www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

01.08.2008.

Amerikanci hoće bosanske telekome

(BIZNIS)

„Akson kapital", internacionalna investiciona kompanija iz SAD, zainteresovan je za kupovinu „BH telekoma" i „HT Mostara"

„Dojče telekom" želi „HT Mostar", a za „BH telekom" zainteresovani i francuski, austrijski i norveški telekom

Dok procedura usvajanja strategije privatizacije telekomunikacionog sektora u Federaciji BiH ide puževim korakom, tako da se teško može proceniti kada će Federalni parlament usvojiti taj dokument, sve više inostranih kompanija pokazuje interes da učestvuje u tom procesu. Za kupovinu najprofitabilnije firme u toj državi - „BH telekoma", koji je u prošloj godini ostvario dobit od 81,25 miliona evra, interes je iskazao i „Akson kapital", internacionalna investiciona kompanija iz SAD.

Ozbiljne namere

„Akson kapital" zainteresovan je i za kupovinu udela u „HT Mostar", telekom operatera koji je među deset najprofitabilnijih firmi u BiH. Predstavnici američke firme, prema pisanju „Poslovnog dnevnika", na sastanku s članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem pokazali su veliki interes da „ulaganjem u telekom sektor u FBiH daju doprinos uspešnoj privatizaciji ove značajne i visokoprofitabilne privredne oblasti u Federaciji BiH", saopšteno je iz Komšićeve kancelarije.

Da su posredi ozbiljne namere, potvrdila je i zamenica američkog ambasadora u BiH Džudit Cetkin, koja se susrela s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem i ministrom saobraćaja i transporta BiH Božom Ljubićem. Premijer Branković kazao je da će proces privatizacije „BH telekoma" biti javan i transparentan, uz pomoć stranog konsultanta. Resorni ministar Božo Ljubić kazao je kako zagovara brzu privatizaciju dva telekoma u Federaciji BiH („BH telekoma" i „HT Mostara") na simetričan način, pod uslovom da BiH zadrži odgovarajući paket vlasništva, koji će joj omogućiti da donosi strateške odluke. - Zalažem se da u vlasništvu države ostane 25 odsto plus jedna deonica - precizirao je Ljubić.

„BH telekom" je u 90-procentnom vlasništvu Vlade FBiH, a ostatak je u vlasništvu malih deoničara, dok je udeo federalne vlade u „HT Mostaru" 50 odsto. Vlasnik 39,1 odsto deonica „HT Mostara" je zagrebački T-HT, 5,23 odsto Hrvatska pošta Zagreb, a 5,67 odsto mali deoničari.

„Hrvatske telekomunikacije Mostar" prošlu poslovnu godinu su završile sa dobiti od 8,6 miliona evra, a nominalna vrednost firme procenjena je na 175 miliona evra. Osim američke kompanije, za kupovinu „HT Mostara" zainteresovan je i „Dojče telekom", odnosno hrvatski T-HT, dok su interes za kupovinu „BH telekoma" pre američke kompanije iskazali „Frans telekom", „Telekom Slovenije", „Telekom Austrija" i norveški „Telenor".

Tržišna vrednost „BH telekoma" procenjuje se na milijardu evra. Vlada Federacije BiH donela je odluku o privatizaciji državnih udela u dva federalna telekom operatera - „BH telekomu" i „HT Mostaru" u maju ove godine.

Zlatna deonica

U dokumentu nazvanom „Politika privatizacije telekom sektora u FBiH", koji je upućen u parlamentarnu proceduru, predviđeno je da se „BH telekom" privatizuje tako što će se 51 odsto udela ponuditi putem konkursa budućem strateškom partneru, deset odsto bilo bi prodato putem neke od međunarodnih berzi, četiri odsto kapitala ponudiće se građanima, dok bi država, odnosno FBiH, koja je sada 90-procentni vlasnik ove kompanije, zadržala 25 odsto, plus jednu (zlatnu) deonicu.