www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

10.07.2008.

M tel proslavio prvu godinu rada u Crnoj Gori

Treći crnogorski operater mobilne telefonije M tel, koji je u vlasništvu Mobilne telefonije Srbije, za samo godinu dana rada osvojio je četvrtinu tržišta Crne Gore.

Izvršni direktor M tela Zlatko Trhulj izjavio je juče na konferenciji za novinare povodom prvog rođendana da je ta kompanija privukla nešto više od 301.000 korisnika.

- Cilj za prvu godinu bio je da osvojimo 15 odsto tržišta, ali smo plan značajno nadmašili i sada pokrivamo 24,89 odsto tržišta. Imamo 260.000 pripejd i 40.000 postpejd korisnika, kao i 5.000 korisnika fiksne telefonije putem vajmaks tehnologije. Pokrili smo 98 odsto stanovništva 2G mrežom i 75 odsto 3G mrežom - rekao je Trhulj na konferenciji u Apart hotelu Premijer u Podgorici.

On je podsetio da je M tel prvi uveo na crnogorsko tržište telefone za jedan evro, elektronsku dopunu, dopune koje vrede dvostruko, kao i besplatne minute i poruke. Kada je reč o planovima, Trhulj je istakao da će M tel raditi na unapređenju mobilne i vajmaks mreže, razvoju multimedijalnih sadržaja i uvođenju novih servisa i teleprezensa.

Direktor MTS Vladimir Lučić istakao je da je ulaganje u Crnu Goru bilo prva grinfild investicija te kompanije u inostranstvu i da je predstavljalo izazov i zbog visoke stope upotrebe mobilnih telefona u Crnoj Gori. On je ocenio da je M tel opravdao očekivanja jer je povećao konkurenciju na tržištu i veoma brzo postao profitabilna kompanija.

Na jučerašnjoj konferenciji predstavnici kompanija Telekom Srbija i Željeznice Crne Gore potpisali su ugovor o postavljanju optičkog kabla duž pruge Bar-Vrbnica odnosno od granice sa Srbijom do Primorja. Izvršni direktor Željeznica Blažo Šaban podsetio je da je Telekom ovaj posao osvojio pobedom na tenderu i da će u narednih šest meseci postaviti kabl sa 144 vlakna od kojih će polovinu koristiti Željeznice, a drugu polovinu Telekom.

- To će M telu omogućiti da popravi pokrivenost pruge signalom mobilne telefonije, a Željeznicama da ovu deonicu pokriju video nadzorom radi bezbednijeg saobraćaja - rekao je Šaban.

Generalni direktor Telekoma Srbije Branko Radujko podsetio je da će investicija u postavljanje kabla iznositi 5,5 miliona evra, a da je preko M tela Telekom u Crnu Goru do sada uložio više od 100 miliona evra. On je istakao da uspesi Telekoma u Crnoj Gori i Republici Srpskoj najavljuju dalje širenje kompanije u regionu.

Optički kabl biće povezan i sa podmorskim kablom Bar-Krf i omogućiće Internet provajderima u Crnoj Gori i zemljama regiona da se preko Telekoma Srbija povežu na globalnu Internet mrežu, a takođe će doneti uštede srpskoj kompaniji u delu usluga za koje trenutno plaća Telekomu Crne Gore