www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

01.08.2008.

Deutsche Telekom 2,2 milijarde eura ostvaruje na Balkanu

Nemački telekomunikacijski div preko T-HT-a, Magyar Telekoma i OTE-a kontroliše telekomunikacije u regiji

U regiji Balkana Deutsche telekom godišnje ubere prihod 2,2 milijarde eura. Od tog iznosa približno 10 posto čini neto dobit, odnosno čista zarada. To ogromno poslovanje u 2008. godini dodatno će porasti za gotovo 408 miliona eura. Spomenuto povećanje Deutsche telekom osigurao je zahvaljujući zaključenom i politički vrlo osetljivom preuzimanju strateških 25 posto udela u bivšem grčkom monopolisti, telekomu Hellenic Telecommunication Organisation (OTE), s godišnjim prihodom od 1,6 milijardi eura i "poslovnim pipcima" po celom jugoistoku Europe.

Najveći igrač

Prema analizi poslovnih operacija, nemački telekomunikacijski div najuticajniji je i de facto najveći igrač u toj industriji na Balkanu. Celokupno poslovanje Deutsche telekoma u 11 zemalja jugoistoka Europe kanalisano je kroz svega tri kompanije: hrvatski T-HT, mađarski Magyar Telekom i grčki OTE. Ta trojka, nadalje, putem vlastitih poslovnih mreža deluje u gotovo svim preostalim balkanskim državama. Izuzetak je jedino Slovenija u kojoj DT zasad nema vlastitih operacija. Upravo su stoga i T-HT i Magyar Telekom vrlo aktivno uključeni u planove za preuzimanje većinskog udela u najvećem telekomu u Sloveniji. Od preostalih zemalja DT nema vodeću tržišnu poziciju jedino u Albaniji i Bugarskoj, gdje ima status glavnog izazivača, dok se očekuje da će je u Srbiji i BiH steći u idućih nekoliko godina kroz privatizacione procese tamošnjih bivših monopolista. Sada je najvažnija DT-ova regionalna operacija Magyar Telekom, kompanija koja godišnje okrene 2,69 milijardi eura, odnosno gotovo 2,5 puta više od T-HT-a. DT drži 59,3 posto udela u najvećem telekomu u Mađarskoj koji osim toga u svom portfelju regije ima niz strateški važnih operacija. Naime, DT preko Magyar Telekoma dominira telekomunikacijskim tržištima u Crnoj Gori i Makedoniji gdje je na oba tržišta preuzeo bivše monopoliste. Dodatno, Magyar Telekom poseduje vodeće alternativne operatore u Bugarskoj i Rumuniji, kompanije Orbitel i Combridge, a izvan Balkana i jednu operaciju u Ukrajini, telekom Novatel.

HT - strateški partner

U Mađarskoj je DT rast svog telekoma dodatno ojačao preuzimanjem IT kompanija odnosno sistemskih integratora, kojih u svom portfelju ima čak tri te preuzimanjem jednog kabelskog operatera. Drugo važno DT-ovo regionalno blago je T-HT. DT ima 51 posto T-HT-a i tome deli njegovih 1,2 milijarde eura godišnjeg prihoda od čega je dobit oko 10 posto. Inače, T-HT ima poslovnu jedinicu fiksnih telekomunikacija, T-Com, te kompanije T-Mobile i Iskon Internet. U BiH je strateški partner, odnosno gotovo sigurno budući većinski vlasnik HT Mostara, jednog od tri telekoma u toj zemlji. Uz Magyar Telekom i T-HT, DT je pre mesec dana osigurao vodeću poziciju na Balkanu preuzimanjem 25 posto grčkog OTE-a. Osim što je najveći telekom u Grčkoj, OTE je DT-u osigurao dominaciju u Rumuniji jer ima 54 posto bivšeg monopoliste, RomTelecoma. Nadalje, DT je tom akvizicijom osigurao liderstvo u privatizaciji Telekoma Srbije čiji je OTE sa 20 posto strateški partner. Preko Telekoma Srbije s jedne strane i T-HT-a s druge DT je osigurao najbolju startnu poziciju za zauzimanje vodećeg položaja i u BiH. Tamo jeTelekom Srbije većinski vlasnik Telekoma RS pa proizlazi da DT glavnu riječ nema još jedino u BH Telecomu, jednom od tri najveća telekoma u BiH.