www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

22.07.2008.

Investiranje u investicione fondove ili kupovina hartija od vrednosti direktno preko brokersko-dilerskog društva

Kada investirate u investicioni fond, vašim parama će upravljati portfolio menadžer i ulagaće ih u diversifikovan portfolio, čime se vaš rizik smanjuje. Istovremeno, za tu uslugu, vi plaćate naknade koje smanjuju vaš prinos.

Kada investirate direktno preko brokersko-dilerskog društva, vi sami odlučujete gde će te investirati a broj različitih hartija od vrednosti u koje možete investirati ograničen je iznosom raspoloživih sredstava. Tada nećete plaćati naknade društvu za upravljanje, ali rizik investiranja može biti visok ako ne možete da adekvatno diversifikujete portfolio. Takođe, za ovakvo investiranje je potrebno da posedujete određena znanja kao i da ste u mogućnosti da određeno vreme posvetite analiziranju hartija od vrednosti i praćenju kretanja svog portfolija.

Postoji mogućnost da angažujete brokersko-dilersko društvo koji ima dozvolu za portfolio menadžera da, u vaše ime i za vaš račun, ulaže u određene hartije od vrednosti po svom izboru (koristeći svoju stručnost i procenu) i time pravi vaš lični portfolio. Tom prilikom, plaćate naknadu za ove poslove kao i kod društva za upravljanje, možda i veću.

U šta se može ulagati imovina investicionog fonda?

Imovina fonda se može ulagati u dužničke hartije od vrednosti, hartije od vrednosti koje izdaju međunarodne finansijske institucije, hipotekarne obveznice, hartije od vrednosti koje izdaju domaća i strana pravna lica, a kojima se trguje na teritoriji Republike Srbije, depozitne potvrde, novčane depozite, finansijske derivate, akcije zatvorenih fondova, akcije investicionih fondova, akcije akcionarskih društava, društava sa ograničenom odgovornošću, udele ortačkih i komanditnih društava registrovanih u Republici Srbiji i nepokretnosti. Investiranje u inostranstvu je dozvoljeno do 30% vrednosti imovine fonda.

Zašto ulagati u investicioni fond?

Ulaganjem Vaših sredstava u investicioni fond omogućen vam je jednostavan pristup tržištu kapitala, a Vašim sredstvima upravljaju iskusni i ovlašćeni stručnjaci. Ulaganjem u veći broj hartija od vrednosti, portfolio menadžer diversifikuje portfolio i time smanjuje rizik ulaganja. Prednost ulaganja u investicioni fond je i što, u svakom trenutku, možete povući Vaša sredstva. Prinos koji možete ostvariti ulaganjem u investicioni fond je obično viši nego prinos koji biste ostvarili nekim konvencionalnim oblikom štednje.