www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

04.07.2008.

Telekomi u regiji isplaćuju više dividende nego u zapadnoj Europi

Crnogorski telekom je s najavom isplate dividende od 22 milijuna eura postavio rekord u zemlji

Usprkos relativno skromnim prognozama rasta prihoda većina telekoma u regiji isplaćuje iznadprosečne dividende. Tako na relativno siromašnom tržištu BiH BH Telekom najavljuje isplatu dividende od 82,2 milijuna KM, a Telekom Srpske od 22,5 milijuna KM. Visoke dividende poterale su i cene deonica pa su telekomi ujedno jedne od najlikvidnijih vrednosnih papira u BiH. Stoga će biti zanimljivo posmatrati rasplet situacije u HT Mostaru, jednom od retkih većih regionalnih telekoma, koji ne kotira na berzi.

Bivši monopolisti

Naime, mali dioničari koji drže 5,6 posto kapitala te kompanije najavili su podizanje tužbe čiji je cilj da se HT Mostar preregistruje u deoničko društvo jer tvrde da do tada ne mogu raspolagati tim svojim kapitalom. Uprava te kompanije tvrdi pak da je na nedavno održanoj Generalnoj skupštini prihvaćena odluka o preregistraciji. "Bivši monopolisti u regiji atraktivniji su za ulaganja nego slične kompanije iz zapadne Europe. Njima se trguje jednako kao i zapadnoevropskim kompanijama prema odnosu EV/EBITDA i s premijama od oko 2-13 posto prema odnosu cene i dobiti (P/E). Bivši monopolisti iz srednje i istočne Europe nude veći rast zarade, 30-50 posto veću dividendu i 50-70 posto veće povrate na slobodan tok novca", kaže Vera Sutedja, analitičarka za telekomunikacije Erste banke. Bivši grčki monopolist OTE tako planira u ovoj godini isplatiti najvišu dividendu unazad pet godina od 0,75 eura po deonici. Bugarski telekom najavio je dividendu od 0,55 BGN po deonici, a Telekom Slovenije 12,8 eura po deonici. Nadalje, Crnogorski telekom je sredinom prošlog meseca potvrdio odluku o isplati dividende od 22 miliona eura što je gotovo celokupan iznos neto dobiti za 2007. godinu koji iznosi 23,6 miliona eura. Reč je o najvećem iznosu dividende koji je neka kompanija isplatila u Crnoj Gori. Kada je sredinom prošlog meseca najavljena tako visoka dividenda, cena deonice Telekoma Crne Gore porasla je za čak 8,9 posto. Međutim, analitičari upozoravaju da u telekomunikacijskom sektoru treba biti spreman na iznenađenja.

Analitičari naklonjeni T-HT-u

U Hrvatskoj je situacija nešto drukčija. T-HT je u prospektu naveo da planira isplaćivati 50-100 posto neto dobiti. Ne čudi stoga što je procena Erstea da će grupa T-HT u razdoblju do 2010. imati jedan od najviših prinosa po dividendi u TK industriji u celoj Europi, i to 10 posto u 2008., 10,1 u 2009. i 10,2 posto u 2010. godini. Upoređivanja radi, u zapadnoj Europi najviši se iznosi kreću oko 7-8 posto, dok su u srednjoj i istočnoj Europi oko 10,0-10,8 posto. "Telekomi u CEE beleže dividendni prinos od 7 do 8 posto, dok je taj pokazatelj kod T-HT-a oko 9 posto. U prospektu je HT naveo da će imati politiku isplate dividende od 50 do 100 posto, ali kad se u obzir uzme gotovina s kojom raspolaže te stabilna politika, možemo predvidjeti da će T-HT nastaviti isplaćivati dividendu u rasponu od 90 do 100 posto", zaključuje Maja Barać, analitičarka Hypo banke. Gotovo svi domaći i strani analitičari koje smo kontaktirali izjavili su da svojim ulagačima preporučaju T-HT jer ga smatraju podcenjenim.

Varljive TK dividende

"Telekomunikacijske dionice su svakako jedne od najzanimljvijih vrijednosnih papira na brzorastućim tržištima jugoistoka Europe. Prostor za njihov rast je vrlo velik. No mislim da dividenda ne bi trebala biti isključivi razlog za kupnju dionica telekomunikacijskih tvrtki. U prošlosti je Telekom Srpske isplaćivao relativno visoke dividende. Međutim, ove godine to neće biti tako jer će Telekom Srbije radije uložiti novac u širenje poslovanja", kaže Branko Železnik, analitičar MP-DZU-a.