bazira na istim principima „web zajednica“ kao i navedeni primeri: okupiti što veći broj korisnika i omogućiti im jednostavnu međusobnu interaktivnu i multimedijalnu komunikaciju, s tim što je u slučaju B92.fm, muzika najvažniji vezivni faktor”, kaže Jecl

Šta kažu ljudi iz B-92

Za povećanje korišćenja Interneta u Srbiji nije dovoljna samo infrastruktura koja je, mora se priznati, svakim danom sve bolja.

Neophodni su, naime, i interesantni sajtovi na srpskom webu koji bi svojim sadržajem i servisima privlačili posetioce. Na taj način građani bi imali veći interes da koriste stalne konekcije (broadband), poput ADSL-a ili kablovskog Interneta.

Novi projekat, B92.fm, iza kojeg stoji strateško partnerstvo medijske kuće B92 i Telekoma Srbije, a koji će premijeru doživeti na novosadskom festivalu Exit, može srpski Internet lansirati u orbitu. Reč je o društvenom (community) web sajtu preko kojeg će posetioci moći da imaju svoju ličnu radio-stanicu na kojoj će birati koje emisije i kakvu muziku žele da slušaju. Takođe korisnici će moći da prave profile, komuniciraju sa ostalim korisnicima i da učestvuju u kreiranju sadržaja.

Šta za vas znači partnerstvo sa Telekomom Srbije?

D. Restak: Pre svega radi se o izrazitom „win win“ modelu partnerstva koji je uvek najpoželjnija varijanta. Mi imamo sadržaj, Telekom ima infrastrukturu, zajedno omogućavamo našim građanima servis kakav je još uvek retkost i u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije. Ovo partnerstvo otvara vrata zaista eksponencijalnom razvoju servisa i sadržaja na domaćem Internetu. Verujem da ćemo u Srbiji nastaviti ovim putem i da će naši građani od sada brže dobijati razloge da koriste Internet. Inače, ovakvi modeli saradnje telekoma i medija uobičajeni su svuda gde imate razvijeniju svest o važnosti informacionih tehnologija i novim simbiozama koje one omogućavaju. Ovo je još jedna od novina koju B92 i Telekom unose na domaće
tržište.

Retko ko u regionu ima iskustvo rada na ovakvom projektu. Da li ste koristili neke konsultante iz razvijenih zemalja ili je sve radio samo vaš tim?

D. Restak: B92.fm je nastao pre svega na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva u bavljenju medijima, ali i drugim aktivnostima koje su važne za ovaj projekat. Kao što znate B92 je kuća radija, televizije i weba, ali imamo i dugogodišnje iskustvo u muzičkom izdavaštvu. Svesni smo svih problema, pre svega u oblasti distribucije muzike, ali i svih prednosti koje sa sobom donose novi web koncepti. Dakle, reč je o 100 odsto domaćem proizvodu i na to smo vrlo ponosni, a nadamo se da će naše zadovoljstvo vremenom biti sve veće.